News

Problemă neașteptată pentru RDS&RCS. Noua lor tehnologie este intens dezbătută. Ar putea afecta sateliții meteo

05.05.2019 | 16:00
Problema neasteptata pentru RDSRCS Noua lor tehnologie este intens dezbatuta Ar putea afecta satelitii meteo

Situație neașteptată întâmpinată de RCS & RDS. Tehnologia 5G, anunțată cu surle și trâmbițe de cel mai puternic jucător de pe piața operatorilor Internet-TV ar putea provoca probleme neprevăzute pentru companie.

Tehnologia 5G ar putea afecta sateliții meteo

Specialiștii au ajuns la concluzia că tehnologia 5G, proaspăt lansată și în țara noastră de RCS & RDS ar putea avea efecte neplăcute asupra sateliților meteo. Mai precis, este vorba despre un impact major asupra preciziei acestora în furnizarea datelor despre fenomenele extreme.

Anunțul a fost făcut de experți în domeniul meteorologiei, citate de publicația The Guardian. Introducerea rețelelor de Internet mobil 5G la nivel global, reprezintă un subiect de importanță majoră pentru cercetătorii din cadrul European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading (ECMWF).

Primul satelit meteo din lume
Primul satelit meteo din lume

Cum explică experții această situație

Introducerea acestei tehnologii la scară globală ar „putea ajunge să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte. Suntem extrem de îngrijorați” , a declarat Tony McNally, cercetător în cadrul ECMWF.

Experții au explicat că sistemul wireless 5G ar putea avea efecte negative asupra senzorilor hipersensibili ai sateliților care monitorizează în permanență schimbările atmosferice. Programele de la bordul sateliților stochează date prețioase referitoare la variabilele din atmosferă, precum vaporii de apă, ploaia, zăpada, pătura de nori, sau conținutul de gheață. Altfel spus, aceștia reprezintă factorii cruciali care influențează vremea de zi cu zi.

Asemenea date sunt vitale pentru capacitatea noastră de a face previziuni, a declarat Niels Bormann, analist în cadrul European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading. Întrucât unele rețele de tip 5G pot emite semnale asemănătoare cu cele ale vaporilor de apă, există riscul ca sateliții să preia respective semnale, percepându-le ca aparținând vaporilor de apă și să furnizeze apoi informații eronate. Astfel, nu am mai putea afla în timp util de probabilitatea producerii unor furtuni puternice, la nivel global, cum s-a întâmplat, spre exemplu, chiar zilele trecute.