Life

Primul semn al riscului de AVC. Apare devreme, dar cei mai mulți oameni îl ignoră

Primul semnal al riscului de AVC se manifestă încă din adolescență, însă majoritatea oamenilor nu îi acordă o atenție prea mare.
02.07.2024 | 17:25
Primul semn al riscului de AVC Apare devreme dar cei mai multi oameni il ignora
Primul semn al riscului de AVC. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Primul semnal timpuriu al riscului de AVC poate apărea încă din adolescență. Se pare că este legat de performanța cognitivă a unei persoane. Cu toate acestea, mulți aleg să-l ignore.

Primul semn al riscului de AVC. Apare devreme, dar cei mai mulți oameni îl ignoră

Cercetătorii au demonstrat că există o legătură strânsă între performanțele cognitive ale adolescenților și AVC-ul la vârsta adultă, potrivit dcmedical.ro. Care sunt semnele ce nu trebuie ignorate? Accidentul vascular cerebral este o problemă gravă de sănătate care poate duce la paralizie, orbire și chiar deces.

ADVERTISEMENT

Ești curios să afli dacă felul în care funcționează mintea ta acum poate influența riscul de AVC mai târziu? Un studiu publicat în Journal of Epidemiology & Community Health spune că da, există o corelație între performanțele tale cognitive și probabilitatea de a suferi de un AVC.

În general, persoanele predispuse la AVC sunt cele cu vârsta înaintată, cu un istoric familial de AVC și care suferă de sedentarism. În ultimii ani însă, s-a observat o creștere a cazurilor de AVC la persoanele sub 50 de ani și chiar în rândul tinerilor. Care este primul semn de AVC?

ADVERTISEMENT

Pentru acest studiu, au fost examinați peste 1,7 milioane de adolescenți, între anii 1987 și 2012. Performanțele lor cognitive au fost evaluate în mod detaliat și au fost clasificați în trei categorii de performanță: ridicată, medie sau scăzută. Cercetarea a inclus variabile precum vârsta, sexul și indicele de masă corporală. De asemenea, au fost luate în considerare nivelul de educație, statutul socioeconomic rezidențial și prezența diabetului.

Corelația dintre capacitatea cognitivă scăzută și riscul ridicat de AVC

La final, cercetătorii au constatat că o capacitate mentală slabă în adolescență este asociată cu un risc de trei ori mai mare de accident vascular cerebral ischemic. Asta se întâmplă la adulții cu vârsta până în 50 de ani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, adolescenții cu performanțe cognitivă scăzute au șanse mai mari de a suferi un AVC incident sau o hemoragie intracerebrală.

Mai precis, pentru fiecare unitate în care scădea scorul cognitiv s-a constatat o creștere a riscului de AVC cu 33%, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

În concluzie, putem adopta câteva strategii de a combate analfabetismul pentru a evita posibile accidente vasculare. Este esențial să oferim asistența socială și de sănătate din timp celor cu cu o funcție cognitivă mai slabă.

ADVERTISEMENT