Polițiștii Direcției Generale au fost sesizați prin apel la 112 în urmă cu mai multe zile, după ce parcul a luat foc. La fața locului au ajuns pompierii care au localizat și stins focul de vegetație uscată. Doar că, polițiștii au realizat că acest incendiu a fost provocat de cineva rău intenționat.
Polițiștii au avut norocul ca bărbatul să fie văzut de doi martori, care au depus mărturie împotriva sa. Așadar, individul a fost surprins și în baza filmărilor, iar acum își așteaptă pedeapsa în arest. Se pare că individul are 48 de ani și nu e clar dacă ar fi fost la primul incendiu provocat în parc.
”Sâmbătă, 24 august 2024, poliţistii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 12 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au reţinut un bărbat, în vârstă de 48 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal de tentativă la distrugere”, au anunțat reprezentanții Poliției Capitalei.
”Din cercetările şi investigaţiile efectuate de către poliţişti, s-a stabilit că, în aceeaşi zi, în jurul orei 00.30, imediat după izbucnirea incendiului, doi bărbaţi ar fi observat o persoană care a ieşit din zona respectivă a parcului. Astfel, în urma activităţilor specifice demarate, poliţiştii au depistat, la scurt timp, în proximitate, un bărbat, în vârstă de 48 de ani, cunoscut cu preocupări de natură infracţională, pe linia unor astfel de fapte, bănuit de provocarea incendiului”, au mai transmis polițiștii.
Bărbatul va fi anchetat acum pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la distrugere. În Parcul IOR din Capitală au avut loc nu mai puțin de 15 incendii în nici doi ani. Oamenii legii au fost mereu de părere că aceste incendii au fost provocate, însă autoritățile nu i-au prins niciodată pe făptași.
Conform Hotnews.ro, Primăria Sectorului 3 a numărat 17 incendii, însă multe nici măcar nu au fost raportate, pentru că pompierii nu au intervenit, focurile fiind stinse rapid. În urmă cu mai mulți ani, pe cele 11 hectare retrocedate în Parcul IOR era ”pădure”. Majoritatea copacilor au ars de atunci, în mod ”misterios”, în timp ce restul au fost tăiați ilegal.
Primăria Capitalei, prin vocea primarului general Nicușor Dan, anunțase că va analiza dacă retrocedarea s-a făcut legal, în timp ce primarul Robert Negoiță îi ceruse primarului Nicușor Dan să găsească o soluție pentru salvarea spațiului verde. Edilul se plângea că nu prea are ce să facă în acest caz, exceptând amenzile pe care Poliția Locală poate să le aplice, conform Știrile PRO TV.
Viceprimarul Lucian Judele se plângea în trecut că aceste incendii sunt puse de ”o mână criminală”, probabil în strânsă legătură cu mafia imobiliară care și-ar dori să pună mâna pe parc pentru a face acolo un complex rezidențial sau un mall. ”Au fost 13 incendii în 2023 şi 7 incendii în 2022. Se vede clar că sunt incendii provocate intenţionat.
Nu se întâmplă nicăieri în lume să ai 20 de incendii în câteva luni, fix în acest perimetru destul de mic, dacă stăm să ne raportăm la mărimea întregului Parc IOR. Pe lângă aceste incendii, ştim foarte bine că întâi copacii au fost găuriţi, apoi stropiţi cu substanţe inflamabile şi de-abia apoi, după ce vegetaţia s-a uscat, au început să apară incendiile.
Am suspiciuni rezonabile că parcul a intrat mai puţin legal în posesia proprietarilor, la fel cum sunt 100% sigur că vorbim despre o mână criminală şi nu un nefericit accident”, a declarat Judele.