Cazul Alexandrei Ivanov, tânăra însărcinată de 25 de ani care s-a stins din viață pe 18 august, după ce a fost lăsată să agonizeze timp de 7 ore pe patul Spitalului ”Mavromati” din Botoșani, fără niciun tratament, a stârnit un val de reacții negative.
Inclusiv pacienții care ajung în acest spital critică personalul medical. Asistentele și medicii susțin că unii dintre oamenii care vin la Spitalul din Botoșani îi amenință. Mai mult, potrivit acestora sunt și pacienți care devin violenți.
Situația a fost semnalată luni, 18 septembrie, în cadrul unei întâlniri pe care cadrele medicale au avut-o cu prefectul județului, Sorin Cornilă. Cinci medici ginecologi au venit la Prefectură pentru a discuta cu autoritățile.
Potrivit acestora, după cazul Alexandrei s-au creat tensiuni între personalul spitalului și pacienți sau aparținători. „În urma unor discuții legate de presiunea la care este supus personalul Maternității după cazul tragic care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni la Botoșani.
În această întâlnire, medicii de la Maternitatea Botoșani au expus prefectului principalele probleme care sunt la nivelul secției exterioare a Spitalului Mavromati”, a transmis Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati, notează Monitorul de Botoșani.
Sursa citată precizează că medicii s-au plâns că sunt amenințați. Unul dintre aceștia s-a trezit în cabinet cu soțul unei femei gravide, bărbatul având un topor asupra sa. De altfel, medicii sunt nemulțumiți și de altarul de flori și lumânări aduse în fața spitalului de familia Alexandrei Ivanov.
Prefectul Sorin Cornilă spune că a discutat cu personalul medical și că situația este evaluată. Acesta susține că încearcă să sprijine medicii care trec prin această perioadă tensionată.
„Am avut o discuție cu o parte dintre medicii din Maternitate și cu noul manager al Spitalului Județean pe situația care s-a creat acolo ca urmare a morții Alexandrei Ivanov din urmă cu patru săptămâni. I-am asigurat de sprijinul meu. Am încercat să vedem cum am putea să rezolvăm o parte dintre problemele care au apărut între timp. Sunt foarte multe situații în care pacienții devin violenți, medicii, asistenții primesc amenințări.
O să-i sprijin pentru că se simt amenințați. Sunt stigmatizați, toată societatea este pe ei, eu i-am asigurat că am în continuare încredere în personalul medical din Botoșani, în profesionalismul lor”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.
Amintim că medicii care se aflau, în spital, în noaptea în care Alexandra a murit, au fost suspendați până când ancheta va fi finalizată. Totodată, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani a amendat spitalul cu 42.272 de lei.