News

Românul din Grecia depistat inițial cu variola maimuței are, de fapt, varicelă. Bărbatul este internat în Atena. Update

Ministerul Sănătății din Grecia transmite că românul din Regatul Unit, venit în vacanță, nu are variola maimuței, ci varicelă. El și partenera acestuia sunt acum internați la un spital din Atena.
23.05.2022 | 09:20
Romanul din Grecia depistat initial cu variola maimutei are de fapt varicela Barbatul este internat in Atena Update
Un român a fost depistat cu variola maimuței. Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT
23-05-2022
06:22

Românul stabilit în Marea Britanie și plecat în vacanță, în Grecia, nu are variola maimuței, ci varicelă

Schimbare de situație în cazul românului în vârstă de 29 de ani, despre care grecii au spus că are variola maimuței. Autoritățile din statul elen transmit acum că are, de fapt, varicelă.

El și partenera lui au fost transferați la un spital din Atena, din Kefalonia, acolo unde se bucurau de vacanță, transmite portalul de știri Protothema, care citează Ministerul Sănătății din Grecia.

Un român a fost depistat cu variola maimuței, duminică, 22 mai. Este vorba despre un bărbat care locuiește în Marea Britanie și plecat în vacanță în Grecia.

Un bărbat din Marea Britanie, plecat în vacanță în Grecia, primul român cu variola maimuței

Românul avea febră de câteva zile și o erupție cutanată pe partea superioară a corpului. Ajuns pe mâna autorităților sanitare din Kefalonia, a aflat că are variola maimuței.

ADVERTISEMENT

Și prietena individului este suspectă de virus. Drept urmare, a fost internată și este acum supravegheată de doctori.

”Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a spus la Digi 24 dr. Nikos Koudounis, duminică seara.

ADVERTISEMENT

Reacția Ministerului Sănătății

Totul are loc în contextul în care tot duminică s-a vehiculat că a apărut un caz de variola maimuței la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava. Ministerul Sănătății a negat, apoi, într-un comunicat de presă.

”Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire.

ADVERTISEMENT

Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

ADVERTISEMENT

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”, au transmis oficialii din Sănătate.

Ce recomandă OMS

OMS precizează că variola maimuței poate fi luată prin contact apropiat cu o altă persoană contaminată. Specialiștii Organizației recomandă mersul la spital la apariția oricărui semn care poate indica prezența infecției.

”Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimutei se poate infecta. Este important să înțelegeți că variola maimutei nu se răspândește cu ușurință între oameni,  ci necesită un contact apropiat.  Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obismuite.

(…) Orice persoană care prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul (…) Cel puțin patru țări din regiunea europeană au raportat până în prezent cazuri confirmate sau suspectate de  variola maimutei– Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie.  Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite”, a transmis și OMS.

ADVERTISEMENT