News

Primul român depistat cu variola maimuței s-a ales cu dosar penal. Ce a refuzat bărbatul să facă

Dosar penal pentru primul român confirmat cu variola maimuței. Tânărul de 26 de ani, originar din București, a refuzat să respecte o regulă a autorităților.
15.06.2022 | 21:34
Primul roman depistat cu variola maimutei sa ales cu dosar penal Ce a refuzat barbatul sa faca
De ce i s-a făcut dosar penal bărbatului. Sursa foto (ilustrativ): CNN
ADVERTISEMENT

Primul român confirmat cu variola maimuței are dosar penal. Tânărul în vârstă de 26 de ani a refuzat să comunice medicilor persoanele cu care a luat contact în ultimele zile, pentru a vedea dacă și acestea sunt contaminate.

Primul român confirmat cu variola maimuței are dosar penal după ce a refuzat să spună contacții

Dosarul penal este unul in rem, adică sunt cercetate doar fapte, nu și persoane, transmite Antena 3. Bolnavul se află în izolare și primește tratament pentru a se vindeca.

ADVERTISEMENT

Tânărul ar fi luat variola maimuței de la o persoană care a călătorit de curând în mai multe țări europene, unde sunt multe infectări de variola maimuței.

”Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator.

ADVERTISEMENT

Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.

Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, a precizat Ministerul Sănătății atunci când s-a descoperit cazul, pe data de 13 iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Trei cazuri de variola maimuței în România

Pe lângă tânărul de 26 de ani, alți doi bărbați au mai fost depistați cu variola maimuței. Ei au vârste de 31 și 32 de ani. Ambii sunt tot din București.

Bărbatul de 32 de ani a fost plasat în izolare și are o stare bună de sănătate.

”Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței.

ADVERTISEMENT

Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a mai informat Ministerul Sănătății.

Bărbatul de 31 de ani, anunțat miercuri, 15 iunie, a rămas însă internat și primește tratament din partea medicilor.

”(…) S-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a mai anunțat Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT