News

Probabilitatea ca Rusia să folosească arme atomice în Ucraina, „sub 5%”. Cinci experți vorbesc despre opțiunile lui Putin. Cum va răspunde SUA

Probabilitatea ca Rusia să folosească arme atomice în Ucraina este de „sub 5%”, consideră experții consultați de Atlantic Council, care analizează opțiunile lui Putin posibilul răspuns al SUA.
15.05.2022 | 10:58
Probabilitatea ca Rusia sa foloseasca arme atomice in Ucraina sub 5 Cinci experti vorbesc despre optiunile lui Putin Cum va raspunde SUA
Probabilitatea ca Rusia să folosească arme atomice în Ucraina, „sub 5%”. Cinci experți vorbesc despre opțiunile lui Putin. Cum va răspunde SUA
ADVERTISEMENT

În timp ce președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu o serie de eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă, după invazia începută pe 24 februarie, mai ales pe unui flux în creștere de arme occidentale spre Ucraina, riscul escaladării rămâne foarte real, consideră Atlantic Council.

Probabilitatea ca Rusia să folosească arme atomice în Ucraina, „sub 5%”

Patru experți de top ai think tank-ului american au fost invitați să răspundă la trei întrebări arzătoare despre șansele ca Putin să facă pasul fatidic cu privire la folosirea armamentului nuclear, în ce fel ar putea face acest lucru și cum va răspunde cel mai probabil Occidentul. Analiza vine în contextul în care, mai ales în ultima perioadă, tot mai multe voci de la Moscova au început să lanseze teorii și amenințări cu un atac nuclear sau cu un război pe scară largă între Rusia și NATO.

ADVERTISEMENT

Cei patru experți sunt: Keir Lieber, membru senior nerezident al Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate, Daryl Press, profesor asociat la Dartmouth College, Walter Slocombe, director de consiliu la Atlantic Council și fost subsecretar al apărării din SUA, Alexander Vershbow, Membru al Centrului Scowcroft și al celui pentru Eurasia, fost ambasador al SUA în Rusia (2001-2005) și fost secretar general adjunct al NATO (2012-2016) și Jan Lodal, membru al Centrului Scowcroft și fost președinte al Atlantic Council (2005-2006).

1. Care este probabilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în timpul războiului din Ucraina?

Keir Lieber, Daryl Press: Dacă se confruntă cu o înfrângere devastatoare în războiul din Ucraina, este ceva mai probabil ca Putin să folosească arme nucleare. Dacă președintele Federației Ruse percepe o amenințare existențială la adresa regimului său, atunci se va simți obligat să prevină acest rezultat – chiar dacă acest obiectiv necesită luarea unor măsuri riscante. Armele nucleare sunt instrumentele supreme de ultimă instanță; orice lider rațional ar lua în considerare să le folosească dacă regimul (sau viața) lui ar fi în joc.

ADVERTISEMENT

Walter Slocombe: Putin se așteaptă că amenințările sale vor determina NATO să abandoneze Ucraina. Cu toate acestea, dacă va crede că se confruntă cu o înfrângere sau un impas costisitor – sau are o șansă de succes printr-o escaladare bruscă – există un risc mai mare ca zero (poate 1 sau 2%, procente îngrijorător de mari) ca să-și îndeplinească amenințările.

Chiar și un risc mic este foarte periculos și Putin ar trebui să ia în considerare riscul de a începe un război nuclear, așa că descurajarea sa este cursul de acțiune cel mai dezirabil. În consecință, NATO ar trebui să spună clar că orice atac nuclear al Rusiei va determina un răspuns care ar putea include arme nucleare.

ADVERTISEMENT

Alexander Vershbow: Din punctul meu de vedere, probabilitatea este foarte mică – nu zero, dar mai mică de 5%. Amenințările lui Putin a drept scop să descurajeze SUA și aliații săi, să-i determine să nu își crească implicarea în război și să nu mai trimită arme avansate tehnologic, care ar putea oferi forțelor ucrainene un avantaj decisiv.

