Interviu

Principalul sponsor de la CFR Cluj, cel care a plătit ultimul salariu, interviu pentru FANATIK: „Va trebui să învățăm să trăim doi-trei ani cu flama mai mică” Exclusiv

09.05.2020 | 13:28
Principalul sponsor de la CFR Cluj cel care a platit ultimul salariu interviu pentru FANATIK Va trebui sa invatam sa traim doitrei ani cu flama mai mica Exclusiv
Principalul sponsor de la CFR Cluj, cel care a plătit ultimul salariu, interviu pentru FANATIK: „Va trebui să învățăm să trăim doi-trei ani cu flama mai mică”
ADVERTISEMENT

Daniel Metz, CEO al companiei NTT Data România, este omul din umbră care aruncă colacul de salvare la CFR Cluj când corabia condusă acum de Neluțu Varga începe să ia apă. Deși evită să o spună cu subiect și predicat, FANATIK a aflat că el este cel care a plătit în martie ultimul salariu la campioana României, în momentul în care unii jucători amenințau că își vor depune memorii dacă nu își primesc restanțele financiare.

Cum a ajuns Daniel Metz să o sponsorizeze pe CFR și nu pe Universitatea Cluj, ce au în comun Mandorlini și Dan Petrescu și care sunt motivele pentru care nu vrea să devină încă acționar, într-un interviu special și exclusiv pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Daniel Metz, principalul sponsor de la CFR Cluj, omul care a plătit ultimul salariu jucătorilor lui Dan Petrescu, interviu special pentru FANATIK: „Va trebui să învățăm să trăim doi-trei ani cu flama mai mică”

Domnule Metz, ca om de afaceri, cât de tare v-a afectat această pandemie de coronavirus? 

– Lucrurile sunt în desfășurare, desigur. Compania noastră are o dependență în proporție de 40 la sută de industria auto și știm foarte bine că industria auto încearcă să-și regăsească viitorul. Desigur că și noi suntem afectați oarecum de situația din industria auto. Suntem afectați parțial, dar nu la nivelul la care să devenim îngrijorați. Mai avem proiecte înghețate, proiecte amânate, dar nu suntem, în esență, afectați în mod semnificativ. Bugetele pe care le făcusem pentru anul în curs vor fi impactate, cum la fel va fi impactată întreaga economie globală. Dar nu avem un motiv să începem să masacrăm costurile. Rămânem cu încredere, privim ce se întâmplă și încercăm să găsim cele mai bune căi de a face față acestor evenimente. 

Pe ce perioadă credeți că se va întinde criza economică generată de această pandemie?

– Eu cred că va fi o criză profundă, de amploare la nivel global. Nu cred în povestea revenirii imediate, că în trei luni vom fi iar acolo unde am fost. Eu cred că economia mondială va reveni la cifrele pe care le avea ante-pandemie cam în doi-trei ani, nu mai devreme. Va trebui să învățăm să trăim cu flama mai mică doi-trei ani pentru a ajunge cândva la nivelul ante-pandemie. La fel cum s-a întâmplat și în criza pe care am avut-o prin 2008, a durat ani de zile până am reușit să atingem PIB-ul anterior. Așa va fi și acum, dar consider că acum criza este de o amploare mult mai mare. Atunci aveam de-a face cu criza băncilor, acum e o criză mult mai profundă, care a afectat, în primul rând, sistemul nostru democratic, libertatea de mișcare și implicit și economia așa cum e construită ea dacă ne gândim la globalizare.   

ADVERTISEMENT

Cu siguranță vor fi afectate și investițiile în sport. Implicarea dumneavoastră financiară la CFR Cluj se va diminua?

– În momentul de față nu ne gândim la aceste aspecte și vă dau exemplul crizei anterioare. Atunci noi am crescut semnificativ sprijinul pentru CFR Cluj, pentru că atunci aveau necazuri. Apoi, când au intrat în insolvență, la fel, i-am ajutat mai mult. Eu cred că partenerii de valoare atunci își dovedesc valoarea, necesitatea, când vremurile sunt tulburi, nu când e soare afară și toată lumea are de toate și e fericită. Atunci sunt și mulți sponsori care vin și se mândresc… Când e perioada mai dificilă atunci vedem cine rămâne și cine nu rămâne. Eu sunt motivat și optimist că nu vom reduce implicarea noastră. Cred că acum trebuie să dovedim că suntem un partener solid, acum e momentul. 

