News

Primul oraș din România care își va produce gratuit propria energie electrică. Anunțul care bucură peste 200.000 de locuitori

Primarul orașului Brașov transmite că municipalitatea a obținut o finanțare de 40 de milioane de lei pentru a construi un parc fotovoltaic.
15.02.2023 | 07:09
Primul oras din Romania care isi va produce gratuit propria energie electrica Anuntul care bucura peste 200000 de locuitori
Panouri solare în Brașov. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În aceste condiții peste 90% din energia electrică necesară clădirilor publice din oraș va fi asigurată de acesta. Allen Coliban a prezentat proiectul ambițios pe Facebook și a primit aprecierea locuitorilor din Brașov.

Brașovul va avea propriul parc fotovoltaic

”Brașovul își va produce, gratuit, propria energie electrică verde. Am obținut finanțare de peste 40 de milioane de lei, prin POIM, pentru viitorul parc fotovoltaic al Brașovului. 90% din energia electrică necesară clădirilor și serviciilor publice din oraș va fi asigurată de propriul parc”, și-a început Collban mesajul.

ADVERTISEMENT

Proiectul ambițios face parte din planul Brașovului de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 55% în mai puțin de 10 ani. Mai mult, primarul Colban vorbește despre atingerea neutralității climatice până în 2050 cu ajutorul acestor proiecte.

”Școlile, grădinițele, creșele, instituțiile de cultură, iluminatul stradal și chiar producerea zăpezii artificiale din Poiană vor putea folosi curent produs de noi. Vă reamintesc că, în septembrie 2021, Brașovul a fost primul oraș din România care și-a asumat niște ținte ambițioase de mediu: în mai puțin de 10 ani, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% și va atinge neutralitatea climatică până în 2050”, a completat primarul.

ADVERTISEMENT

În încheiere, edilul a oferit mai multe detalii despre acest parc, dezvăluind că va avea o capacitate de 20 MW, cu un număr total de 30.770 de panouri. ”Amplasament: Stupini, 35 de hectare / Finanțare nerambursabilă POIM: 40,526,411.40 RON / Valoare totală proiect: 108,491,898.40 RON”, a mai transmis primarul din Brașov.

Anunțul lui Coliban vine în contextul în care Hidroelectrica analiza construcția celui mai mare parc fotovoltaic din România, cu o putere de 1500 MW. Acesta ar urma să fie construit la Dăbuleni, pe un teren concesionat de Administraţia Domeniilor Statului (ADS). Momentan cel mai mare parc de acest tip e amplasat în Arad și are o putere de 1.000 MW.

ADVERTISEMENT

Planul e ca acest parc fotovoltaic să fie finanțat cu fonduri europene, la o valoare de 1.2 miliarde de euro. Parcul ar putea fi realizat pe o suprafață de 3.000 de hectare, fiind vorba de un parteneriat între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Energiei şi Hidroelectrica.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a inclus mai multe astfel de proiecte ale Hidroelectrica pe o listă cu investiții de interes național, printr-o ordonanță de urgență publicată în decembrie. Planul e ca aceste proiecte să fie realizate cu bani europeni până în 2026, potrivit specialiștilor.

ADVERTISEMENT

”În contextul crizei energetice generate, la nivelul Uniunii Europene, de războiul ruso-ucrainean, Comisia Europeană a lansat, în luna mai 2022, planul de măsuri REPowerEU, având ca scop asigurarea independenţei Europei faţă de importurile de combustibili fosili din Rusia, cu mult înainte de orizontul de timp 2030.

În acest context, România trebuie răspundă unei provocări şi totodată unei oportunităţi: aceea de a-şi creşte în ritm alert capacitatea de producţie în domeniul energiei, cu accent deosebit pe sectorul energiei regenerabile, astfel ?ncât să răspundă atât noilor realităţi, cât şi politicilor strategice ale Uniunii Europene“, este menționat în ordonanța de urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: