Iată ce a spus Klaus Iohannis despre ratarea aderării la Schengen:
“Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți în România și trebuie să spun că am fost dezamăgit si supărat după ce am primit rezultatul acestui vot.
În 16 noiembrie a avut loc o întrunire a ministrilor de Interne din UE, la finalul ei ministrii de Interne au emis o declarație care a fost foarte clară: România și Bulgaria sunt binevenite în Schengen. Semnată și de ministrul de Interne al Austriei care peste două zile a zis că nu poate admite.
Când s-a votat s-a petrecut un lucru interesant. Austria a susținut că spațiul Schengen nu poat fi extins că sunt prea mulți migranți dar pentru Croația a știut să voteze da.
Nici românii nu au înțeles de unde până unde acest refuz. Oamenii sun revoltați.
În politică suntem aleși pentru a rezolva problemele națiunii. Acest vot nu mă face să dau înapoi. Voi rămân conectat la fenomen.
Miercuri și joi, vom avea o întâlnire a Consiliului European și cu certitudine voi ridica această problemă.
Un nou vot va fi când se întruneste consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile se va produce o schimbare de opinie la partea austriacă.
Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi o soluție. Vom continua discuțiile cu partea austriacă și cu Comisia Europeană. Pe mine o supărare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată. Mă voi implica total.
Integrarea României în Spațiul Schengen rămâne obiectiv strategic național și obiectiv al meu personal. Ce trebuie făcut? Trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluție diplomatică la această problemă. Care sunt concret pașii, vom discuta pe parcurs, azi n-o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil o să vă prezint două-trei acțiuni pe care le voi iniția pentru a progresa pe acest dosar Schengen.”
Așadar, președintele Elveției, Ignazio Cassis, vine luni în România în vizită oficială. Liderul de stat va fi primit de Klaus Iohannis la Cotroceni.
Vizita are loc în cadrul dialogului bilateral româno-elvețian la cel mai înalt nivel, care a ”cunoscut o dinamică sporită” în ultimii ani, potrivit Administrației Prezidențiale.
”Cei doi șefi de stat vor aborda stadiul și propunerile de consolidare a relației bilaterale și a cooperării economice și sectoriale, cu accent pe stimularea investițiilor și pe identificarea unor noi domenii de colaborare”, informează Administrația.
Cei doi președinți vor avea și un schimb de ”opinii” referitor la războiul din Ucraina, precum și ”măsurile de ajutor umanitar pentru populația ucraineană și refugiați, implicațiile conflictului în plan energetic, precum și în planul securității alimentare globale”.
Va fi abordat inclusiv subiectul cooperării ”româno-elvețiană în plan multilateral, inclusiv din perspectiva viitorului mandat al Elveției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pe care îl va exercita în perioada 2023-2024”.
Totodată, va fi discutată acordarea celei de-a doua tranșe financiare a contribuției elvețiene la fondul de coeziune al Uniunii Europene, potrivit aceleiași surse.
La Palatul Cotroceni va fi semnat, de asemenea, Acordul-cadru româno-elvețian prin care ”va fi operaționalizată cea de-a doua contribuție financiară elvețiană pentru reducerea disparităților economice și sociale în Uniunea Europeană”.
Deși a fost criticat că nu a ieșit public să se adreseze națiunii, Klaus Iohannis a transmis un comunicat de presă prin care a comentat ratarea aderării la spațiul Schengen.
”Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.
România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.
Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.
România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum”, a transmis Iohannis.