ADVERTISEMENT

Celebrul fax trimis în 2002: U Cluj nu a răspuns, CFR, care abia promovase din Divizia C, a făcut-o! „Le-am dat lunar 300 de euro!”

Iuliu Mureșan declara în 2018 că ați trimis în 2002, când echipa tocmai promovase din Divizia C, un fax pe adresa clubului în care spuneați că doriți să vă implicați cu o sponsorizare. Vă amintiți de acel fax? Ce scria în el? 

– A devenit celebru faxul acesta. De fapt eu am trimis două faxuri, la cele două cluburi de fotbal din oraș, CFR și Universitatea. Răspunsul a venit doar de la CFR Cluj, de la U Cluj nu s-a întors nimic. Poate nici nu l-au primit, dar eu l-am trimis. Am fost surprins că în jumătate de oră am fost sunat de domnul Iuliu Mureșan care m-a invitat la o discuție la sediul clubului. Am fost foarte mândru. A fost de fapt primul an în care am reușit să facem profit cu firma. Am făcut profit 6.000 de euro la sfârșitul anului și am considerat că ar fi frumos să dăm ceva înapoi spre comunitate și i-am propus domnului Mureșan să le dăm lunar 300 de euro, poate pentru a-și cumpăra câte o minge. Atunci l-am cunoscut și pe Iuliu Mureșan și pe Arpad Paszkany. Înainte nu știam cine sunt, mai citisem prin presă. Ne-am legat oarecum sufletește, nu ne-am abătut de la drumul acesta, ne-am legat de un brand și practic am ajuns să ne identificăm cu el și cred că a fost o decizie bună.

ADVERTISEMENT
daniel metz rareș bogdan cfr cluj zoli cantor
Daniel Metz, actualul sponsor principal al CFR Cluj, în tribuna din Gruia, în 2004, în fața tânărului (pe atunci) Rareș Bogdan! Era primul sezon după revenirea în prima ligă. Sursa foto: Zoli Cantor

Ulterior v-ați întrebat de ce de la Universitatea Cluj nu ați primit niciun răspuns la acel fax? 

– Nu, chiar nu m-am întrebat, nu a fost asta o temă pentru mine. Respect ambele cluburi, ambele au o istorie frumoasă și nu pot decât să mă bucur că am contribuit într-o oarecare măsură la istoria CFR-ului. Nu am nicio rezervă față de U Cluj. Mă bucur că au acum parteneri puternici și că își doresc să performeze. Îmi doresc să ajungă în prima ligă să avem din nou derby-urile clujene care au fost întotdeauna extraordinar de interesante.   

Primele “investiții”: o tobă și o mașină pentru marcajul terenului

Care era atmosfera la CFR când ați decis să vă implicați și sub ce formă v-ați implicat la început?

– Mergeam foarte des la meciuri. Erau și U Cluj și CFR în Divizia B. Într-o sâmbătă mergeam la U, în cealaltă sâmbătă la CFR. Atmosfera era una romantică. Eu sunt sătmărean și în copilărie țineam cu Olimpia Satu Mare. Înaintea unui meci Olimpia – CFR din Gruia țin minte că i-am contactat pe cei din galeria CFR-ului și le-am cumpărat o tobă, să poată face gălăgie mai mare, fiindcă și Olimpia avea galerie. Așa erau vremurile atunci. Îmi mai amintesc cu drag că am cumpărat din Austria o mașină pentru marcajul terenului, care a costat în jur de 5.000 de euro. Până atunci se puneau niște scânduri și se presăra varul din palmă. La acel nivel era atunci clubul, dar era frumos, era mult suflet, multă dăruire.

Care este primul meci memorabil de care vă aduceți aminte?

– Mi-a plăcut acel meci când am și promovat. Adversar era Cetate Deva, am câștigat cu 3-0 la Cluj și în același timp se juca Jiul – Gaz Metan. La noi se terminase meciul, la Petroșani încă se mai juca, ai noștri erau în genunchi pe teren, se rugau să se termine… O atmosferă romantică, cu mare amplitudine emoțională. Meciul acela nu o să-l uit. Am o minge semnată de echipa de atunci, o păstrez cu mare mândrie în birou. Mă bucur mult că am fost în stadion atunci, așa cum era el, jerpelit, dar așa au fost vremurile.       

