Fotbal intern

Pro Rapid, în pericol de a deveni mall! Ce spune primarul Dan Tudorache despre baza din Bucureștii Noi

08.05.2020 | 13:26
Pro Rapid in pericol de a deveni mall Ce spune primarul Dan Tudorache despre baza din Bucurestii Noi
ADVERTISEMENT

Pro Rapid, baza din Bucureştii Noi, creată pe când patron era George Copos, s-ar putea transforma fie în mall, centru de afaceri, bloc de birouri sau orice altceva care să nu aibă legătură cu sportul. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, neagă, dar planul apare într-un document oficial.

Pro Rapid, ținta rechinilor imobiliari

Un Plan Urbanistic Zonal care se află spre aprobare în sectorul 1 are ca obiectiv, între altele, schimbarea destinaţiei bazei Pro Rapid, locul de antrenamente și cantonament al giuleștenilor din perioada bună a Rapidului în interes imobiliar.

ADVERTISEMENT

PUZ-ul coordonator propus de firma Vego este contestat de locuitorii din zonă sub cele mai diverse forme: prin petiţii, prin postări pe site-ul primăriei sau prin intermediul unor acțiuni inițiate de asociaţiile cetăţeneşti.

Ce spune Asociația Eco Civica

Asociația Eco Civica precum și Asociația Salvați cartierele Bucureștii Noi și Dămăroaia sunt cele mai implicate în stoparea acestui proiect imobiliar. Dan Trifu, de la Eco Civica, a explicat situația pentru Gazeta Sporturilor:

ADVERTISEMENT

„De vreo 10 zile analizăm PUZ-ul Vego. Azi am ajuns la Pro Rapid şi am văzut că baza e trecută la centru de afaceri şi toate zonele verzi de pe malul apei figurează ca zone construibile. Am rămas uimit când am văzut ce funcţiune i se pregătește, deşi e bază sportivă! Am mai observat că foarte multe baze sportive care apăreau în Planul Urbanistic General din 2000 nu mai apar în PUZ-ul Vego. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului trebuia să analizeze documentaţia şi să sisteze tot, dar nu a făcut așa ceva. PUZ-ul acesta aduce prejudicii foarte mari oraşului şi ne văduveşte de enorm de multe spaţii verzi”. 

Poziția europarlamentarului Clotilde Armand

Și europarlamentarul Clotilde Armand, de la USR, e de acord că va fi un dezastru dacă se va întâmpla acest lucru. „Baza asta nu e importantă doar pentru istoria Rapidului, ci pentru toţi copiii din zonă. În câţiva ani au dispărut nenumărate baze sportive din partea asta a oraşului pentru că nu s-a vrut cadastrarea domeniului public. Acest PUZ e ceva apocaliptic! Se propune creşterea populaţiei în sector de la 250.000 la 850.000 de locuitori”

ADVERTISEMENT

În PUZ, baza Pro Rapid este marcată drept „zona polilor de dezvoltare urbană. Centre de afaceri, servicii publice, centre comerciale, spaţii publice, centre culturale”. Asta înseamnă că zona în discuţie e reîncadrată, din punct de vedere urbanistic, şi oferă posibilitatea ca în loc de sport, pe baza Pro Rapid să se poată construi blocuri de birouri, mall şi orice alte obiective fără legătură cu sportul.

Primarul sectorului 1 nu va duce PUZ-ul la aprobat în Consiliul General

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, spune că în mandatul său nu va duce PUZ-ul la aprobarte generală la Primăria Capitalei. “În acest mandat eu nu duc acest PUZ la aprobat la Consiliul General. Ce vreți mai mult? Nu vreau să folosească tema asta a PUZ-ului temă de campanie, că nu-l duc la aprobat în acest mandat!”

ADVERTISEMENT

Grav este faptul că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a aprobat PUZ-ul! Aprobarea dată de ANPM a stârnit un scandal imens întrucât s-a aflat de ea abia pe 7 aprilie, deşi documentul de aprobare poartă data de 23 martie. ANPM a anunţat că avizează pozitiv lucrarea printr-un anunţ publicat la rubrica de mică publicitate a cotidianului Naţional.

Cetățenii au sesizat DNA

Mai multe asociații cetățenești din sectorul 1 au decis să sesizeze DNA în privința a ceea ce se întâmplă la baza Pro Rapid. Ultimul pas pentru ca PUZ-ul să capete caracter operațional este sarcina Primăriei Generale, care dacă votează favorabil proiectul imobiliar poate fi demarat.

ADVERTISEMENT