News

Prioritatea la vaccinare, doar pe hârtie. În cinci judeţe, bătrânii din cămine au rămas nevaccinaţi. Statistică îngrijorătoare

29.01.2021 | 17:54
Prioritatea la vaccinare doar pe hartie In cinci judete batranii din camine au ramas nevaccinati Statistica ingrijoratoare
ADVERTISEMENT

Procentajul persoanelor vaccinate dintre cei internați în centrele rezidențiale, precum căminele de bătrâni sau centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică, rămâne unul foarte redus, chiar dacă teoretic ar fi avut prioritate la vaccinare în etapa a II-a.

În centrele rezidențiale din cinci județe nici măcar o singură persoană dintre cele internate nu a fost vaccinată până la 25 ianuarie, potrivit datelor prezentate de către Centrul de Resurse Juridice (CRJ).

ADVERTISEMENT

Deși mai multe focare de coronavirus au apărut în centrele rezidențiale, până acum doar circa 20% dintre beneficiarii lor au fost imunizați împotriva Covid-19. În România se află peste 50.000 de persoane în circa 1.800 de centre rezidențiale, persoane care au fost practic închise acolo din martie anul trecut.

Prioritatea la vaccinare, iluzorie pentru bătrânii din centrele rezidențiale

Pe 8 ianuarie 2021, Ministrul Sănătății, domnul Vlad Voiculescu spunea că etapa a doua va începe tocmai cu beneficiarii din centrele rezidențiale… Suntem la 10 zile de la debutul etapei a doua și iată care e situația: conform ultimelor date publicate, din totalul persoanelor închise în centrele rezidențiale din România, doar o cincime au primit prima doză a vaccinului anti-covid, deși vorbim de cel mai vulnerabil grup, în aceste centre fiind înregistrate nenumărate focare. Oameni care stau închiși în centre din martie 2020”, a transmis CRJ citând datele oficiale furnizate de autorități.

ADVERTISEMENT

Astfel au optat pentru vacccinare 17.506 persoane ceea ce reprezintă circa 40% din numărul celor aflați în centrele rezidențiale. Dintre aceștia, până pe 25 ianuarie, au primit prima doză doar 9.141, ceea ce reprezintă doar 52% dintre cei care doresc să se vaccineze.

Nu au fost publicate date legate de statusul celor aproximativ 25.000 care nu și-au manifestat această opțiune: au refuzat? li s-a cerut să își manifeste opțiunea, au fost informați? cine ia decizia pentru cei care se află sub tutelă?”, au reclamat cei de la Centrul de Resurse Juridice.

ADVERTISEMENT

Situația este cu atât mai gravă cu cât, până acum trei zile, în cinci județe nici măcar o persoană din această categorie vulnerabilă nu primise vaccinul: Bistrița-Năsăud, Brăila, Ilfov, Vaslui și Vrancea. Acest lucru sugerează că există diferențe majore de la un județ la altul privind modul de gestionare a acestei probleme.

La Vaslui nu ne surprinde nimic, acolo nu oricum situația nu era foarte fericită în centrele rezidențiale. Surprinzătoare este situația în București, unde în  sectorul 5 nu s-a vaccinat, iar în sectorul 10 s-au vaccinat zece oameni. În schimb, DGASPC Sector 1 stă foarte bine, cu circa 200 de oameni vaccinați”, a declarat, pentru FANATIK, Georgiana Pascu, directoarea executivă a CRJ, adăugând că autoritățile nu au prezentat nicio explicație legată de motivele pentru care unele județe stau atât de prost din acest punct de vedere. „În unele locuri, colaborarea dintre direcțiile de asistență socială și direcțiile de sănătate publică este foarte deficitară”, crede Georgiana Pascu.

ADVERTISEMENT

Persoanele internate în centrele rezidențiale, „închise” de aproape un an

O problemă suplimentară este obținerea consimțământului pentru vaccinarea persoanelor cu discernământ redus, puse sub interdicție judecătorească. „Legal, tutorele trebuie să consimtă la actul medical, însă în situație de urgență și medicul ar putea lua această decizie. Recent, a fost o decizie pe un asemenea caz luat de o instanță din Madrid. Acolo tutorele nu a fost de acord cu vaccinarea, iar spitalul a cerut în instanță acest lucru. Tribunalul a dat dreptate spitalului”, a precizat Pascu.

De altfel, și în alte județe campania de vaccinare în centrele rezidențiale a început greu. Până pe 18 ianuarie, nu fusese vaccinat niciun un om în centrele din 17 județe și două sectoare din București.

Așadar, vedem că etapa a doua nu a început cu beneficiarii centrelor rezidențiale și continuă într-un ritm alarmant de lent, considerând că vorbim de sursa unui procent foarte important din totalul de decese Covid înregistrate în România până acum (870 de decese raportate la finalul lui 2020)”, mai precizează cei de la CRJ.

Situația este cu atât mai periculoasă cu cât mai puțin de jumătate din personalul care deservește aceste centre este dispus să se vaccineze, cu toate că intră în contact permanent cu persoane cu risc ridicat în cazul infectării cu coronavirus, iar numeroase focare au apărut tocmai în aceste centre. Astfel, s-a ajuns în situația în care cei internați în centrele de rezidențiale sunt în mai mare măsură deschiși la vaccinare decât personalul care îi îngrijește.

Gândiți-vă că acești oameni sunt practic închiși în centre de aproape un an pentru că, în multe cazuri, autoritățile locale nu au dat bani pentru măști, iar atunci centrele i-au închis practic pentru a limita riscul de infectare”, a mai spus Georgiana Pascu.

ADVERTISEMENT