News

Primul tunel de autostradă montană a intrat în linie dreaptă. Vești bune pentru șoferii din România

Se fac progrese în construcția unei importante autostrăzi din România. Anunțul oficial făcut de secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor
25.02.2025 | 20:24
Primul tunel de autostrada montana a intrat in linie dreapta Vesti bune pentru soferii din Romania
Primul tunel de autostradă montană a intrat în linie dreaptă. Foto: Facebook Ionel Scrioșteanu/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primul tunel de autostradă montană din România, construit pe A1 Sibiu-Pitești, va fi străpuns complet săptămâna viitoare. Care este stadiul lucrărilor.

„România vede prima luminiță la capătul primului tunel de autostradă montană”

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a dat câteva detalii despre stadiul lucrărilor din cadrul Autostrăzii Sibiu-Pitești.

ADVERTISEMENT

„Sunt pe șantierul Secțiunii 4: Tigveni-Curtea de Ageș a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1, unde Tunelulul Alina se apropie de final, iar săptămâna viitoare vom vedea “luminița” de la capătul acestuia spre Sibiu și unde a fost mutat cofragul hidraulic de la Tunelul Daniela la Tunelul Alina și au început procedurile de montare a acestuia în vederea turnării primului segment de tunel cu betonul final de rezistență”, a transmis Scrioșteanu pe pagina de Facebook.

De asemenea, acesta a oferit câteva detalii despre stadiul lucrărilor. Mai sunt de forat doar 17 metri din 1.350 de metri ai Tunelului Daniela, pe sensul de mers Sibiu-Pitești, iar săptămâna viitoare se va străpunge Dealul Momaia de la un capăt la celălalt.

ADVERTISEMENT

Au fost forați 1.120 de metri din cei 1.342 de metri aferenți Tunelului Alina, sensul de mers Pitești-Sibiu. În același timp, continuă lucrările de realizare a radierelor aferente celor două fire de tunel, transmite oficialul.

Mai mult, continuă lucrările de realizare a boltei superioare la Tunelul Daniela, dar și lucrările la cele 12 existente pe acest lot. Au fost finalizate 13 din cele 16 podețe și continuă lucrările la cele rămase.

ADVERTISEMENT

Totodată, se continuă lucrările de terasamente, fiind realizați 1.4 mililoane mc din 1.7 milioane mc de excavații și 330.000 mc din 540.000 mc umpluturi. Se muncește pe tot amplasamentul șantierului, chiar dacă în ultima perioadă temperaturile scăzute au dus la suspendarea unor categorii de lucrări, a scris Scrioșteanu.

ADVERTISEMENT

„Deși lucrările pe această secțiune au început în vara anului trecut, progresul fizic al acestora se află în avans față de grafic și de termenul de finalizare (2027), fiind la 62%. Antreprenorul are mobilizate în șantier 600 persoane și 190 utilaje și echipamente de construcții”, conchide secretarul de stat.