ADVERTISEMENT
News

Primul oraș din România cu transport în comun 100% electric. Când se va întâmpla acest lucru FOTO

Autor: Robert Cristea | 09.09.2020 | 16:58
Primul oraș din România cu transport în comun 100% electric. Când se va întâmpla acest lucru FOTO
Primul oraș din România cu transport în comun 100% electric. Când se va întâmpla acest lucru. Foto: Facebook

Costel Alexe a anunţat astăzi că un mare oraş din România va avea transport în comun 100% electric.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Brașovul speră ca din acest din acest an deja 75% dintre autovehicule să fie electrice. Acest lucru este în folosul tuturor pentru că ”10% din emisiile de CO2 ale unui oraş sunt provocate de autobuzele urbane.”

Costel Alexe a circulat astăzi în Braşov cu unul din cele 52 de autobuze electrice finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. După mai mulți kilometri de testare, autovehiculul va fi folosit pentru transportul în comun în Brașov. Bugetul programului finanțat prin AFM este de 480 de milioane de lei

Transportul în comun din Brașov face pasul către viitor. Va fi 100% electric

FOTO: Facebook

“Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ţinta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Braşov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric.” – Costel Alexe

”Mă bucur că Braşovul dă un semnal puternic întregii ţări şi administraţiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraş din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanţăm achiziţia de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat  şi tramvaie.  Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanţarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei. Mă bucur că am gustat pe viu din beneficiile programelor pe care le finanţăm prim AFM”, a spus ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT
Foto: Facebook
FOTO: Facebook

Costel Alexe a lansat în dezbatere publică ghidul de finanţare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane. Primăriile vor putea achiziționa autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar şi autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat.

“Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate şi vor accesa integral aceşti bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile oraşelor din România. Trebuie ca în viitorul apropiat să investim mai mult în România, în tot ceea ce înseamnă mijloacele de transport public în comun, pentru a aduce reale beneficii comunităţilor. Am anunţat de la începutul anului că vom investi masiv în programele verzi care aduc avantaje mediului înconjurător. Prin toate programele derulate prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne propunem, mai ales în acest context pandemic, să reducem degradarea mediului crescând calitatea vieţii în oraşele din România”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Bucureşti, Bacău, Brăila, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti şi Timişoara, la care se adaugă oraşul Măgurele din judeţul Ilfov şi comuna Brazi, din judeţul Prahova sunt cele 14 aglomerări cu depăşiri frecvente ale valorilor permise.

ADVERTISEMENT
  • “Asta înseamnă că tot mai mulţi români vor renunţa la maşinile personale, în favoarea transportului public. Rezultă mai puţine maşini pe străzi, deci mai puţină poluare. Nu în ultimul rând, vehiculele ecologice sunt mult mai prietenoase cu mediul inclusiv în ceea ce priveşte zgomotul sau mirosurile. Cu siguranţă, accesarea acestui program va avea un impact direct asupra calităţii vieţii în oraşele beneficiare” – ministrul Mediului, Costel Alexe.
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT