Life

Primul om care a ajuns în spațiu a murit în condiții misterioase. Secretul a fost păstrat mai bine de 40 de ani. Ce i s-a întâmplat lui Iuri Gagarin

Cum ar fi murit Iuri Gagarin. Secretul despre decesul primului om în spațiu a fost păstrat timp de mai bine de 40 de ani.
01.06.2023 | 12:46
Primul om care a ajuns in spatiu a murit in conditii misterioase Secretul a fost pastrat mai bine de 40 de ani Ce i sa intamplat lui Iuri Gagarin
Cum ar fi murit Iuri Gagarin. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După mai bine de 40 de ani, a fost dezvăluit cum a murit Iuri Gagarin, primul om în spațiu. Secretul a fost bine păzit de Uniunea Sovietică și dezvăluit abia în 2011.

Cum ar fi murit, de fapt, Iuri Gagarin. Secretul a fost păstrat ani la rând

Cosmonautul Iuri Gagarin s-a stins din viață pe 27 martie 1968, la bordul unui avion MIG-15 de antrenament cu două locuri, alături de copilotul său, în regiunea Vladimir, la nord-est de Moscova, după ce aeronava s-a prăbușit. Cauza adevărată a morții sale a rămas un mister mult timp și există mai multe ipoteze.

ADVERTISEMENT

Accidentul s-a petrecut la 7 ani de când cosmonautul a devenit primul om care a ajuns în spațiu. Ancheta care a urmat după accidentul aviatic a fost clasată drept “secret de stat” de către autoritățile sovietice. Acest statut a fost anulat în 2011, după 43 de ani.

Alexandr Stepanov, un reprezentant al departamentului arhivelor de la Kremlin, a citit un document extras din dosarul desecretizat al concluziilor formulate de comisia de anchetă, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Cauza reală a decesului cosmonautului ar fi fost, conform anchetei, o manevră bruscă a pilotului. Acesta ar fi vrut să evite o sondă atmosferică și așa s-ar fi produs accidentul care i-a adus moartea.

“Concluziile comisiei: în virtutea analizei circumstanţelor în care s-a produs accidentul aerian şi a elementelor de anchetă, cauza cea mai probabilă a catastrofei este o manevră bruscă (a pilotului) pentru a evita o sondă atmosferică. (…)

ADVERTISEMENT

Sper că acest lucru va pune punct numeroaselor speculaţii care circulă în Rusia în cărţile de pseudo-istorie”, a declarat Stepanov în 2011, notează mediafax.ro.

Mai este și o altă cauză “mai puțin probabilă”, și anume că pilotul ar fi vrut “să evite să intre în stratul de nori”. Aceste concluzii au fost înscrise într-un decret al comitetului central al Partidului Comunist al URSS și datează din 28 noiembrie 1968.

ADVERTISEMENT

Ce teorii au apărut despre moartea lui Gagarin

Din cauza faptului că secretul a fost menținut în epoca sovietică, mai multe teorii și ipoteze au apărut despre moartea lui Iuri Gagarin. Printre aceste ipoteze se numără posibilitatea ca un al doilea avion să fi “jenat” aparatul MIG-15, pilotat de Gagarin. De altfel, au fost invocate și probleme tehnice ale aeronavei.

De asemenea, a existat și teoria conform căreia Gagarin ar fi fost victima KGB-ului sau a altor servicii secrete. Alții au spus că astronautul era prea “ocupat” de statutul său de erou național, precum și de propaganda împotriva URSS, motiv pentru care și-ar fi pierdut nivelul de calificare pentru a pilota un avion.

Iuri Gagarin era mult prea însemnat pentru autoritățile sovietice. Astfel, cosmonautului i s-a interzis mulți ani să piloteze, înainte de a obține o astfel de autorizație. Reprezentanții dosarului au sperat ca anularea secretului de stat să pună capăt speculațiilor apărute de-a lungul anilor.

La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. Cosmonautul a primit numeroase medalii în mai multe țări pentru realizarea sa.

ADVERTISEMENT