News

Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip în creier controlează un mouse cu gândurile sale. Anunţul făcut de Elon Musk

Elon Musk, fondatorul Neuralink, spune că primul pacient uman care a primit unul dintre implanturile cibernetice ale companiei sale pare să se fi recuperat complet.
20.02.2024 | 14:26
Primul pacient caruia ia fost implantat un cip in creier controleaza un mouse cu gandurile sale Anuntul facut de Elon Musk
Elon Musk anunţă un progres remarcabil făcut primul pacient căruia Neuralink i-a implantat un cip cerebral. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primul bărbat care a primit un implant cerebral de la compania de tehnologie medicală a lui Elon Musk, Neuralink, pare să aibă parte de o recuperare completă și poate controla un mouse cu gândurile sale, a dezvăluit Musk.

Studiul clinic Neuralink este planificat să dureze șase ani

“Progresul este bun până acum și pacientul pare să se fi recuperat complet, cu efecte neuronale pe care am putut să le vedem. Pacientul este capabil să miște un mouse pe un ecran doar prin gândire”, a anunțat Elon Musk, pe platforma X.

ADVERTISEMENT

Miliardarul a adăugat că Neuralink încearcă acum să-l determine pe pacient să facă cât mai multe click-uri cu mouse-ul. Compania nu a răspuns imediat solicitării făcute de agenţia Reuters de a oferi detalii suplimentare.

Compania a realizat primul implant în creierul unui pacient uman în luna ianuarie, după ce a primit aprobarea în septembrie 2023. Implantul Neuralink este conceput pentru a le permite oamenilor să-și controleze gândurile prin intermediul unui smartphone sau al unei alte tehnologii.

ADVERTISEMENT

Implantul este format din 1.024 de electrozi pe care robotul îi conectează la creier folosind un ac. Într-o primă fază, Neuralink a căutat pacienți cu tetraplegie – paralizie la picioare și brațe – pentru studiul său clinic.

Tehnologia Neuralink folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-calculator într-o regiune a creierului care controlează intenția de mișcare. Sistemul constă dintr-un cip de computer atașat la fire mici flexibile cusute în creier de un robot „asemănător unei mașini de cusut”.

ADVERTISEMENT

Robotul îndepărtează o bucată mică de craniu, conectează electrozii sub formă de fir de anumite zone ale creierului, coase gaura, iar singura rămășiță vizibilă este o cicatrice lăsată în urmă de la incizie. Musk spune că această procedură durează doar 30 de minute, nu necesită anestezie generală, iar pacienții se vor putea întoarce acasă în aceeași zi.

Chiar și în cazul intervențiilor chirurgicale reușite, poate dura luni de zile până când pacientul să învețe să controleze computerul cu gândurile. Studiul clinic Neuralink este planificat să dureze șase ani.

ADVERTISEMENT

Elon Musk are planuri mari când vine vorba de Neuralink. El a spus că vrea să facă posibilă începerea tratamentului unor afecțiuni precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia folosind implanturi chirurgicale rapide.

ADVERTISEMENT
Tags: