News

Probleme cu ajutoarele de înmormântare, în plină epidemie de coronavirus. Banii au întârzieri de câteva săptămâni

16.04.2020 | 22:31
Probleme cu ajutoarele de inmormantare in plina epidemie de coronavirus Banii au intarzieri de cateva saptamani
ADVERTISEMENT

Ajutoarele de înmormântare nu au mai fost date de câteva săptămâni, în plină epidemie de coronavirus, astfel că oamenii așteaptă de ceva vreme plățile din partea statului.

Probleme cu ajutoarele de înmormântare

Criza de coronavirus din România a afectat și ajutoarele de înmormântare, anunță Mediafax, astfel că oamenii așteaptă în continuare să primească banii din partea statului, lucru confirmat inclusiv de pompele funebre.

ADVERTISEMENT

„Am un copil mic de șapte luni acasă şi am vrut să evit să stau la INML prea mult, ştiind că acolo pot ajunge şi morţii de COVID 19. Totuşi, am stat câteva ore pe holurile instituţiei”, a povestit unul dintre cei care așteaptă să primească ajutorul pentru înmormântare, pentru Mediafax.

Bărbatului i-a murit mama și, pe lângă pierderea suferită, acum este nevoit să străbată lungul drum al birocrației, la fel ca mulți alții care vor să obțină ajutoarele de înmormântare.

ADVERTISEMENT

„Înmormântarea a costat undeva la 7.000 de lei cu totul. Nu am văzut niciun ban de la Casa de Pensii pentru că nu am obţinut un certificat de înmormântare şi nu am putut depune actele”, a mai povestit românul.

Oamenii se împrumută pentru a plăti cheltuielile

Problema cu ajutoarele de înmormântare este confirmată și de firmele de pompe funebre, lucru cauzat de faptul că ghișeele instituțiilor au fost închise.

ADVERTISEMENT

„De când a început criza cu noul coronavirus e o întreagă nebunie cu ajutorul de înmormântare. Ghişeele de la Casele de Pensii s-au închis, şi acum toate actele se trimit prin poştă sau online.

Ajung foarte greu. Am înmormântat pe datorie, pentru că oamenii nu au primit banii de ajutor nici după câteva săptămâni” a declarat pentru Mediafax reprezentantul unei case de pompe funebre din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă reușesc să facă rost de certificatul de deces, familia celui decedat prebuie să trimită documentele prin poștă sau online către Casa de Pensie, unde se lovesc de o altă problemă.

„Actele ajung foarte greu, vă daţi seama, prin poştă. Dacă dosarul nu este complet, cei de acolo trebuie să trimită înapoi răspuns la familia decedatului şi povestea se lungeşte.

Dacă trimiţi pe mail, iar e o problemă că s-a întâmplat ca să vină răspuns că acea căsuţă e plină. Ştii când depui actele, dar habar nu ai când primeşti banii. Poate dura de la o săptămână într-un caz fericit, chiar la câteva luni”, a mai spus reprezentatul casei de pompe funebre.

Drept urmare, oamenii ajung de multe ori să se împrumute pentru a-și îngropa morții, în așteptarea ajutoarelor de înmormântare.

„E greu acum pentru toată lumea, cu şomajul tehnic, cu oameni lăsaţi fără loc de muncă. Vă daţi seama că mulţi nu au de unde să plătească înmormântarea şi atunci se împrumută. Noi am avut mai multe astfel de cazuri deja”, a mai spus reprezentantul casei de pompe funebre.

ADVERTISEMENT
Tags: