Fotbal intern

Primul străin naturalizat din istoria naţionalei României! Costică Humis, grecul care a jucat sub tricolor

08.10.2020 | 11:15
Primul strain naturalizat din istoria nationalei Romaniei Costica Humis grecul care a jucat sub tricolor
Primul străin naturalizat pentru naţionala României! Costică Humis, grecul care a jucat sub tricolor
ADVERTISEMENT

Mario Camora a fost convocat de Mirel Rădoi pentru meciurile naţionalei României din luna octombrie, printre care se numără şi barajul cu Islanda, însă portughezul nu este primul străin naturalizat care va evolua sub tricolor. FANATIK îţi prezintă povestea lui Kostas Choumis, grecul care s-a îndrăgostit de ţara noastră şi a jucat pentru selecţionata tricoloră.

Născut pe 20 noiembrie 1913, la Pireu, Kostas Choumis a jucat în perioada interbelică pentru naţionala Greciei, ca mai apoi să fie naturalizat şi să evolueze pentru selecţionata României. La 14 ani, viitorul tricolor înfiinţa echipa Afovos, unde l-a avut coleg pe fratele lui mai mic.

ADVERTISEMENT

În 1929, Kostas Choumis a ajuns la juniorii lui Ethnikos Pireu, la scurt timp după ce fusese aproape să joace pentru Panathinaikos. Pasul la echipa mare l-a făcut după patru ani şi şi-a câştigat rapid un loc în primul “11” al echipei din oraşul natal.

Drumul de la Kostas Choumis la Costică Humis. Cum a ajuns să fie primul străin naturalizat pentru naţionala României

La scurt timp după debutul la Ethnikos Pireu, Kostas Choumis a fost chemat la echipa naţională a Greciei, unde a jucat într-un meci neoficial cu Olympiacos. Prima partidă oficială a jucat-o în decembrie 1934, în Cupa Balcanică, împotriva Iugoslaviei. Câteva zile mai târziu, Choumis marca golul prin care Grecia remiza cu România, scor 2-2.

ADVERTISEMENT

Atacant cu cifre foarte bune, Kostas Choumis devenise rapid vedeta naţionalei Greciei. Chiar dacă marca pe bandă rulantă, presa din ţara natală nu-l ierta din cauza individualităţilor. “Suferă de psihoza şutului. Poate să scape de acest defect?”, scriau jurnaliştii greci în 1935.

Un an mai târziu, Kostas Choumis era transferat de Venus Bucureşti, echipa deţinută de Gabriel Marinescu, prefectul Poliţiei Capitalei. Grecul devenea cel mai scump fotbalist adus în campionatul României, fiind plătit cu un salariu care era de cinci ori mai mare decât media colegilor.

ADVERTISEMENT

După cinci ani petrecuţi în România, timp în care a câştigat de trei ori titlul de campion cu Venus, Kostas Choumis a fost naturalizat şi a devenit Constantin “Costică” Humis. Pe 12 octombrie 1941, fotbalistul grec juca şi marca un gol în partida România – Slovacia 3-2.

Al Doilea Război Mondial i-a blocat ascensiunea

Constantin Humis a fost unul dintre fotbaliştii ghinionişti să prindă Al Doilea Război Mondial când era în plină activitate. Din cauza conflagraţiei, grecul a mai prins o singură selecţie la naţională, în 1943, tot într-un meci cu Slovacia, terminat la egalitate, scor 2-2.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a jucat doar două meciuri pentru România, Constantin Humis a intrat în istorie. Pe lângă faptul că a fost primul străin naturalizat, atacantul grec este singurul care a marcat pentru şi împotriva naţionalei României.

Încă un titlu de campion la ultimul sezon ca fotbalist

Costică Humis a rămas la Venus Bucureşti până când echipa a fost desfiinţată de comunişti în 1947. Au urmat trei ani petrecuţi la Karres Mediaş, actuala Gaz Metan Mediaş, unde a jucat timp de un sezon alături de Ştefan Dobay. În 1950, la 37 de ani, atacantul grec a jucat ultimele meciuri la UTA Arad, unde a câştigat titlul de campion al României, al patrulea din palmares.

La mijlocul anilor ’50 s-a întors în Grecia şi a început să antreneze. Le-a pregătit pe FC Egaleo, Ethnikos Achna şi PAS Giannina, iar în 1969 a stat timp de o lună pe banca echipei naţionale de amatori a Greciei. S-a stins din viaţă pe 20 iulie 1981, în urma unui infarct, şi a fost înmormântat în cimitirul “Reînvierea” din Pireu.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,07 este cota pentru ”ambele marchează” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT