News

Primul pas către desființarea Institutului Revoluției Române. Acțiunea USR PLUS și PNL, adoptată în Senat

Senatul a adoptat o inițiativă privind desființarea Institutului Revoluției Române. Acțiunea, demarată de USR PLUS și PNL.
23.06.2021 | 10:04
Primul pas catre desfiintarea Institutului Revolutiei Romane Actiunea USR PLUS si PNL adoptata in Senat
ADVERTISEMENT

Marți, 22 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, cu majoritate de voturi, inițiativa legislativă a USR PLUS şi PNL prin care este desființat Institutul Revoluției Române.

În continuare, proiectul urmează să fie trimis la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

ADVERTISEMENT

Inițiativă USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluție Române, adoptată în Senat

Votul din această săptămână din Senat vine după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a admis pe 24 martie sesizările PSD și a stabilit că Institutul condus în trecut de Ion Iliescu nu poate fi desființat, iar actul normativ se va reîntoarce în Parlament.

La aceeași dată, vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL) dădea asigurări că ”o să mai dureze două-trei luni, dar vom rezolva”.

ADVERTISEMENT

”Trebuie prin proiect de lege, îl depunem acum și până va trece de Cameră, de Senat, îl băgăm în procedură de urgență, iar după părerea mea, până la vacanța de vară, avem Institutul desființat”, spunea Gorghiu pentru Libertatea.

În acest moment, conducerea Institutului Revoluției este asigurată de un Colegiu Național alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române. Numirea membrilor Colegiului Național se face de către președintele României.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că în momentul înființării IRRD președintele României era Ion Iliescu acesta a numit, prin Decretul 1151 din 14 decembrie 2004 toți membrii Colegiului Național, format din 25 de persoane, și anume:

Petrică Balint, Sergiu Chiriacescu, Emilian Vasile Cutean, Iosif Dan, Emil Dumitrescu, Lorin Fortuna, Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache, Eugenia Iorga, Mihai Ispas, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Pastor, Romeo Raicu, Petre Roman, Adrian Sanda, Ioan Savu, Răzvan Theodorescu, Dan Toader, Doru Țigău, Viorel Vișan, Valentin Voicilă, Emil Vlădesan, Gelu Voican Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Ion Iliescu, demisie din fruntea Institutului Revoluției Române

În aprilie 2021, Ion Iliescu a demisionat de la șefia Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD). Fostul șef de stat a luat decizia după ce un proiect legislativ pentru desființarea instituției a fost inițiat de cinci parlamentari PNL şi unul de la USR-PLUS. Președinte interimar este Alexandru Mironov.

Institutul Revoluției Române a lua ființă pe 17 decembrie 2004 și a fost desființat temporar pe 31 decembrie 2019, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului condus atunci de Ludovic Orban. Pe 10 iunie 2020, Senatul a respins, în calitate de for decizional, OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române.

Anul trecut, președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă OUG privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu și de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT