News

Primul oraș din România dotat cu autobuze smart care depistează hoții și persoanele fără bilet

21.01.2021 | 21:42
Primul oras din Romania dotat cu autobuze smart care depisteaza hotii si persoanele fara bilet
Vâlcea va avea autobuze smart
ADVERTISEMENT

Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea a achiziționat șapte autobuze Mercedes – Benz cu 3 milioane de euro, din fonduri europene.

Autobuzele sunt unice în România pentru că au un sistem de detectare a călătorilor frauduloși și a hoților.

ADVERTISEMENT

Autobuzele au 18 metri lungime, fiind cele mai mari autobuze articulate, cu o capacitate de 162 de călători, conform Adevărul.

Râmnicu Vâlcea va fi dotat cu autobuze smart, marca Mercedes

Mai mult, autobuzele sunt dotate cu sistem anti-blocare la frânare și sistemul de control al stabilității.

ADVERTISEMENT

Fiecare autobuz va avea la bord un ansamblu integrat de gestiune informatică a tuturor sistemelor care controlează atât componentele mecanice ale autobuzului, cât şi celelalte subsisteme din autobuz, precum: sistemul de ticketing – sistem automat de taxare prin intermediul validatoarelor duale pentru carduri; de numărare călători, sistemul infotainment – de informare – divertisment şi sistemul de supraveghere video, anunță Adevărul.

Autobuzele vor fi dotate cu 10 camere interioare și exterioare, digitale, color, de înaltă rezoluție și un microfon încorporat. Mai mult, autobuzele vor fi conectate cu baza, pentru a se cunoaște în timp real problemele apărute.

ADVERTISEMENT

La nivelul autobazei a fost implementat un soft care gestionează sistemele din fiecare autobuz. Acesta va emite o alarmă ori de câte ori se constată vreo problemă: de la călătorii frauduloşi, la cei agresivi, hoţi, care comit în general fapte antisociale, până la accidentele din trafic.

Printr-o comparaţie a numărului de călători cu cei care şi-au validat titlul de călătorie, descoperim în timp real pasagerii fără bilet. În urma acestor alarme, vor fi trimise în teren echipe de control. Cu ajutorul camerelor, pasagerii care creează probleme vor putea fi identificaţi pe baza filmărilor trimise Poliţiei şi amendaţi, iar amenzile trimise acasă.

ADVERTISEMENT

Alţii se vor putea alege cu dosare penale, cum s-a întâmplat în trecut cu un călător care, ca să se răzbune că a fost surprins fără bilet, a devenit agresiv la adresa controlorului, iar apoi a reclamat alte fapte nereale. Practic, nu există niciun colţişor nesupravegheat”, a explicat directorul ETA SA, Andi Davidescu, conform sursei citate.

Așadar, hoții sau călătorii recalcitranți nu vor avea cale de scăpare, pentru că vor fi filmați și situația lor va fi comunicată la „bază” instant.

ADVERTISEMENT