Ziua de 5 noiembrie, zi istorică pentru scena politică din SUA, a adus în atenția lumii și Guvernul Federal German odată cu ruperea coaliției formată din Social Democrații lui Olaf Scholz și Verzii și Liberalii de la FDP. Acum, partidele de opoziție cer desfășurarea alegerilor anticipate cât mai repede, sau cel puțin înainte de luna martie a anului 2025, data preferată de Scholz.
Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a anunțat încă din luna septembrie că va candida în calitate de candidat conservator pentru funcția de cancelar la următoarele alegeri federale din Germania.„Vom intra împreună în anul electoral federal 2025 cu intenția fermă de a prelua din nou responsabilitatea conducerii țării noastre”, a declarat Merz în fața reporterilor.
Pe baza sondajelor, care arată că conservatorii germani conduc cu 32%, cu mult înaintea oricărui alt partid, Merz se află în pole position pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei în cadrul votului național programat să aibă loc peste un an.
De când a devenit președinte al partidului, în 2022, Merz a deplasat CDU semnificativ spre dreapta în ceea ce privește migrația, marcând o îndepărtare de politicile migratorii mai liberale ale fostului cancelar al CDU, Angela Merkel. Din opoziție, Merz a împins actualul guvern de stânga al cancelarului german Olaf Scholz să adopte politici mult mai dure privind migrația – inclusiv prin respingerea solicitanților de azil la frontieră.
În lumina luptei electorale ce se anunță la orizont, Merz a devenit, de asemenea, mult mai combativ. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce a descris ca fiind acțiunile „iresponsabile” ale cancelarului social-democrat (SPD) Olaf Scholz și și-a bătut joc în mod deschis de neoliberalii Democrați Liberi (FDP) și de alegătorii acestora („în măsura în care mai există”), precum și de ambițiile liderului Partidului Verde, Robert Habeck, pentru funcția de cancelar („este destul de amuzant”).
Cancelarul Olaf Scholz, în vârstă de 66 de ani, a susținut mereu că el este cel care are cele mai mari șanse în fața lui Merz, iar nominalizarea acestuia de către CDU drept candidat a fost primită cu optimist de către actualul cancelar. „Voi candida ca și cancelar, pentru a deveni din nou cancelar”, spunea Scholz în vară.
Totuși, problema lui Scholz este reprezentată de către popularul ministru al apărării Boris Pistorius. Nu doar că sondajele îl arată ca fiind unul dintre cei mai populari politicieni germani, dar în interiorul partidului este discutat, mai mult în secret, drept candidatul ideal pentru viitoarele alegeri.
„Desigur, cel mai popular politician din Germania este un candidat pentru cancelarul SPD. Dacă unul ca Boris Pistorius are o asemenea reputație, SPD-ul trebuie să se gândească și dacă el e cea mai bună alegere pentru a candida la funcția de cancelar, sau dacă să candideze cu cancelarul în exercițiu”, declara recent primarul Münchenului, Dieter Reiter.
Vicecancelarul și ministru al Economiei, Robert Habeck, și-a anunțat deja candidatura la funcția de cancelar din partea Verzilor. „Știu că guvernul semafor a eșuat. Știu că încrederea a fost pierdută. Știu că trebuie să îți câștigi o pretenție la conducere. Vreau să o câștig”, a spus acesta, în condițiile în care Verzii au sub 10% în sondaje.
Alice Weidel, unul dintre cei doi co-președinți ai AfD, partidul de extremă dreapta din Germania va fi candidata la funcția de cancelar. Totuși, în condițiile în care toate partidele au exclus o coaliție cu AfD, aceasta are puține șanse să ajungă viitorul cancelar al Germaniei.