Fotbal intern

Premieră istorică în derby-ul Dinamo – FCSB. Ce record a stabilit Ante Vukusic

03.02.2021 | 22:20
Premiera istorica in derbyul Dinamo  FCSB Ce record a stabilit Ante Vukusic
ADVERTISEMENT

FCSB a ajuns să se bazeze aproape exclusiv pe jucători români. Odată cu plecarea lui Sergiu Buș, însă, „roș-albaștri” au fost nevoiți să aducă un nou număr nouă. Astfel, a ajuns la club Ante Vukusic. 

UPDATE, 3 februarie, ora 22:25 / Ante Vukusic a intrat în derby-ul cu Dinamo în locul lui Florinel Coman, în minutul 77 al derby-ului din Ștefan cel Mare. El a devenit, astfel, primul atacant străin care debutează pentru FCSB chiar într-un meci cu marea rivală!

ADVERTISEMENT

FANATIK a prezentat în detaliu povestea de viață absolut uluitoare a croatului care a venit să dea goluri pentru liderul Ligii 1. Debutul lui Vukusic la FCSB s-ar putea înregistra chiar în fața marii rivale, Dinamo.

Vârful care a jucat ultima oară pentru Olimpija Ljubljana poate deveni primul atacant străin care debutează la FCSB chiar în derby, în ultimii zece ani. FANATIK îți prezintă numele numele grele care nu au reușit să stabilească o astfel de premieră, deși erau mult mai bine cotate.

ADVERTISEMENT

Perioada 2010 – 2015. De la Kapetanos la Povaccari

În urmă cu zece ani, situația de la FCSB era una marcată de confuzii și instabilitate. La fel ca în prezent, clubul traversa o perioadă lungă pe parcursul căreia nu reușise să cucerească titlul de campioană a Ligii 1. Mai exact, din 2006 nu mai câștigase FCSB un titlu în România, iar experimentele din lot și din banca tehnică îi duceau pe fani, nu de puține ori, pe culmile disperării.

În sezonul 2010-2011, atacanții care evoluau pentru FCSB erau grecul Pantelis Kapetanos, aflat la club încă din 2008, Marius Bilașco, Lucian Burdujan, regretatul brazilian Maicon, Bogdan Stancu și Nicolae Dică. Așadar, singurul străin dintre vârfurile roș-albaștrilor era Maicon, cel care s-a stins din viață în 2014, la doar 25 de ani. Debutul brazilianului la FCSB s-a consemnat într-un meci cu FC Timișoara.

ADVERTISEMENT

Până în ediția 2014-2015 a Ligii 1, au mai jucat pentru FCSB încă cinci atacanți străini. Cu evoluții mai mult sau mai puțin reușite, aceștia au încercat să ajute echipa cu goluri, însă niciunul nu a avut ocazia să intre în istorie făcându-și debutul chiar într-un derby cu Dinamo. Au jucat și au marcat pentru FCSB Leandro Tatu, Stefan Nikolic, Gabriel Machado, Adi Rocha și Federico Piovaccari.

  • 800.000 de euro era cota lui Leandro Tatu atunci când a ajuns la FCSB, în 2011;
  • La 800.000 de euro era evaluat și Pantelis Kapetanos în 2008;
  • 600.000 de euro valora Federico Piovaccari când a ajuns la FCSB, în 2013;
  • 500.000 de euro era cota de piață a brazilianului Maicon în 2011. 200.000 a plătit FCSB pentru împrumutul său pe jumătate de sezon;
  • Tot la 500.000 era cotat și Stefan Nikolic în 2011, iar FCSB plătea 250.000 de euro pentru împrumutul său și, ulterior, 750.000 pentru un transfer definitiv;
  • La 900.000 de euro era evaluat Adi Rocha când a ajuns la FCSB de la Chiajna.
ADVERTISEMENT

Perioada 2016-2020. Vârfuri low cost și excepția Gnohere

Cu toate că a adus atacanți cu nume și cote de piață de multe ore impresionante, FCSB a reușit între 2010 și 2015 să cucerească trei titluri consecutive bazându-se în principal pe vârfuri din România. Este vorba despre Raul Rusescu, Claudiu Keșeru sau George Țucudean. Singurul atacant străin care a contribuit cu adevărat la reușitele roș-albaștrilor a fost Federico Piovaccari.

În ciuda cifrelor ce nu au impresionat, atacanții precum Adi Rocha sau Leandro Tatu s-au dovedit a fi o idee mai eficienți decât majoritatea celor ce le-au călcat pe urme începând cu 2016. Au ajuns la FCSB Tha’er Bawab sau Lukas Gikiewicz. Unii n-au jucat deloc, alții au făcut-o foarte puțin, însă a existat și o excepție.

Harlem Gnohere este vârful despre care se poate săune că a dat un randament foarte bun în tricoul roș-albastru. Adus chiar de la rivala Dinamo, în 2017, „Bizonul” a jucat timp de trei sezoane pentru FCSB și a pus umărul la câteva rezultate europene impresionante, printre care și o victorie cu 1-0 în fața lui Napoli.

Înainte să înceapă să promoveze ideea de utilizare aproape în exclusivitate a jucătorilor români, Gigi Becali l-a mai adus la FCSB și pe Juvhel Tsoumou, un vârf de atac transferat de la Hermannstadt. Congolezul nu a adunat decât trei meciuri pentru roș-albaștri.

  • 400.000 de euro era cota lui Bojan Golubovic când a ajuns la FCSB;
  • La 900.000 de euro era evaluat Harlem Gnohere când a semnat cu roș-albaștrii;
  • 200.000 de euro era cota de piață a lui Gikiewicz, în vreme ce Tsoumou era evaluat la 400.000 de euro.

Printre cei mai ieftini, dar cu șansa unui record istoric

Așadar, Ante Vukusic este unul dintre cei mai slabi cotați atacanți străini pe care FCSB i-a adus în ultimii zece ani. Croatul în vârstă de 29 de ani este evaluat mai bine doar prin comparație cu Bojan Golubovic, Lukasz Gikiewicz și Juhvel Tsoumou. Niciunul dintre aceștia nu au reușit să adune cifre prea bune în tricoul roș-albastru.

Profitând de o conjunctură favorabilă, Ante Vukusic ar putea deveni primul atacant străin care să debuteze pentru FCSB chiar într-un derby cu Dinamo. Evaluat de Transfermarkt la doar 450.000 de euro și adus gratis de FCSB, croatul a marcat împotriva „câinilor” în Europa League, în 2010.

Atacantul a evoluat pentru ultima dată într-o partidă oficială în data de 15 decembrie, atunci când a prins opt minute în meciul dintre Olijmpja Ljubjana și NK Bravo. Vukusic a avut parte de câțiva ani marcați de accidentări în ultima parte a carierei, însă ar putea fi parte dintre fotblaiștii utilizați de Toni Petrea în derby-ul cu Dinamo.

  • 450.000 de euro este cota de piață a lui Ante Vukusic;
  • Doar 3 străini are FCSB în lot. În afară de Vukusic, mai sunt Soiledis și Radunovic.

  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – FCSB: 55,00 este cota pentru „2 pauză / 1 final”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT