Life

Primul simptom care îți spune că ai colesterolul ridicat. Ce se întâmplă cu picioarele tale

Un colesterol ridicat poate duce la probleme grave de sănătate. Tocmai din acest motiv, este bine să fim atenți la semnele pe care organismul nostru le transmite.
19.11.2022 | 09:26
Primul simptom care iti spune ca ai colesterolul ridicat Ce se intampla cu picioarele tale
Primul simptom care îți spune că ai colesterolul ridicat. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unul dintre primele simptome care îți spune că ai colesterolul ridicat îl reprezintă anumite semne care pot apărea pe piciorul tău.

Primele simptome care îți spun că ai un colesterol ridicat

Este vorba despre boala arterelor periferice. Menționăm că în termeni mai simpli, colesterolul ridicat înseamnă grăsimile circulante care contribuie la întărirea și îngustarea arterelor.

ADVERTISEMENT

Atunci când nu se face nimic pentru a preveni acest lucru, complicații precum ischemia acută a membrelor și atacurile de cord pot apărea oricând.

O problemă, însă, este că simptomele sunt rare la început. De fapt, primele semne tind să apară după ce artera de la picioare este deja blocată într-un procent de peste 50%.

ADVERTISEMENT

În general, colesterolul ridicat este atribuit persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, în condițiile în care astfel de blocaje au nevoie de zeci de ani pentru a se dezvolta.

“Primele simptome ale colesterolului crescut sunt, de obicei, claudicația sau dificultatea de a parcurge distanțe pe jos din cauza durerii la nivelul vițeilor, coapselor sau feselor din cauza circulației deficitare”, spune Centrul medical Tufts.

ADVERTISEMENT

Cum se manifestă colesterolul ridicat

Sursa citată precizează că multe persoane își vor da seama că nu mai pot să facă anumite exerciții fizice, așa cum o făceau odată.

“Această problemă poate diminua foarte mult capacitatea de mers și calitatea vieții unei persoane”, spune sursa citată care menționează și că simptomele și gravitatea colesterolului crescut diferă de la o persoană la alta, dar unele semne cheie sunt raportate în mod obișnuit.

ADVERTISEMENT

Printre alte simptome care confirmă faptul că ai un colesterol ridicat se numără și durerile de picioare, sau de fese, atunci când mergi pe jos, arată express.co.uk.

De asemenea, mai este și un alt simptom care poate fi observat la membrele inferioare. Persoanele care au un colesterol crescut pot avea piele lucioasă, fără păr și cu pete pe picior, care poate evolua în răni, ulterior, odată ce afecțiunea avansează.

Menționăm că alimentația, dar și stilul de viață joacă un rol esențial și sunt decisive atunci când vine vorba de colesterol.

ADVERTISEMENT
Tags: