News

Principalele temeri ale angajaților români. De ce le este cel mai frică la locul de muncă

Angajații români au tot mai multe frici legate de locul de muncă. Temerile au pus stăpânire pe aceștia pe mai multe planuri în ultimii ani.
11.11.2024 | 07:33
Principalele temeri ale angajatilor romani De ce le este cel mai frica la locul de munca
Angajații români au tot mai multe temeri legate de locul de muncă / sursă: freepik.com
ADVERTISEMENT

Locul de muncă este locul care îi ajută pe oameni să facă ceea ce le place, însă, ce-i drept, nu este locul unde ar trebui să ne relaxăm. Cu toate acestea, nici nivelul de anxietate nu ar trebui să crească, iar angoasa nu ar trebui nici atât să existe.

Cele mai mari temeri ale angajaților români

Un studiu recent relevă faptul că angajații români au tot mai multe temeri în ceea ce privește locul de muncă. Printre cele mai mari probleme se numără posibilele neînțelegeri cu șefii și teama de concediere. Presiunea legată de locul de muncă este și ea pe listă, știind cu toții cât de deranjant este să avem mult prea multe de făcut într-un timp foarte scurt. În cifre, aproximativ 42% dintre angajați au dificultăți în relaționarea cu superiorii, iar 31% trăiesc cu teama constantă că vor fi concediați din diferite motive.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu, realizat la Centrul de Formare APSAP, susține că aproximativ 60% dintre angajații din România nu se simt apreciați la locul de muncă și nu prezintă dorința de a se autodepăși din punct de vedere profesional. Pe deasupra, o mare parte dintre cei nemulțumiți provin din mediul de stat, comparativ cu cel privat, afirmând că nu sunt încurajați în niciun fel de angajatori. Din acest motiv, apelează la diverse cursuri de perfecționare, anticipând o afirmare într-un cu totul alt domeniu de activitate.

Un punct comun, atât al angajaților din mediul de stat, cât și cel puțin, este temerea de a nu mai avea timp pentru viața personală din cauza locului de muncă. Totuși, un procent de peste 27% dintre respondenți au susținut că ar alege un loc de muncă solicitant, dar care oferă un salariu motivant.

ADVERTISEMENT

Principalele frici din piața muncii

Întrebată de FANATIK care sunt principalele temeri ale angajaților români, Corina Neagu, expertă în Resurse Umane, le-a enumerat pe cele mai importante.

„Temerile angajaților sunt următoarele: 1. De concediere, mai ales că niciun loc de muncă nu poate fi garantat, iar situația unei companii se poate schimba rapid în ziua de azi. În plus, au apărut multe cazuri de abuzuri prin forțarea demisiei, presiuni și șicane pentru a forța angajatul să plece etc. 2. De a nu i se respecta drepturile conform legii. Nenumărate companii nu respectă legislația – nu au fișe de post, nu plătesc salariile la timp, plătesc la negru. 3. De creștere exagerată a volumului de muncă.

ADVERTISEMENT

4. De chemarea înapoi la birou, fizic. 5. De încurajarea unui mediu de lucru stresant. 6. De stabilirea unor obiective nerealiste, imposibil de realizat. 7. De sancțiuni discriminatorii și abuzive. 8. Și ultima, dar nu cea din urmă, angajații se tem să dea feedback și să vorbească deschis despre ceea ce simt, despre ceea ce-și doresc, despre lucrurile care nu le plac, despre relațiile disfuncționale cu managerii și/sau cu colegii”, a afirmat consultantul în HR.

Barometrul Diversitate și Incluziune arată că, în funcție de interacțiunile cu colegii și managementul companiei, angajații sunt împărțiți în patru categorii: avangardiștii incluziunii, adică acele persoane deschise, atente și motivate de locul de muncă, individualiștii, adică cei care sunt mai mult concentrați pe propriile lor nevoi și dorințe, și cei deconectați, cărora nu le pasă ce se întâmplă la locul de muncă. Aproximativ 3 milioane de români se află în ultimele două categorii, reprezentând angajații nemulțumiți serviciu și au cea mai mare dorința de a-și schimba locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Ce vor angajații români, de fapt, de la locul de muncă

O altă temere este cea de a face greșeli care să le pună în pericol poziția, dar și suprasolicitarea care, de multe ori, poate duce chiar și la probleme de sănătate. Alt motiv de supărare pentru angajații români este revenirea la birou după o lungă perioadă, de aproape patru ani, în care au lucrat din confortul propriei case, în timpul pandemiei, și chiar și după încheierea ei. În 2024 a crescut numărul companiilor care cer prezența fizică zilnică la birou. Acest criteriu se regăsește des și în anunțurile de angajare, astfel că cei ce vor să se angajeze pornesc din start cu un sentiment neplăcut.