Presiunile adepților „liniei dure” de la Kremlin

Dacă forțele ruse ar suferi o altă înfrângere umilitoare în campania de ocupare a Donbasului, Putin ar putea fi presat de adepții liniei dure de la Moscova să își pună în practică amenințările nucleare. Dar e puțin probabil să chiar facă acest lucru, pentru că nu ar face decât să crească posibilitatea unui răspuns dur al SUA și al aliaților fără a oferi niciun avantaj militar semnificativ.

ADVERTISEMENT

Chiar și în urma unui eșec militar major, Putin probabil că nu ar risca o escaladare necontrolată, fiind astfel primul lider care încalcă tabuul nuclear. Este mai probabil să își intensifice atacurile convenționale asupra civililor și a infrastructurii ucrainene, precum și împotriva liniilor de aprovizionare a Ucrainei cu arme de la SUA și aliați.

Jan Lodal: Probabilitatea este foarte mică. Descurajarea nucleară funcționează în timp de pace și a funcționat pentru a preveni utilizarea unor astfel de arme în crizele și confruntările trecute (cum ar fi în Cuba, în peninsula coreeană și în Vietnam).

2. Dacă Putin ar folosi arme nucleare în conflict, care este cel mai probabil mod în care ar face acest lucru?

Keir Lieber, Daryl Press: Scopul escaladării nucleare ar fi să transmită mesajul că Rusia nu va accepta o înfrângere devastatoare și, în consecință, că Statele Unite și aliații săi trebuie să dea înapoi. Întrucât scopul ar fi constrângerea, Putin ar căuta să creeze frică în loc de furie.

Astfel, armele nucleare ar fi folosite mai degrabă în Ucraina decât pe teritoriul NATO și ar fi folosite împotriva țintelor militare, nu civile. De asemenea, ne-am aștepta ca Rusia să caute un avantaj militar din utilizarea nucleară (deși acest lucru ar fi de importanță secundară), așa că orice atac ar implica probabil distrugerea câtorva unor facilități militare ucrainene cu bombe cu randament redus (pentru a minimiza contaminarea nucleară).

Livrările de arme din Occident, posibilă țintă

Walter Slocombe: Motivul lui Putin nu ar fi de natură militară, ci mai degrabă de intimidare. El ar putea începe cu deplasarea ostentativă a forțelor nucleare, cum ar fi trimiterea de arme în enclava baltică a Rusiei, Kaliningrad. Ar putea comanda, de asemnea o „demonstrație” sau eventual o detonare a unui focos la un poligon rusesc de testare. Dacă ar decide un atac real, el ar putea viza o facilitate din Ucraina (sau probabil chiar din Polonia) asociată cu furnizarea de arme din Occident.

Alexander Vershbow: Deși este puțin probabil, nu este de neconceput ca Putin să decidă să folosească arme nucleare pentru a evita înfrângerea. În acest scenariu, m-aș aștepta ca el să își limiteze utilizarea inițială la o lovitură demonstrativă, folosind o armă nucleară tactică cu randament redus împotriva unei ținte militare ucrainene, pentru a minimiza amploarea victimelor civile (și pentru a descuraja un răspuns nuclear al SUA/NATO). ).

El poate spera că, trecând pragul nuclear, va șoca atât de mult Ucraina și pe susținătorii săi occidentali – și va îngrozi atât de mult publicul din țările NATO și aliate – încât aceștia vor da înapoi, mai degrabă decât să riște o escaladare suplimentară.

Jan Lodal: Secvența ar arăta astfel: Putin ar crea mai întâi o „provocare”, apoi ar atinge o țintă de mare valoare, cum ar fi Kievul, în speranța de a determina Ucraina să accepte „pacea cu orice preț”. Cu toate acestea, el ar căuta, de asemenea, să evite orice potențială contaminare radioactivă a statelor NATO.

3. În cazul în care Putin ar trebui să folosească arme nucleare în război, care sunt cele mai probabile moduri în care Statele Unite și aliații săi ar răspunde?

Keir Lieber, Daryl Press: Dacă Putin va folosi arme nucleare, Statele Unite și aliații săi se vor confrunta cu opțiuni dintre cele mai sumbre. Lansarea unui atac de dezarmare convențional sau nuclear ca răspuns la atacul atomic al lui Putin ar fi o nebunie, pentru ar risca un răspuns masiv al Rusiei (și poate sfârșitul civilizației).

A te angaja într-o escaladare a loviturilor reciproce simetrice ar fi o prostie, pentru că Putin are în joc mult mai mult – supraviețuirea regimului său și poate chiar viața lui – decât are Occidentul. Și înăsprirea sancțiunilor este de natură să crească riscul pentru regimul lui Putin, ceea ce ar reprezenta un stimulent pentru escaladarea nucleară ulterioară.

Singurul răspuns înțelept la utilizarea de arme nucleare de către Putin în Ucraina ar fi negocierea unui fel de rezoluție în care toate părțile s-ar putea declara victorioase. Dacă aceasta va fi calea aleasă, ar fi mult mai logic acum ca retorica SUA despre schimbarea regimului sau victoria decisivă să fie redusă și, în schimb, să găsim o soluție înainte ca armele nucleare să fie folosite.

În joc e credibilitatea SUA și NATO

Walter Slocombe: Presupunând că Statele Unite, NATO și Ucraina ar putea conveni asupra oricărei acțiuni, există mai multe posibilități. Dacă atacul rus va provoca puține pagube, NATO ar putea încerca mai întâi să lanseze un ultimatum cu scopul de a ajunge la o înțelegere în condițiile Alianței și Ucrainei. Dar dacă Putin s-ar fi convins că nu există altă opțiune decât să atace, ar fi puțin probabil să accepte vreo propunere aliată pentru o astfel de înțelegere.

În mod similar, un răspuns militar non-nuclear (de exemplu, lovituri convenționale asupra bazelor militare și a infrastructurii de pe teritoriul rus care sprijină invazia) probabil că nu ar fi decisiv și ar părea inadecvat pentru mulți și, în plus, ar avea propriile riscuri de escaladare. Asta lasă opțiunea, pentru care forțele NATO sunt pe deplin adecvate, unei lovituri adaptate dimensiunii și caracterului celei rusești.

Unii ar argumenta că o continuare a apărării Ucrainei pur și simplu nu merită riscul unei escaladări nucleare. Dar, deși sunt ușor de văzut riscurile unui contraatac nuclear, există motive serioase pentru a face acest lucru: absența unui răspuns nuclear al SUA ar slăbi grav credibilitatea sa atât printre aliați, cât și printre adversari. Iar acest lucru, la rândul său, ar face mul mai probabil un război pe scară largă. Fie să nu trebuiască să ne confruntăm niciodată cu o așa alegere.

Occidentul trebuie să se consulte și să decidă cum ar răspunde

Alexander Vershbow: Dacă Putin ar recurge la utilizarea armelor nucleare, Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă rapid și decisiv pentru a se asigura că Putin plătește un preț mare pentru trecerea pragului nuclear. Un răspuns inițial, calibrat pentru a reduce riscurile de escaladare, ar putea implica o lovitură majoră cu arme convenționale împotriva țintelor militare rusești de mare valoare implicate în războiul împotriva Ucrainei, cum ar fi flota Mării Negre.

Dar Statele Unite și aliații săi ar trebui să mențină și ambiguitate în politica lor declarativă în ceea ce privește răspunsul nuclear, mai degrabă decât să folosească doar forțele convenționale. O astfel de ambiguitate cu privire la natura și amploarea răspunsului ar fi mai eficientă în a-l descuraja pe Putin să folosească arme nucleare, în primul rând. Aliații ar trebui să se consulte de pe acum cu privire la posibilele opțiuni de răspuns, astfel încât să nu fie paralizați de nehotărâre când va veni momentul crizei.

Jan Lodal: Statele Unite și aliații săi ar trebui să desfășoare arme convenționale pentru a învinge rapid armata lui Putin în Ucraina și să clarifice că utilizarea armelor nucleare de către acesta nu a adus altceva decât înfrângere.

Și, pe lângă creșterea sprijinului militar pentru Kiev, partenerii occidentali ai Ucrainei ar trebui să desfășoare forțe navale în Marea Neagră pentru a distruge toate navele rusești, precum și podul Rusiei către Crimeea (o misiune de treizeci de zile); apoi să ofere Ucrainei superioritate aeriană folosind rachete Patriot și, dacă este necesar, avioanele de luptă avansate ale SUA; și să staționeze unități de informații, logistică și sprijin umanitar american și aliat în interiorul Ucrainei.

ADVERTISEMENT