Primul pas împotriva pensiilor anticipate! Dispar cele fără penalizare de cuantum

Ionut Neamţu    Alexandru Năstase   
în HotNews
10/09/2019, 10:29
Primul pas împotriva pensiilor anticipate! Dispar cele fără penalizare de cuantum GALERIE FOTO
Pensiile anticipate vor avea parte de câteva modificări. Sursa foto - facebook

A fost făcut primul pas împotriva pensiilor anticipate! Astfel, începând cu septembrie 2021, în România va exista un singur tip de astfel de pensie, respectiv cea cu penalizări. Concret, dacă în acest moment există pensia anticipată fără penalizare de cuantum și pensia anticipată parțială cu penalizare de cuantum, de la adata stabilită va rămâne numai pensia anticipată cu penalizare de cuantum.

Primul pas împotriva pensiilor anticipate!

De remarcat că această pensie anticipată cu penalizare de cuantum se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare. Vorbim aici de vechime legală în muncă de 35 de ani. Acest tip de pensie va fi acordat și celor care au depășit stagiul cu până la opt ani. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, precizează Legea nr. 127/2019.

Diminuările se calculează în funcție de perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare, procentul aplicându-se pentru fiecare lună de anticipare. Astfel, s-a stabilit un total clar pentru fiecare grupă în parte – până la un an – 0,50%, între unu și doi ani – 0,45%, între doi și trei ani – 0,40%, între trei și patru ani – 0,35%, între patru și cinci ani – 0,30%, cinci și șase ani – 0,25%, șase și șapte ani – 0,20% și șapte și opt ani – 0,15%

Primul pas împotriva pensiilor anticipate! Pensie anticipată
FANATIK îți spune felul în care poți să ieși la pensie anticipat. Sursa foto – facebook

Dispar cele fără penalizare de cuantum

La fel ca acum, la îndeplinirea condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia – adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată. Vă reamintim că potrivit noilor hotărâri de Guvern, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru persoanele de sex feminin.

Trebuie știut însă că atât pensia anticipată, cât și cea anticipată parțială vor putea fi accesate chiar mai devreme de acest termen. Mai concret, pensiile anticipate sau anticipate parțial pot fi accesate cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Spre exemplu, un bărbat născut în 1959, în condițiile în care a realizat stagiul contributiv de minim 35 de ani, va putea beneficia de pensia anticipată, de îndată ce va împlini vârsta de 60 de ani, adică în cursul anului 2019.

 

 

Închide ×