Life

“Prințesa roșie”, actrița fără talent a României comuniste. Și-a clădit cariera pe numele tatălui: “Suna placid și fals”

Ați mai auzit până acum de “Prințesa roșie”? Vorbim despre o actriță din perioada comunistă care și-a clădit cariera pe numele tatălui său.
08.04.2023 | 18:36
Printesa rosie actrita fara talent a Romaniei comuniste Sia cladit cariera pe numele tatalui Suna placid si fals
“Prințesa roșie”, actrița fără talent a României comuniste. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

“Prințesa roșie” este o tânără care a reușit să își îndeplinească un mare vis fără ca măcar să aibă un talent în domeniu. Orice își dorea se întâmpla, spun cei care au cunoscut-o la acel moment, ori i-au urmărit de la distanță întreaga ascensiune.

Cine a fost, de fapt, “Prințesa roșie”

Și totuși cine este ”Prințesa roșie”? Vorbim este fiica fostului lider comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej. O chema Vasilica Gheorghiu, sau Lica și era fata cea mare a acestuia. Porecla de Lica este, de fapt, numele de scenă a tinerei.

ADVERTISEMENT

Și-a dorit să devină actriță de cinema și iată că visul ei a devenit realitate. Chiar și așa, nimeni nu a admirat-o niciodată, iar prestația ei nu a fost apreciată de publicul larg. ”Nu e talentată, dar e tare-n tată”, se spunea despre ea în perioada comunismului.

Și totuși cum de o fiică de președinte a ajuns să joace în filme? În primă fază, Lica Gheorghiu studia economia la Moscova. A decis însă să renunțe la studii și a revenit în România. A vrut o carieră în cinematografie, iar statutul tatălui e a avut un rol decisiv în acest sens.

ADVERTISEMENT

Evident că ”Prințesa roșie” își dorea doar rolurile principale din filme. Asta în condițiile în care mulți spun că nu aveau talent și nici o înfățișare tocmai ”bună” pentru unele pelicule. Iar aceste lucruri le dezvăluia chiar fostul director al Studioului Cinematografic Bucureşti, Paul Cornea.

“Prințesa roșie”: ”Cea mai banală propoziție suna în gura ei placid și fals”

În volumul memorialistic „Ce a fost. Cum a fost“, asta scria că fiica fostului lider comunist avea gesturi rigide, dar și un caracter ”lemnos”. De asemenea, orice replică avea, era cât se poate de ”falsă”, însă nimeni nu avea ce să-i reproșeze, având în vedere statutul ei de la acea vreme.

ADVERTISEMENT

“Avea un cap frumos, cu trăsături regulate, dar inexpresive, era scundă şi avea picioare scurte. O dezavantajau însă rigiditatea gesturilor, caracterul lemnos al mişcării scenice, îndeosebi rostirea: cea mai banală propoziţie suna în gura ei placid şi fals.

Oricâtă osteneală şi-ar fi dat cineva s-o corecteze, presupunând că ar fi avut curajul s-o facă, ar fi fost inutil: ea era încredinţată că posedă calităţi de star, iar un anturaj iresponsabil îi întreţinea convingerea, prin linguşeli inadmisibile”, spune Cornea în lucrarea sa.

ADVERTISEMENT

Finalul carierei Licăi Gheorghiu

Iar ”Prințesa roșie” era și destul de răsfățată și avea numeroase pretenții. Știa că orice este posibil datorită puterii tatălui său, astfel că toată lumea făcea eforturi majore pentru a o evita. Iată însă că întreaga ei carieră din cinematografie nu avea să dureze prea mult.

În total, Lica Gheorghiu, sau ”Prințesa roșie” a putut fi văzută în doar câteva filme. Vorbim despre „Avalanşa“, „Tudor“, „De-aş fi Harap Alb“, „Lupeni ‘29“. Pe de altă parte, aceasta a avut ocazia să joace cu actori de seamă precum George Calboreanu, George Vraca, Alexandru Giugaru, Ştefan Ciubotăraşu, Colea Răutu, ori Gheorghe Dinică.

Cum s-a încheiat cariera ei? Tatăl său, Gheorghe Gheorghiu Dej a murit în anul 1965, iar lucrurile nu au mai fost la fel, După aproape două decenii, în 1987, Lica Gheorghiu s-a stins din viață și ea. De asemenea, din timp, aceasta s-a asigurat că pe mormântul ei va scrie ”artistă”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României