De ce credeți că a scăzut interesul publicului față de ceea ce se întâmpla în urmă cu 10 ani? E o medie de spectatori ridicolă la multe echipe din Liga 1.

– Există o explicație simplă și logică și cred că toată lumea resimte lucrul ăsta. Acum 10-12 ani aveam în Liga 1 un grup de echipe foarte puternice, începând cu Rapid, care era foarte bună, Poli Timișoara, Vaslui, Urziceni, nu mai vorbesc de Steaua, Dinamo. Aveam meciuri extrem de competitive, ceea ce genera spectacol. De exemplu mulți dintre jucătorii Stelei de atunci au ajuns în vest. De la Tătărușanu până la atacanți. Atractivitatea campionatului a scăzut din cauza, cred eu, lipsei de bani. Mai sunt două-trei cluburi care mai contează în mod real și celelalte se chinuie să facă performanță cu bugete limitate.

“Dan Petrescu amprentează semnificativ istoria clubului. El este antrenorul de referință. Toți se vor raporta la el”

Ca sponsor, acționar, ați regretat plecarea vreunui jucător sau antrenor de la CFR?

– Noi nu am fost niciodată acționari și nici nu îmi doresc lucrul acesta. Ca sponsor au fost câțiva jucători care mi-au rămas în minte. A fost Tony, fundașul cu inimă de leu, Cadu, gladiatorul care mergea la luptă în orice condiții și motiva echipa permanent. Au fost și jucători eleganți precum Piccolo și mulți alții. Au fost jucători foarte buni la CFR în ultimii 10-15 ani, dar cei doi, Tony și Cadu îmi rămân în minte, erau doi luptători, practic mușcau din teren ca să performeze.

Iar antrenor, ca rezultate și ca eleganță mi-a plăcut Andrea Mandorlini, care a și reușit să câștige campionatul, Cupa, ulterior a mers la Verona și a promovat în Serie A, un antrenor extrem de inteligent, bine pregătit, pe care cu mare plăcere l-aș revedea oricând. Mai e și Bergodi, dar în esență niciunul nu se compară ca anvergură cu Dan Petrescu. În ziua de astăzi acesta amprentează semnificativ istoria clubului și cred că va deveni în istoria clubului antrenorul de referință. Toți cred că se vor raporta la el.    

Care credeți că a fost cea mai bună echipă din istoria recentă a CFR-ului, ce jucători erau la echipă și ce antrenor era pe bancă?

– Nu pot să nu mă gândesc la echipa care a făcut cele 10 puncte în grupele Champions League. Echipa din 2012, care a fost în grupă cu Manchester United, Galata și Braga, Felgueiras, Ivo Pinto, Piccolo, Cadu, Rada, Luis Alberto, Gabi Mureșan, Bastos, Rui Pedro, Camora, încă de pe atunci, Sougou, Kapetanos. 

„M-am revăzut cu Arpad Paszkany acum doi ani la Budapesta. Am mare respect pentru felul cum a construit CFR de la zero să se bată cu Manchester, Chelsea, Roma”

De ce credeți că a renunțat Paszkany la CFR Cluj? Mai țineți legătura cu el?

– Nu știu de ce a plecat pentru că nu am discutat niciodată cu dânsul pe tema asta. Nu pot să-mi dau cu părerea obiectiv. Eu cred că din cauza unor motive financiare, dar s-ar putea să nu am dreptate. Nu pot să mă pronunț pentru că nu am informații mai în detaliu. L-am întâlnit întâmplător acum doi ani la Budapesta. Ne-am revăzut cu drag. Am avut o relație de amiciție ca între doi bărbați care încearcă să miște lucrurile, să dezvolte o afacere de succes și am un respect pentru inteligența lui și pentru felul în care a înțeles să construiască de la zero o echipă care să ajungă să se bată cu Manchester, cu Chelsea, cu Roma. Va rămâne în istoria clubului.

De ce continuați să susțineți financiar CFR-ul, în condițiile în care conducerea s-a schimbat? 

