News

Primul sistem de drone Bayraktar ajunge în România. Suma colosală plătită de statul român

Primul sistem de drone Bayraktar va ajunge în România. Forțele Terestre Române au început procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor.
13.06.2024 | 23:32
Primul sistem de drone Bayraktar ajunge in Romania Suma colosala platita de statul roman
Primul sistem de drone Bayraktar ajunge în România. Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării a anunțat, joi, că în cursul acestei săptămâni, Forțele Terestre Române au început procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2.

Primul sistem de drone Bayraktar ajunge în România

Aceste proceduri se vor încheia la finalul lunii iunie sau la începutul lunii iulie, iar ulterior vor putea fi executate primele zboruri de instrucție operate de piloți români, estimează MApN.

ADVERTISEMENT

Aeronavele Bayraktar TB2 vor avea însemnele de apartenență ale Armatei României, ”cocarda tricoloră pe aripi și înmatriculate ca aeronave de stat românești, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate”. 

Potrivit MApN, achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 ”contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 și are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități ale țării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a apărării”.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Forțelor Terestre Române spun că intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forțe flexibile, ”cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”.

Un sistem de aeronave standard fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde șase aeronave fără pilot la bord și echipamentele aferente de comandă și control, conform Forțelor Terestre Române.

ADVERTISEMENT

Aeronave fără pilot de acest tip și-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranța foarte mare în zbor – până la 24 de ore, în funcție de încărcare, și posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate.

Totodată, prin misiunile și tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilitățile de lovire”, transmite MApN printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

321 de milioane de dolari a plătit statul român pentru dronele turcești

În urmă cu aproximativ doi ani, Ministerul Apărării a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziţia, în vederea dotării Forţelor Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte şase drone fiecare.

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 321 milioane de dolari și include pachetul suport (cu muniţia aferentă, suportul logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament).

 

ADVERTISEMENT