News

Prinţesa saudită Basma bint Saud, eliberată din închisoare după trei ani. De ce a fost închisă

Prinţesa saudită Basma bint Saud a fost eliberată din închisoare după aproape trei ani petrecuți după gratii. A fost închisă fără a i se aduce vreo acuzație.
08.01.2022 | 17:29
Printesa saudita Basma bint Saud eliberata din inchisoare dupa trei ani De ce a fost inchisa
ADVERTISEMENT

Prințesa Basma Bint Saud a fost eliberată din închisoare după ce a petrecut aproape trei ani în spatele gratiilor, la Riad, fără să i se aducă vreo acuzație.

Autoritățile saudite au luat decizia de a o elibera pe prințesă, scrie publicația Le Figaro, citată de news.ro. Anunțul a fost făcut sâmbătă de o organizație pentru drepturile omului din Arabia Saudită.

ADVERTISEMENT

Femeia de afaceri în vârstă de 57 de ani a fost încarcerată în anul 2019.

Prințesa Basma Bint Saud a fost eliberată din închisoare, după trei ani

Prințesa Basma Bint Saud, care este și o femeie de afaceri cunoscută în Arabia Saudită, a fost eliberată din închisoare după trei ani petrecuți în spatele gratiilor, fără a i se aduce vreo acuzație.

Potrivit presei din străinătate, aceasta a lansat, în aprilie 2020, un apel către Regele Salman şi Prinţul Moştenitor Mohammed bin Salman. Prințesa a cerut eliberarea din închisoare din motive de sănătate.

ADVERTISEMENT

„Basma Bint Saud şi fiica ei Suhud, reţinute din martie 2019, au fost eliberate.”, a scris pe Twitter organizația ALQST, cu sediul la Londra, specializată în Arabia Saudită.

„În perioada detenţiei nu s-a formulat nicio acuzaţie la adresa ei.”, a mai anunțat ALQST. organizația a deplâns „neglijenţa” autorităților privind starea de sănătate a prințesei saudite Basma Bint Saud.

ADVERTISEMENT

Prințesa a fost arestată înainte de o călătorie în Elveția. Deplasarea urma să fie făcută în scop medical, conform declarațiilor unei surse apropiate familiei sale. Până acum nu a fost dezvăluită natura bolii de care suferea femeia de afaceri.

Prințesa Basma Bint Saud este cel mai mic copil al fostului rege Saud bin Abdul Aziz. Aceasta este cunoscută pentru că a luat poziţii în favoarea reformei, denunțând și abuzurile din Arabia Saudită, potrivit declarațiilor familiei.

ADVERTISEMENT

AQ fost încarcerată în închisoarea Al-Hair, situată în apropiere de Riad. Acolo se află mai mulți deținuți politici.

Familia regală din Arabia Saudită era, în general, discretă, însă scandalurile au început de la ascensiunea în 2017 a prințului moștenitor cunoscut sub numele MBS. Acesta a devenit conducătorul de facto al monarhiei petroliere.

Mai multe figuri importante din lumea regală saudită au fost înlăturate sau anchetate de putere. Garda regală i-a arestat pe fratele și nepotul regelui Salman în martie 2020. Cei doi au fost acuzați că au pus la cale o lovitură de stat împotriva lui MBS.

ONG-urile denunță în mod regulat încălcările drepturilor și libertăților din Arabia Saudită și încercările regatului de a-și spăla imaginea prin intermediul evenimentelor sportive și concertelor de muzică pop.

ADVERTISEMENT