– De ce continui? Pentru că parteneriatul pe care l-am dezvoltat cu CFR a fost unul de succes. Și nu consider că trebuie să fac modificări în momentul în care ceva merge bine. Când mi-am vândut compania către concernul japonez, îmi dădea cineva un exemplu: „Nu avem cum să deschidem capota unui Ferrari care merge excepțional. Cum să deschizi capota unui Ferrari care este campion!?”. Acesta este motivul. Primul parteneriat solid, care a trecut prin toate necazurile posibile care au existat în România. Consider că e frumos să stai lângă partenerii tăi atât timp cât ești dorit. Când va apărea un alt sponsor mai puternic, fără nicio problemă o să facem un pas înapoi.   

“Cafeaua” de mii de euro, bonus pentru parcursul european

Care este suma pe care o asigurați în fiecare an?   

– Cred că mă înțelegeți că este un contract confidențial și nu pot să vă dezvălui sume. Dar este o sumă care cred eu poate să stea într-un loc de cinste în galeria sponsorilor din România. Cineva îmi spunea că este una dintre cele mai mari, dar nu știu dacă este așa și chiar nu mă interesează. Noi atât putem să dăm și atât dăm cu mândrie și o să dăm și în viitor. Ce face clubul cu banii este treaba celor de acolo. Noi ne achităm obligațiile din contract și atât.

De exemplu acum le-am dat un premiu substanțial pentru parcursul din Europa, suplimentar contractului, pentru că așa am considerat că este necesar. A fost mult peste așteptările noastre parcursul lor, iar în grupe am avut onoarea să fim reprezentați prin echipamentul de joc al echipei pe stadioane renumite ale Europei. Când am avut primul meci la Glasgow, colegii noștri din UK au închiriat o lojă și au invitat la meci clienți ai companiei din Anglia, de prin Scoția. I-am bătut atunci. O echipă din România cu brandul NTT pe piept! Am avut un grad de satisfacție fantastic. De aceea am și recurs la acest gest de a oferi o cafea în plus, să zic așa.   

Cu cine discutați acum din conducerea clubului CFR?

– Eu, personal, mai puțin discut. Dar am mai discutat cu domnul Marian Băgăcean, mai des cu domnul Bilașco, cu domnul Mara, cu domnul Copilu. Am mai discutat și cu domnul Varga, Neluțu Varga, care și el sprijină, din câte știu, semnificativ. El ține practic în momentul de față greutățile care sunt acolo.   

Există posibilitatea să vă implicați mai mult la CFR, să deveniți chiar acționar majoritar?

– Nu, în niciun caz. Nu sunt un om care să se priceapă la chestiunile astea. Ne place acest rol pe care îl avem. Cred că cine se implică într-o astfel de industrie trebuie să aibă expertize, experiență, să aibă timp suficient, plus că nu sunt eu la nivelul cerut de un astfel de club. Aici e vorba de un club puternic cu un buget ridicat. Necesită sume foarte mari și de aceea am un respect deosebit pentru cei care finanțează în momentul de față clubul, îndeosebi pentru Neluțu Varga.  

„Cluburile de fotbal ar trebui să trăiască din bani privați. Asta ar trebui să fie o lege fundamentală. Dar este un cerc vicios”

Ce trebuie să facă cluburile sportive, în special cele de fotbal, să nu mai ajungă în insolvență, în faliment? Majoritatea par a avea o situație fragilă, sunt dependente de banii de la televiziuni sau primării sau de la un patron care are sau nu răbdare să construiască ceva. Ar putea fi o altă variantă?

– Din păcate este o situație generală la nivelul sportului românesc. Asta cred eu că este politica noastră de stat. Atât putem în momentul de față să alocăm din buget pentru sport. Desigur că și sănătatea își dorește mai mult, și cultura, și cercetarea, toată lumea vrea mai mult. Din păcate pentru sport, atât rămâne. Cluburile de fotbal ar trebui să trăiască din bani privați. Ar trebui să fie o lege fundamentală. Banii ăștia privați, din diverse motive, ori că nu sunt, ori că nu se implică în fotbal îndeosebi din cauza lipsei de atractivitate a competiției. Dacă această competiție ar avea o atractivitate mare, ar avea spectatori mai mulți, ar avea o atracție mare la public, la televiziuni și sunt convins că ar fi bani mai mulți. Dar este un cerc vicios. Nu sunt bani că nu este atractivitate, ca să avem atractivitate ne trebuie bani. E o problemă. Nu știu dacă cineva are un răspuns concret, dar eu cred că numai din surse private fotbalul ar putea să renască. Am un respect deosebit pentru toți cei care reușesc să găsească o rețetă financiară pentru a rezista în Liga 1, a doua sau pe unde se mai joacă fotbal.  

