Potrivit unui raport Greenpeace din 2020, Uniunea Europeană ar trebui să scadă consumul de carne animală cu 71% până în 2030 şi cu 81% până în 2050, pentru a reduce contribuția agriculturii la poluare și afectarea climei la nivel global.
În 2015, toate statele europene au semnat Acordul Climatic de la Paris, angajându-se să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050.
În 2024, un oraş olandez va deveni primul din lume care va interzice reclamele pentru carne animală din spațiile publice. Orașul Haarlem, aflat la vest de Amsterdam, are o populaţie de aproximativ 160.000 de locuitori.
Publicitatea la carne animală nu va mai fi permisă în autobuzele, adăposturile şi ecranele din Haarlem din spațiile publice. Decizia a stârnit nemulțumiri din partea sectorului cărnii care se plânge că municipalitatea „merge prea departe în a spune oamenilor ce este mai bine pentru ei”, transmite The Guardian.
După ce, în 2022, Ministerul german al Mediului a interzis consumul de carne animală în cadrul evenimentelor organizate de instituție, ministrul federal al sănătății a susținut necesitatea reducerii cu 80% a consumului de carne.
Karl Lauterbach, a sugerat că ar trebui introduse iniţiative pentru a reduce drastic consumul de carne în ţară. El a vorbit chiar despre taxarea cărnii pentru a fi mai puţin accesibilă, dar și despre subvenționarea produselor din carne alternativă.
Lauterbach a făcut referire şi la problemele de sănătate asociate cu carnea. Potrivit oficialului, cei mai săraci germani din societate tind să mănânce cea mai ieftină carne, ceea ce duce la rate mari de boli cardiovasculare şi cancer intestinal.
Raportul Greepeace susține că, în contextul în care nu toată carnea vândută este consumată și ajunge la gunoi, cantitatea reală de carne pe care o mănâncă europenii ar fi sub 460 de grame, probabil mai puțin decât echivalentul a trei burgeri pe săptămână.
Europenii consumă aproximativ de două ori mai multă carne decât media globală şi de aproape trei ori mai multe lactate.