Fotbal intern

Privat vs. bugetar în fotbal. În timp ce CFR, FCSB, Dinamo, Craiova și Viitorul gâfâie în criză, echipele de buzunar finanțate de primării țin lecții de management

06.04.2020 | 17:29
Privat vs bugetar in fotbal In timp ce CFR FCSB Dinamo Craiova si Viitorul gafaie in criza echipele de buzunar finantate de primarii tin lectii de management
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus care a blocat la propriu lumea a revelat în România o anomalie în plus: disfuncționalitatea structurală a statului unde aripa privată a societății fost devastată brusc, ca de un taifun, în timp ce aripa bugetară este neatinsă de criză.

Antagonismul se vede și în fotbal, unde este stridentă diferența de abordare a cluburilor cu patroni și a celor finanțate de primari dun buzunarul cetățenilor.

ADVERTISEMENT

Privat vs. Bugetar: CFR, FCSB, Dinamo, Craiova și Viitorul se dau peste cap să supraviețuiască

Grupările private, care-și obțin banii cu greu din drepturile TV, sponsorizări și publicitate, bilete și abonamente, vânzare de fotbaliști și – eventual – participări în cupele europene, s-au văzut brusc puse în fața unei situații-limită. CFR Cluj, FCSB, Dinamo, Craiova și Viitorul, printre alții, caută cu înfrigurare soluții de a limita efectele dezastrului. Perspectiva înghețării sezonului (parțial înlăturată de fermitatea UEFA în ultima săptămână) le-a dat fiori pe șira spinării lui Neluțu Varga, Gigi Becali, Ionuț Negoiță, Mihai Rotaru și Gică Hagi.

“Am primit pe grup (n.r. – de Whats App) un mesaj că vom vedea exact care este situația și că vor fi discuții în câteva zile. E greu, aș fi de acord să renunț la bani pe o perioadă de una, două luni, dar nu mai mult, nu tot anul!”, a povestit Alexandru Chipciu, venit de curând la CFR Cluj, despre situația din interiorul grupării ardelene.

ADVERTISEMENT

„Puteam să-i bag pe jucători în șomaj tehnic, dar am zis că nu e corect. Eu pusesem reducerea salariilor până în decembrie. Tănase m-a făcut să mă răzgândesc, are un stil frumos de a vorbi”, a povestit Gigi Becali, patron la FCSB, când a făcut anunțul că le-a tăiat jucătorilor salariile la jumătate în următoarele șase luni (aprilie-septembrie).

La Dinamo, patronul Ionuț Negoiță a băgat jucătorii de-a dreptul în șomaj tehnic, stârnind furia jucătorilor. “Noi, jucătorii, vrem să fim tratați corect. Înțeleg că e o perioadă grea, dar să ne înțeleagă și pe noi. Putem să tăiem niște procente din salariu, asta da. Dar, dacă rămânem pe acele sume de 500 de euro și după această lună, cluburile ne-ar pune viața în primejdie. Mulțumim statului român că ne dă acești bani, vorbesc serios, dar nu e un salariu mare pentru o familie normală. Nu mai zic că, dacă ai și copii, te sperii când calculezi”, a comentat atacantul italian Mattia Montini situația de la club.

ADVERTISEMENT

 Încetarea activității economice a băgat în corzi cluburile care nu “trag” bani de la stat

La U Craiova, patronul Mihai Rotaru le-a pus jucătorilor în față două variante, ambele neplăcute: “Unii şi-au ales să primească 50 la sută din salarii pe 4 luni, alţii au ales să nu fie plătiţi deloc în iunie şi noiembrie. Dar, în ambele variante, îşi vor recupera banii în luna aprilie a anului viitor. La salariile mici, de până în 2.000 de euro, nu vom umbla”, a declarat Mihai Rotaru pentru FANATIK.

La Viitorul Constanța, președintele Gică Popescu a anunțat că bugetul pentru sezonul viitor va fi redus cu 40-45%. ”Acum negociem cu fiecare angajat în parte. În proporţie de 95%, sau poate chiar mai bine, toată lumea a înţeles motivele acestei reduceri salariale, dar mai sunt şi cazuri care trebuie negociate diferit. Procentele de reducere diferă de la angajat la angajat. Maximumul reducerilor salariale este de 50%. Începând cu mine. Eu am avut cea mai mare reducere salarială. Şi, scăzând, către cei care au salarii mai mici. Pentru că ne gândim la oameni. E normal ca angajaţii cu salarii mici să nu aibă reduceri la fel cu cei cu salarii mari”, a explicat Gică Popescu ce se întâmplă la clubul patronat de Gică Hagi.

ADVERTISEMENT

Toate grupările de mai sus, lovite grav de efectele economice ale pandemiei de COVID-19, au în comun un element: sunt private și nu încasează direct niciun ban de la stat, sub formă de subvenții sau proiecte.

Concordia Chiajna, lecții de management după ce primăria a virat în conturi 3 milioane de lei

La polul opus sunt cluburile de rangul doi care sunt subvenționate masiv din banii publici. FC Voluntari, echipă care are asigurat și 60% din buget de la primăria lui Florentin Pandele, a păstrat discreția, evitând să facă valuri.
În schimb, președintele Concordiei Chiajna, Cristian Tănase, s-a lansat într-o lecție de management către ceilalți conducători: “Nicio clipă nu ne-am gândit la şomaj tehnic, la reducerea salariilor. Mai ales acum, în situaţia asta complicată. Trebuie să facem rost de bani. Dacă eşti conducător, faci rost. Nu ştiu cum, de unde, dar aşa trebuie. Vinzi ceva şi faci rost de salarii. Şi la noi salariaţii se temeau de tăierea salariilor. Am terminat anul fiscal bine, cu bugetul suntem ok şi nu există niciun risc. Marea noastră problemă este situaţia sportivă. Mi-e atât de ciudă că nu avem rezultate!”.

În primele două luni ale acestui an, primăria Chiajna a virat 4.317.750,31 lei către destinația “sport”, 3.000.000 de lei din acești bani intrând în conturile echipei de fotbal din Liga 2, spun sursele FANATIK.

Anul trecut, primăria condusă de Mircea Minea a dat “la sport” 13.178.162,08 lei, din care 8.000.000 de lei către echipa de fotbal.

Totuși, nu e peste tot așa. Unele cluburi dependente de bugetele primăriilor, precum Hermannstadt Sibiu și Chindia Târgoviște, au suspendat contractele fotbaliștilor.

ADVERTISEMENT
Tags: