Primul oraș din România în care transportul public intră în era inteligenței artificiale. Autobuzele au fost echipate cu sisteme AI care supraveghează comportamentul șoferilor, reduc riscurile din trafic și oferă călătorilor un plus de siguranță.
Iașul, căci despre el este vorba, este primul oraș din România care introduce autobuze inteligente în transportul public. Acestea sunt echipate cu sisteme anticoliziune, senzori și camere ce monitorizează comportamentul șoferilor prin inteligență artificială.
Tehnologia îi alertează atât pe conducători, cât și pe supervizori, atunci când aceștia nu sunt atenți la drum, folosesc telefonul mobil sau nu poartă centura de siguranță. În plus, sistemele detectează obstacole aflate în unghiuri moarte și emit avertismente dacă frânarea nu se face la timp.
„Acum te ajută mai mult în unghiul mort, sunt un pic mai diferite. E ok, vă daţi seama, nu o să mai stea pe telefon alţii, asta e cel mai important, să nu stea pe telefon”, a declarat Alin Munteanu, şofer, potrivit celor de la Observator.ro.
Atunci când șoferul mănâncă la volan sau îi este distrasă atenția, senzorii și camerele montate în bord emit imediat semnale sonore de avertizare. În paralel, sistemul inteligent transmite aceste abateri către dispeceratul Companiei de Transport Public. Astfel, pot fi monitorizate cu exactitate cauzele potențiale ale accidentelor și se poate interveni mai rapid pentru prevenirea lor.
„Sunt făcuţi în aşa fel încât să dea alerte cât mai puţin false. Respectiv identifică dacă e persoană sau obiect şi alertează şoferul cu până la 2,5 secunde înainte de posibilitatea unui impact”, a declarat Gabi Oprea, CEO companie dezvoltatoare.
Un număr de 140 de autobuze au fost echipate cu sisteme inteligente de prevenire a accidentelor. Tehnologia, bazată pe inteligență artificială, are ca obiectiv principal reducerea incidentelor provocate de neatenția sau comportamentul riscant al șoferilor.
„Avem date şi hărţi cu zone predispuse a se întâmpla accidente sau eventuale vătămări pentru pietoni şi cei care merg cu bicicleta”, a declarat Cristian Stoica, director CTP Iași.
Investiția în sistemele inteligente de monitorizare și prevenire a accidentelor din transportul public ieșean se ridică la peste 6 milioane de lei, fondurile fiind obținute printr-un proiect finanțat cu bani europeni. Autoritățile locale spun că soluția implementată la cele 140 de autobuze este doar începutul.
„Vom aplica aceiaşi reţetă şi pentru autobuzele noi care vor veni în perioada următoare şi tramvaiaele noi”, a declarat Daniel Juravle, viceprimar Iași.