ADVERTISEMENT
News

Primul tratament aprobat pentru COVID-19. Se folosește și în România

Autor: Adrian Baciu | 31.07.2020 | 12:05
Primul tratament aprobat pentru COVID-19. Se folosește și în România
UE, acord pe 6 luni pentru achiziționarea de Remdesivir. OMS a publicat un studiu privind acest medicament. Foto: hepta.ro

Recent, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro în urma căruia primul tratament aprobat pentru COVID-19, cel cu Remdesivir, se folosește la scară importantă și în România.

ADVERTISEMENT

Deja, o serie importantă de pacienți infectați cu noul coronavirus au primit tratamentul, în cadrul unui studiu clinic complex.

În ceea ce-i privește, medicii din România spun că, în comparație cu alte medicamente, Remdesivir s-a dovedit că este mai bun în tratarea infecției cu SARS-CoV2.

ADVERTISEMENT

Un tratament aprobat pentru COVID-19 se folosește și în România

La ora actuală, tratamentul cu Remdesivir nu se găseşte pe scară largă, iar Ministerul Sănătăţii îl asigură clinicilor mari de boli infecţioase, care îl pot folosi doar pe anumiţi pacienţi, selectaţi mai ales în funcţie de gravitate, dar şi pe alte criterii medicale, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu, conform Libertatea.

După primele utilizări, s-a constatat faptul că Remdesivir reduce perioada de spitalizare, posibil și severitatea cazurilor. Dintre toate tratamentele care au fost vehiculate în prima perioadă a pandemiei, Remdesivir este singurul a cărui utilitate a fost confirmată clar.

ADVERTISEMENT

”Sigur, nu e miraculos, nu e deocamdată standardizat, dar se pare că e, totuşi, mai bun decât celelalte. Şi atunci, se doreşte să poată fi obţinut în mod normal precum celelalte medicamente”, a spus infecţionistul Adrian Marinescu pentru sursa citată.

Cine beneficiază de acest tratament, momentan

Fiind un medicament destinat deocamdată unui studiu clinic, Remdesivir are o arie limitată de utilizare. Astfel, acesta încă nu se regăsește în doze dedicate unei arii extinse de pacienți.

ADVERTISEMENT

“Din păcate, nu este un medicament care să se găsească în circuitul normal, este disponibil doar în varianta compasională. Practic, sunt nişte pacienţi selectaţi, nişte cazuri severe, cu nişte puncte foarte clare şi numai pentru ei poate fi obţinut. Se face o cerere specială”, a explicat medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la spitalul “Balş”, pentru sursa amintită.

Ministrul Sănătății a anunțat recent că țara noastră a beneficiat de 640 de flacoane de Remdesivir și urmează să primească alte 600.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat în cursul zilei de miercuri, 29 iulie, semnarea unui contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead în vederea asigurării dozelor de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, necesare unui număr de circa 30.000 de pacienți din țările membre, printre care și România.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!