Considerați că ar trebui revizuită legea sportului sau a sponsorizării în România, mai ales în situația actuală?

– Din ce am mai citit, din ce am mai auzit de la oameni care se pricep, o optimizare a legii sportului ar putea să ajute. Dar nu cred că optimizarea legii sportului sau a sponsorizării poate să rezolve problema sportului din România în momentul de față. Ține de etapa istorică în care suntem și de aceea am fost foarte mândru de rezultatele CFR-ului anul acesta. Când ne uitam la ce bugete au adversarii ne dădeam seama că punem în competiție un Logan cu un Porsche Cayenne. Dar a mers și poate asta e și o șansă în contextul actual, când fotbalul va reveni, și sperăm cât mai repede, că ne lipsește tuturor. Un antrenor genial cum este Dan Petrescu sper să aibă o rețetă inteligentă de a performa în cupele europene anul viitor din poziția unor echipe neantrenate și să vii să inventezi în câteva săptămâni o echipă care să se bată cu cele mari. Eu cred în sinea mea că Dan Petrescu ar avea acum șansa să obțină rezultate mult mai mari decât dacă am fi într-o perioadă normală. E un antrenor genial care reușește în momente critice să-și păstreze clarviziunea și să vină cu soluții.       

Ați recomanda, în momentul de față, unui prieten să investească în sportul românesc?

– Să investească, nu știu, dar să ajute, da. Am mai tot vorbit pentru echipa de volei feminin de la Universitatea. Am făcut lucrul acesta și o să-l fac și în viitor. Când sunt vremuri bune vin mai mulți sponsori, când sunt vremuri grele mai dispar dintre ei, dar e normal. Fiecare are grijă de business-ul lui, își reconsideră politica de marketing.

„M-am implicat la volei, la Universitatea Cluj, pentru că a venit cineva foarte necăjit la mine. Acum ținem în spate bugetul echipei. Comparativ cu fotbalul, la volei atmosfera e mai aristocrată”

Voleiul este o pasiune a dumneavoastră sau cum ați ajuns să susțineți financiar echipa feminină a Universității Cluj?

– A venit cineva foarte necăjit la mine și mi-a zis că dacă nu ne implicăm echipa nu mai poate rezista. Am început tot ca la CFR, cu puțin și pe urmă am ajuns să ținem în spate bugetul echipei. Dorința noastră, și le-am spus în permanență, este de a se situa într-o zonă respectabilă a clasamentului și să promoveze jucătoare tinere din Cluj, sunt licee sportive de unde vin jucătoare tinere care nu au loc la alte echipă deoarece acolo se aduc pe bani mulți jucătoare din străinătate.    

Existe premise pentru performanțe mari și la volei? Intenționați să vă implicați mai mult pentru a face din U Cluj o forță în voleiul românesc?

– Momentan mă bucur că este o echipă frumoasă, o echipă care se bate de fiecare dată. Mă bucur când mai vine și lumea la sală. E o atmosferă plăcută, comparativ cu fotbalul o atmosferă mai aristocrată. În ultimul timp cred că au mai venit unul, doi sponsori. Clubul Universitatea merită să facă performanță, este un club de renume, nu doar în oraș. Din păcate chiar este o problemă cu echipele de jocuri sportive de acolo, mai toate sunt suferinde.

Sporturile de echipă sunt dificile în ziua de astăzi pentru că au nevoie de mulți bani. A venit pandemia peste noi, o să ne dea puțin în urmă cu nivelul de trai. România era pe o traiectorie ascendentă, aveam parametrii macroeconomici foarte buni, chiar dacă mai critică lumea în stânga și-n dreapta. Eram pe drumul cel bun și am și acum încredere că o să ne regăsim parcursul pozitiv. Trebuie să avem încredere și răbdare.

Daniel Metz este om de afaceri, CEO al NTT Data România. În 2002, La Cluj-Napoca, a fondat compania EBS România, furnizoare de soluții software integrate, care în 2013 a fost cumpărată de concernul japonez NTT Data. În 2018, când avea o cifră de afaceri de 64 de milioane de euro, NTT Data a devenit sponsor principal la CFR Cluj

ADVERTISEMENT