Life

Prințesa Diana ar fi împlinit 61 de ani. Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea fatidică din vara lui 1997

Prințesa Diana ar fi împlinit 61 de ani. Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea fatidică din vara lui 1997, atunci când aceasta și-a pierdut viața, la doar 36 de ani?
01.07.2022 | 07:20
Printesa Diana ar fi implinit 61 de ani Ce sa intamplat de fapt in noaptea fatidica din vara lui 1997
Prințesa Diana ar fi împlinit 61 de ani. Sursa foto: hepta.ro/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prințesa Diana ar fi împlinit 61 de ani pe 1 iulie. Aceasta și-a pierdut viața pe 31 august 1997, în urma unui accident cumplit de mașină.

Cum a ajuns Prințesa Diana să divorțeze de Prințul Charles

Prințul Charles a cunoscut-o pe Diana cu câțiva ani înainte să se căsătorească cu aceasta. Viitoarea Prințesă de Wales i-a fost prezentată pentru prima oară fiului Reginei Elisabeta a II-a atunci când avea doar 16 ani, în timpul unei vânători de potârnichi la Althorp.

ADVERTISEMENT

Diana a fost entuziasmată de întâlnirea cu prințul și le-a spus cunoscuților că într-o zi va fi soția acestuia. La acea vreme, Charles era într-o relație cu Sarah McCorquodale, sora mai mare a Dianei. Cei doi s-au reîntâlnit în 1980.

Prințesa a fost invitată să petreacă un weekend ca oaspete al prințului la Balmoral. Se spune că Regina Elisabeta a II-a a fost impresionată de Diana. Logodna dintre Diana și Charles a fost anunțată oficial pe 24 februarie 1981.

ADVERTISEMENT

Un reporter i-a întrebat pe cei doi dacă sunt, într-adevăr, îndrăgostiți unul de celălalt, iar Diana a răspuns „bineînțeles”. „Orice ar însemna îndrăgostiți”, a completat-o viitorul ei soț.

Deși povestea lor de dragoste părea perfectă, în aparență, lucrurile nu au mers prea bine între cei doi. S-au separat în 1992, iar în 1996, au divorțat oficial, după 15 ani de căsnicie.

ADVERTISEMENT

Deși prințesa Diana era conștientă de legătura dintre soțul ei și Camilla Parker Bowles care este și actuala sa soție, niciodată nu a vrut să divorțeze, potrivit presei internaționale. Un istoric regal susține că regina este cea care a ținut ca fiul ei să divorțeze de Lady Diana, din moment ce amândoi duceau vieți separate.

„Regina a fost, de fapt, cea care a pus punct şi le-a spus că, dacă tot s-au despărţit, trebuie să şi divorţeze. E greu de spus dacă Diana şi-a dorit cu adevărat să facă asta.”, a declarat Emma Cooper, producătorul executiv al documentarului „Diana”, notează okmagazine.ro.

ADVERTISEMENT

Care era legătura dintre Prințesa Diana și Dodi Fayed

După divorțul de Prințul Charles, Diana a păstrat apartamentul din Palatul Kensington, pe care l-a redecorat. Aceea a fost casa ei până în ziua decesului. De asemenea, „Prințesa Inimilor” a păstrat titlul Diana, Prințesă de Wales, în urma divorțului de cel căruia i-a dăruit doi copii, prinții William și Harry.

Timp de aproximativ doi ani, Diana a format un cuplu cu Hasnat Khan, un cardiolog din Pakistan. Ulterior, aceasta a început o relație cu Dodi Al-Fayed, fiul unui milionar egiptean, care s-a aflat în atenția publicului încă de când a fost dezvăluită.

Cei doi se cunoșteau încă de când Lady Diana era căsătorită cu prințul Charles. În vara anului 1997, Mohamed Al-Fayed i-a invitat pe Diana și pe băieții ei pe iahtul său, Jonikal, în sudul Franţei.

Potrivit unor speculații, unii dintre membrii familiei regale nu ar fi fost de acord cu relația Dianei cu Dodi Al-Fayed. Fostul prim-ministru Tony Blair a dezvăluit, în memoriile sale publicate în 2010, că i-a spus personal Prințesei că relația cu Dodi este „o problemă”, conform The Guardian.

La 30 august, Diana și Dodi au zburat din Sardinia spre Paris, acolo unde urmau să-și petreacă noaptea la vila milionarului. În următoarea zi, prințesa intenționa să se întoarcă la Palatul Kensington.

În timp ce prințesa și Dodi luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, au apărut și fotografii. Pentru a-i induce în eroare, Dodi i-a spus șoferului său să ducă maşina înapoi la vilă, astfel că Henri Paul, șeful securităţii de la hotelul Ritz, urma să fie noul şofer.

La intrarea în Pont de l’Alma, mașina în care se aflau Prințesa Diana și Dori Al-Fayed era condusă cu 200 km/h, într-o zonă în are limita de viteză era de 50 km/h, pentru a scăpa de paparazzi. Paul a pierdut controlul direcției și a intrat într-un stâlp care susţinea partea superioară a tunelului.

Dodi și Henri Paul au murit pe loc, iar Prințesa Diana a fost transportată în stare foarte gravă la spital. La ora 3 dimineața, pe 31 august 1997, a fost constatat decesul Dianei.

De ce a fost Prințesa Diana atât de iubită de oameni din întreaga lume

Moartea Prințesei Diana a întristat o lume întreagă, nu doar poporul din Marea Britanie. Funeraliile Dianei au avut loc în Westminster Abbey, pe 6 septembrie 1997. Au fost urmărite de peste 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume.

Potrivit anchetei, șoferul care a condus în noaptea decesului Dianei era în stare de ebrietate și consumase și antidepresive.

Viața Prințesei Diana și moștenirea pe care aceasta a lăsat-o au rămas și acum în atenția oamenilor din toată lumea. De-a lungul vieții și încă de când era căsătorită cu Prințul Charles, aceasta s-a implicat în diverse proiecte şi activităţi caritabile.

De altfel, Lady Di, așa cum mai este cunoscută, a condus și câteva organizații care luptau împotriva urmărilor unor maladii sau a altor probleme mai generale ce țineau de sănătate.

În 1987, Prințesa de Wales a fost una dintre primele celebrități influente care a fost fotografiată în timp ce atingea o persoană infectată cu HIV. Această apariție a contribuit la schimbarea percepției publice în privința bolnavilor de această afecțiune. Mai mult, astfel de apariții publice i-au făcut pe oameni să o aprecieze atât de mult.

Deși Prințesa Diana nu a avut deloc o viață ușoară, niciodată nu a lăsat să iasă acest lucru la suprafață. Aceasta strălucea și zâmbea în toate aparițiile publice, fiind foarte apreciată oriunde mergea.

În ultimii ani din viața Dianei, paparazzi au agasat-o, deși aceasta și-a anunțat retragerea din viața publică. S-a ținut departe de lumea politică și s-a dedicat copiilor ei, Wiliam și Harry.

Prințesa Diana și-a iubit foarte mult copiii, care au fost extrem de afectați de moartea sa. Anul trecut, pe 1 iulie, prințul Harry și prințul William au inaugurat o statuie în memoria mamei lor.

Statuia a fost amplasată în grădinile Palatului Kensington din Londra. Aceasta o reprezintă pe Lady Di în ultima sa perioadă de viață.

ADVERTISEMENT