Life

Principele Radu, soţul principesei Margareta, a împlinit 62 de ani. Cine au fost, de fapt, părinţii săi

P 7 iunie 2022, principele Radu a împlinit 62 de ani. Povestea impresionantă de viață a acestuia. Cum a ajuns să facă parte din familia Regală a României?
07.06.2022 | 08:36
Principele Radu sotul principesei Margareta a implinit 62 de ani Cine au fost de fapt parintii sai
Principele Radu a împlinit 62 de ani. Foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Principele Radu al României, soțul principesei Margareta, a împlinit 62 de ani pe 7 iunie 2022. Înainte de a intra în familia Regală, a fost actor.

Cum a ajuns principele Radu în familia Regală a României

Principesa Margareta, prima fiică a Regelui Mihai cu soția sa, principesa Ana de Bourbon-Parma, și principele Radu s-au cunoscut în anul 1994, în timpul unor acțiuni caritabile și s-au îndrăgostit unul de celălalt la înmormântarea lui Eugen Ionescu.

ADVERTISEMENT

După o relație de doi ani, s-au căsătorit pe 21 septembrie, în Elveția, la Biserica Greacă din Lausanne. Drept naș l-au avut, în prima parte a ritualului, pe Majestatea Sa Regele Mihai, iar mai apoi pe Regele Constantin al II-lea al Greciei.

Pe 1 ianuarie 1999, a fost numit „print de Hohenzollern-Veringen” de către prințul Friedrich Wilhelm, numele său oficial devenind Radu Hohenzollern Veringen Duda.

ADVERTISEMENT

Deoarece nu i-a fost repartizat prin decretul princiar, principele Radu nu are blazon. De asemenea, nu i-a fost acordat nici titlul de „Alteță”.

În 2007, prin noul Statut al Casei Regale semnat de Regele Mihai al României în anul 2007, Radu a primit titlul de „Principe al României”, cu apelativul de „Alteța Regala”.

ADVERTISEMENT

Cine au fost părinţii lui Radu Duda

Radu Duda, căci acesta este numele primit la naștere, s-a născut în anul 1960, în Iași, într-o familie de medici. În 1979 a absolvit studiile Liceului Internat Costache Negruzzi. A urmat apoi cursurile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a fost admis pe locul al patrulea.

ADVERTISEMENT

Din anul 1984 și până în 1988, când s-a mutat în București, principele Radu a fost repartizat la Teatrul Municipal din Suceava.

Radu Duda a jucat în mai multe piese de teatru și filme, atât în țară, cât și în afara ei. Printre țările în care s-a făcut remarcat se numără Franța, Belgia, Elveția, Luxemburg, S.U.A., Israel, Macedonia si Camerun.

Printre cele mai cunoscute roluri ale sale sunt cele din piesa de teatru Titanic Vals a lui Tudor Mușatescu și cel din piesa Trei surori.

Soţul principesei Margareta, acuzat că a colaborat cu Securitatea

Printr-un articol publicat în revista Căminul Românesc din Geneva de către Nicolette (Nicoleta) Franck, o apropiată a Regelui Mihai l-a acuzat pe principele Nicolae că este un agent al Securității.

Conform jurnalistei, Radu Duda s-ar fi infiltrat în Casa Regală, la ordinul lui Ion Iliescu. Totuși, articolul era bazat doar pe presupuneri, fără să prezinte o dovadă clară a afirmațiilor, scrie newiasi.ro. 

Principele Radu a lămurit aceste zvonuri și a explicat că nu a colaborat niciodată cu Securitatea. Cu toate acestea, el a dezvăluit că a fost întra-adevăr contactat în anul 1986, însă a refuzat și de atunci nu a mai primit nicio altă propunere în acest sens.

În anul 1989, numele lui Radu Duda a fost găsit pe o listă a „oamenilor de sprijin” ai Securității. Fostul șef al filialei locale din Iași a explicat că aceste persoane nu erau informatori, nu își luau un angajament și nu semnau niciun fel de contract cu Securitatea.

Ei erau, de fapt, membri de partid care călătoreau în străinătate și erau racolați pentru a îndeplini misiuni bine definite pentru o perioadă limitată de timp.