News

Prințul Charles, un nou mesaj pentru români! „Sunt mândru de voi. Fac tot ce îmi stă în putință pentru a vă ajuta”. Video

07.05.2020 | 22:46
Printul Charles un nou mesaj pentru romani Sunt mandru de voi Fac tot ce imi sta in putinta pentru a va ajuta Video
ADVERTISEMENT

Prințul Charles a transmis un nou mesaj pentru români! Acesta a ținut să-i felicite pe voluntarii implicati in proiectul Ambulanta pentru monumente. A făcut-o la puține momente după ce tinerii au castigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020.

Prințul Charles, un nou mesaj pentru români!

“Doamnelor si domnilor, dragi voluntari ai Ambulantei pentru monumente din Romania si toti mestesugarii care au ajutat, toti cei ce au pregatit mancare si au oferit locuri de cazare, toti sponsorii minunati ai proiectului din Romania, toate autoritatile care si-au oferit sprijinul,

ADVERTISEMENT

Doresc doar sa va spun cat de plin de admiratie sunt pentru ce ati facut in ultimii ani pentru a salva atat de multe dintre monumentele frumoase, dar grav amenintate din tara voastra.

„Sunt mândru de voi. Fac tot ce îmi stă în putință pentru a vă ajuta”

Este o realizare remarcabila si nu e deloc surprinzator sa aud ca devotamentul vostru a fost recunoscut de ‘Europa Nostra’ si ca ati castigat un premiu pentru toata munca voastra plina de inspiratie pentru altii.

ADVERTISEMENT

Ca o recunoastere a acestui fapt, am dorit in mod deosebit sa va transmit cele mai calde felicitari si sa va spun cat de mandru sunt de tot ceea ce faceti.

Ba chiar pot spune ca sunt si mai mandru stiind ca in mijlocul crizei create de aceasta pandemie, doua dintre ambulante au fost folosite pentru a transporta alimente pentru varstnicii din satele de pe Valea Hartibaciului, precum si alimente si mancare pentru medicii de la spitalul judetean din Sibiu si masti, viziere si manusi pentru medicii de la spitalele din Agnita si Medias.

ADVERTISEMENT

Castigarea acestui prestigios premiu este un tribut imens adus muncii minunate pe care o faceti si stiu prea bine cat de binemeritat este el, caci am vazut cu propriii mei ochi cat de multe lucruri ati realizat.

Ma gandesc la toate acele frumoase biserici de lemn ale caror acoperisuri din sindrila le-ati reparat cu meticulozitate, conservand astfel picturile bizantine din interior; la morile de apa si la fortificatiile medievale, dar si la ruinele dacice si la unele statii CFR, toate salvate sau reparate.

ADVERTISEMENT

Munca enorma pe care ati facut-o pentru a salva patrimoniul arhitectural al tarii voastre este un izvor de inspiratie pentru noi toti si, sper eu, va fi o inspiratie si un exemplu pentru mai multi oameni ca voi din alte tari care sa va calce pe urme.

Trebuie sa spun ca pentru mine a fost minunat sa vad cu cata grija faceti totul si cum tineti seama de fiecare detaliu.

A fost, de asemenea, un privilegiu pentru mine sa intalnesc specialistii implicati care, folosindu-si cunostintele extraordinare acumulate de-a lungul anilor, au venit sa ajute, sa incurajeze si sa ii invete si pe altii.

Transmiterea acestor cunostinte din generatie in generatie este esentiala si, de pilda, eu am fost extrem de impresionat de felul in care copacii de langa cladirile istorice au primit un tratament special si au fost pastrati si ei – de exemplu, la biserica din Luncsoara.

Acesta poate parea un detaliu minor, dar detaliile sunt cruciale – si, in acest caz, copacii au un rol important, fiindca ajuta la reducerea umiditatii solului, iar in vremurile de demult atrageau fulgerele, ca sa nu loveasca turla bisericii.

Romania are o mostenire arhitecturala incredibil de bogata si am avut norocul sa vad o parte din ea in decursul vizitelor mele in Romania din ultimii douazeci de ani.

De aceea, voi continua sa fac tot ce imi sta in putinta pentru a va ajuta sa conservati comorile extraordinare care inca mai exista in tara voastra si care reprezinta o parte unica a patrimoniului cultural, al vostru si al Europei.

Nu pot decat sa sper ca tot mai multi romani se vor uni pentru a salva aceasta mostenire exceptionala, astfel incat ea sa poata fi admirata si de generatiile viitoare, care sa invete lectii valoroase despre durabilitatea si eternitatea traditiilor vii.

Ma rog din tot sufletul ca voi si toti romanii sa reusiti cumva sa supravietuiti acestor vremuri dificile si acestui virus teribil si ca, odata ce norul de acum va fi trecut, sa putem cu totii sa ne intoarcem la vremuri mai fericite si mai insorite – poate, nu se stie niciodata -, intelegand mai bine importanta de a lucra in armonie cu Natura si de a redescoperi intelepciunea si cunostintele stravechi pe care voi le folositi cu atata eficienta in toate eforturile voastre de a contribui la conservarea frumusetii unice a satelor si a padurilor Romaniei. Multa sanatate!”, este mesajul integral al printului de Wales.

Mesajul Prințului Charles vine după ce proiectul “Ambulanta pentru monumente”, derulat in judetele Alba, Brasov, Cluj, Hunedoara, Maramures, Mures si Sibiu, a castigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020, fiind laureat la categoria Educatie, Formare si Constientizare.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: