News

Proba la limba română de la Evaluarea Națională, susținută de două ori într-o școală din Dolj. Gafa comisă de autorități

Elevii unei școli din județul Dolj au susținut de două ori proba de limba și literatura română de la Evaluarea Națională. Autoritățile au comis o gafă uriașă în ziua examenului.
15.06.2022 | 09:48
Proba la limba romana de la Evaluarea Nationala sustinuta de doua ori intro scoala din Dolj Gafa comisa de autoritati
ADVERTISEMENT

Au fost mai multe incidente la nivel național, marți, 14 iunie, în prima zi a examenului de la Evaluare Națională 2022.

Elevii de la o școală din Dolj au susținut de două ori Evaluarea Națională la limba română. Care e explicația

Dacă în Suceava un profesor a divulgat subiectele către părinți, pe un grup de WhatsApp, încă de la 9 dimineața, în Dolj am asistat la un alt incident major.

ADVERTISEMENT

Inspectoratul Şcolar Judeţean din această zonă a demarat o anchetă la Şcoala Gimnazială din comuna Predeşti. Aici, elevii care au susţinut proba scrisă la limba română au primit inițial subiectele pregătite pentru şcolile unde se studiază în limba maghiară, scrie Gds.ro.

Cu alte cuvinte, copiii au fost obligați să susțină de două ori proba scrisă la această primă materie de la Evaluarea Națională.

ADVERTISEMENT

Cadrele didactice nu au observat eroarea cu subiectele pentru secția maghiară care le-au fost date elevilor. Astfel, spre ghinionul lor, absolvenții clasei a 8-a au reluat proba cu subiecte de rezervă, dar după orele prânzului.

Cei 14 copii de la Școala Gimnazială din comuna Predeşti au fost chemați din nou la școală pentru a rezolva subiectele adecvate.

ADVERTISEMENT

Inspectorul școlar general din Dolj cere măsuri radicale după această gafă

Într-o intervenție făcută în presa locală după acest incident, inspectorul școlar general din Dolj, Daniel Ion, a spus că se va propune încetarea contractului de management pentru directorul școlii.

De asemenea, oficialul spune că vor fi sancționate cadrele didactice care au făcut parte din comisia de examen și care nu au observat că au fost distribuite subiecte de limba română specifice școlilor cu predare în limba maternă maghiară. ”Avem toleranță zero pentru astfel de situații”, spune Ion.

ADVERTISEMENT

Sancțiunea propusă pentru cadrele didactice constă în suspendarea dreptului de a mai face parte din comisia de examen o perioadă de câțiva ani.

Incidentul din Dolj a ajuns și în atenția ministrului educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat, marți, într-o conferință de presă pe tema Evaluării Naționale că ”au fost înregistrate şi erori ale colegilor noştri care au organizat examenul de Evaluare Naţională în judeţele Teleorman, Dolj şi Bistriţa-Năsăud”.

ADVERTISEMENT