News

Primul pacient din lume care s-a vindecat de HIV a murit. „Un moment crucial în lupta cu SIDA”

30.09.2020 | 15:57
Primul pacient din lume care sa vindecat de HIV a murit Un moment crucial in lupta cu SIDA
ADVERTISEMENT

Primul pacient vindecat de HIV, Timothy Ray Brown, a murit răpus de cancer, la 12 ani după ce scăpase de acel virus.

Brown era supranumit „pacientul de la Berlin” și a scăpat de boală după ce a suferit un transplant de măduvă osoasă de la o persoană imună la HIV.

ADVERTISEMENT

Operația a fost un real succes pentru că l-a scăpat pe bărbat de HIV, virusul care poate duce la SIDA.

Primul pacient din lume care s-a vindecat de HIV a murit de cancer

Brown nu a mai avut nevoie de medicamente anti-virale și a oferit o speranță lumii că HIV poate fi vindecat, conform Societății Internaționale pentru SIDA.

ADVERTISEMENT

Timothy Brown, în vârstă de 54 de ani, fusese născut în SUA, și a fost diagnosticat cu HIV în timp ce trăia în Berlin în 1995. Din păcate, în 2007 a fost diagnosticat cu leucemie, boală care i-a pus capăt vieții.

A avut nevoie în acel moment de un transplant al măduvei osoase, pe care a primit-o de la un pacient care avea o mutație rară genetică, mai exact gena CCR5, deci era nativ imun la HIV.

ADVERTISEMENT

Gena CCR5 este practic ușa prin care HIV intră în organismul unui om, însă în cazul donatorului gena suferise o mutație, astfel că HIV avea ușa închisă. După acest transplant, HIV aproape că a dispărut din organismul lui Brown și a fost considerat vindecat de către medici.

Din păcate, leucemia nu a trecut și s-a răspândit la creier și coloană. „Anunțăm cu mare tristețe că Timothy a murit, după o luptă de cinci luni cu leucemia”, a declarat partenerul bărbatului, Tim Hoeffgen.

ADVERTISEMENT

Tim era un ambasador al speranței pentru toată lumea care e infectată cu HIV”, a completat Tim Hoeffgen.

Este omenirea aproape de a descoperi un leac pentru HIV?

Tratamentul lui Brown nu poate fi considerat, în realitate, un tratament. O operație complicată de transplant care se face o dată în viață, excepțional, nu poate fi aplicată la scară largă tuturor oamenilor. Mai mult, conform BBC, 38 de milioane de oameni au HIV în lume și prea puțini și-ar permite o astfel de procedură medicală.

Cu toate acestea, cazul pacientului „din Berlin” a dat speranță oamenilor că într-o zi va fi descoperit un remediu pentru HIV/SIDA. Respectând același „tratament” ca și Brown, a fost înregistrat în acest an și al 2-lea caz de vindecare de HIV, așa numitului „pacient” din Londra.

Cu toate că aceste două cazuri nu reprezintă o variantă la scară largă, sunt totuși un moment crucial în lupta cu HIV. Sperăm să-i onorăm într-o zi cu un remediu ieftin și sigur pentru această boală”, a declarat profesorul Sharon Lewin.

ADVERTISEMENT
Tags: