News

Primul vaccin anti-Covid, produs de Pfizer și BioNTech, aprobat oficial de Uniunea Europeană

21.12.2020 | 16:27
Primul vaccin antiCovid produs de Pfizer si BioNTech aprobat oficial de Uniunea Europeana
ADVERTISEMENT

Moment istoric în lupta cu pandemia de coronavirus. Luni, 21 decembrie, primul vaccin anti-Covid, produs de Pfizer și BioNTech, a fost aprobat oficial de Uniunea Europeană.

În cursul acestei zile, Agenția Europeană a Medicamentului s-a reunit de urgență și a autorizat serul produs de cele două companii, cu o săptămână mai devreme de data inițial preconizată, dar devansată la presiunea Germaniei.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost deja aprobat în mai multe state, printre care Marea Britanie și SUA care au început campania de imunizare. Primele vaccinări în Uniunea Europeana sunt programate pentru 27 decembrie.

Uniunea Europeană a aprobat oficial primul vaccin anti-Covid, cel produs de Pfizer și BioNTech

Uniunea Europeană face un pas important în lupta cu pandemia de SARS-CoV-2. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat pentru utilizare la scara uniunii vaccinul anti-Covid produs de asocierea companiilor BioNTech – Pfizer, potrivit comunicatului oficial.

ADVERTISEMENT

Astfel, odată cu această zi, statele membre UE pot demara imunizarea populației. EMA a acordat o autorizare condiționată a vaccinului numit Comirnaty, dezvoltat de BioNTech and Pfizer, pentru persoanele de peste 16 ani.

Agenția Europeană a Medicamentului a devansat pentru luni decizia de evaluare a vaccinului în urma presiunii publice, dat fiind că SUA, Marea Britanie, Canada, și alte state aprobaseră deja vaccinul.

ADVERTISEMENT

”Știrile pozitive de astăzi reprezintă un pas important în lupta noastră împotriva acestei pandemii, care a cauzat suferințe și greutăți pentru atât de mulți oameni”, a declarat Emer Cooke, director executiv al EMA.

Evaluarea noastră aprofundată înseamnă că putem asigura cetățenii UE de siguranța și eficacitatea acestui vaccin și că acesta îndeplinește standardele de calitate necesare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, munca noastră nu se oprește aici. Vom continua să colectăm și să analizăm date privind siguranța și eficacitatea acestui vaccin pentru a proteja persoanele care iau vaccinul în UE.”, a mai spus oficialul Agenției.

România va primi 10.000 de doze în prim tranșă

În ceea ce privește România, țara noastră așteaptă primele 10.000 de doze în această lună, astfel încât personalul medical din unitățile de primă linie să fie vaccinat.

Din 27 decembrie, aproximativ 4.500 de angajați din 10 unități sanitare Covid, fază1, vor fi imunizați cu cele 10.000 de doze, după cum a anunțat recent medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România.

Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, iar pentru etapele II și III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.

ADVERTISEMENT