Pluxee România susține că angajaţii români preferă un loc de muncă recompensat corect, lipsit de presiune şi de stres, în care să poată munci patru zile pe săptămână. Aici apare și diferența dintre generații: în timp ce generaţia Z pun mai mare accent pe lipsa stresului de la locul de muncă, pentru angajaţii Baby Boomers e mai important să lucreze într-un mediu prietenos, care le oferă un sentiment de apartenenţă. Doar 1 din 3 angajaţi români ar recomanda unui prieten compania pentru care lucrează în prezent, mai arată studiul realizat alături de Ipsos România.

Și discriminarea de la locul de muncă este deranjantă pentru angajații români. Peste 30% dintre respondenții unui alt studiu spun că alți colegi, cu aceeași funcție, fie au salarii mai mari, fie le sunt date mai puține lucruri de făcut. La studiu au răspuns peste 2.000 de angajați români, care susțin că principala piedică la momentul angajării este nivelul de salarizare sub așteptări.

Nemulțumirile angajaților, nenumărate și la nivel european

Cifrele europene nu sunt nici ele îmbucurătoare, potrivit unei analize socio-econimice realizate în 2023, ce arată o tendință de creștere a gradului de nemulțumire în rândul angajaților, indiferent de domeniul de activitate. Dintre cei 61.000 de participanți din Europa Centrală și de Est, doar 1% au spus că se simt supraevaluați și 27% au afirmat că sunt mulțumiți de salariul primit.

Pentru a evita sentimentele negative privind locul de muncă, specialiștii recomandă ca angajatorii să ofere personalului un mediu de lucru relaxant și transparent, unde oamenii se pot simți încurajați să își ducă la bun sfârșit îndatoririle, dar și să își exprime trăirile, fără teama de a-i fi periclitat locul de muncă.

ADVERTISEMENT
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni...
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni renașterea unui club de tradiție din România: „Voi readuce echipa în top!” » A pierdut primăria la 200 de voturi!
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor...
De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor Răileanu: ”Cu miliarde de utilizatori este, practic, tot un actor statal”
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai...
Unul din cei mai longevivi actori de comedie îi bate obrazul lui Mihai Bobonete. Îl acuză de vulgaritate: “La noi pot veni și copiii”
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum...
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum să vorbească
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a...
Maurice Munteanu stârnește controverse! Ce spune acum despre Elena Lasconi, după ce a susținut-o la prezidențiale: „Te trezești chiar degeaba?”
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de...
Cine este iubita lui Horaţiu Potra. Ana Maria și-a închis toate conturile de socializare înainte de precheziția mascaților. Ce postase acolo
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și...
Sirianul la a cărui fermă a avut loc întâlnirea dintre Călin Georgescu și Horațiu Potra era mai de mult în vizorul autorităților. Motivul pentru care i s-a confiscat o armă
„În locul lui Călin Georgescu putea fi oricare alt nume. Contextul a fost...
„În locul lui Călin Georgescu putea fi oricare alt nume. Contextul a fost creat de foarte mult timp”. Un specialist în psihologia maselor a analizat votul românilor
Cardurile pentru alimente, data la care vor fi virați banii. Modificări importante de...
Cardurile pentru alimente, data la care vor fi virați banii. Modificări importante de la 1 ianuarie
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e...
Călin Georgescu se teme pentru viaţa sa: Garda mea de corp principală e lângă mine zi şi noapte!
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
VIITORUL PREMIER al ROMÂNIEI! SE IA DECIZIA ACUM!
VIITORUL PREMIER al ROMÂNIEI! SE IA DECIZIA ACUM!
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul...
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul ezoteric Călin Georgescu
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări!...
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena