Problema minerilor, rezolvată doar temporar. Lider sindical: „Să nu ne facem iluzii”

Cerasela Stafie   
în HotNews
23/02/2021, 09:33
Problema minerilor, rezolvată doar temporar. Lider sindical: „Să nu ne facem iluzii”
Problema minerilor, rezolvată doar temporar. Lider sindical: "Să nu ne facem iluzii" Colaj: Fanatik

În urma promisiunilor guvernanților, greva minerilor de la Lupeni s-a încheiat. Totuși, un reprezentant sindical a precizat că aceste soluții sunt doar temporare.

Omul a explicat că minerii au nevoie de soluții pe termen lung. Acestea nu sunt clare în acest moment.

Cu toate acestea, liderul sindical speră ca discuțiile din perioada următoare să aducă o rezolvare problemelor reclamate de mineri. Potrivit acestuia, crearea Complexului Energetic Valea Jiului ar putea să fie o soluție de lungă durată.

Problema minerilor, rezolvată doar temporar. Lider sindical: „Să nu ne facem iluzii”

„Să nu ne facem iluzii.  A fost mai mult o stingere a incendiului. Practic avem (n.r. promisiuni de la guvernanți) pentru acele trei luni și pretextul anunțat în contextul protestelor erau necesare. Este extraordinar că într-un timp de câteva zile s-a rezolvat practic cadrul normativ. Pentru că noi nu aveam”, a declarat Dumitru Fornea, reprezentantul Confederației Sindicale MERIDIAN, potrivit Realitatea.

„Ne lipsea o ordonanță de Guvern, care acum se numește Ordonanța de Guvern 9 din 2021, dată vineri, constituirea fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale. Ordonanța care s-a dat vineri vine pe model european, iar practic este pentru prima dată când vom folosi acest instrument de inspirație europeană în relație cu o regiune minieră carboniferă”, a mai spus liderul sindical.

„Sperăm pe viitor să folosim fonduri din Mecanismul de Tranziție Justă, care este prevăzut special pentru acest obiectiv.  Și în felul acesta scoatem minerii din această zonă în care sunt văzuți ca niște milogi pe lângă Guvernul României,” a adăugat acesta.

Dumitru Fornea a precizat că se caută o rezolvare „pe termen lung, mâine vom avea discuția cu domnul ministrul Popescu. Sperăm să se angajeze mai multe ministere, pentru că avem nevoie de o abordare interministerială”.

„Fără această abordare și fără o celeritate, vorbim de o perioadă de trei luni, ar însemna un lucru extraordinar dacă s-a reuși mobilizarea într-un timp așa scurt pentru crearea Complexului  Energetic Valea Jiului, așa cum propun minerii. (…) Ei propun să fie patru exploatări miniere, două cu activitate de producție: Vulcan, Livezeni, două cu ajutor de stat conform studiului unui institut polonez Gig, vorbim de Lupeni și Lonea. (…) Vorbim de o sucursală preserv pe Termocentrala Paroșeni, care trebuie în ordinea priorităților să beneficieze de o schemă de sprijin sub forma SIEG”, a explicat el.

„Toate acestea sunt inovații, pentru că  trebuie să fie finanțate din Fondul de Tranziție Justă pentru ca să poată fin pus în funcțiune un grup pe gaz. (…) Prioritatea noastră astăzi a fost plata salariilor și drepturilor restante. Aceasta a fost prioritatea discuțiilor de astăzi. Este adevărat că pe fondul protestelor  mulți se așteptau să obțină mult mai mult, dar ceea ce nu ai reușit să obții într-un deceniu era puțin probabil să obții într-o săptămână”, a adăugat acesta.

Închide ×