Sport

Probleme cu derapajele xenofobe în fotbalul românesc! Rapid – FCSB, al treilea meci într-o lună cu scandări rasiste

Fotbalul românesc a avut parte de nu mai puțin de trei probleme cu derapaje xenofobe în doar o lună.
17.08.2021 | 08:54
Probleme cu derapajele xenofobe in fotbalul romanesc Rapid  FCSB al treilea meci intro luna cu scandari rasiste
Probleme cu derapajele xenofobe în fotbalul românesc! Rapid - FCSB, al treilea meci într-o lună cu scandări rasiste. Sursă foto: gsp.ro
ADVERTISEMENT

Derby-ul dintre FCSB și Rapid a avut numeroase scandări și mesaje rasiste, din partea suporterilor vicecampioanei României, dar și de obiecte aruncate pe gazon în timpul meciului, care au fost nesancționate de arbitrul Marian Barbu.

La duelul dintre Farul și Sepsi, din runda 4 a Ligii 1, suporterii constănțenilor au avut mai multe scandări xenofobe la adresa formației lui Leo Grozavu.

ADVERTISEMENT

La fel s-a întâmplat și la duelul dintre CSA Steaua și Csikszereda, disputat chiar în prima etapă a noului sezon din Liga 2, partidă unde crainicul stadionului i-a avertizat de mai multe ori pe suporterii steliști.

Scandările rasiste de la Rapid – FCSB scot din nou în evidență problemele cu derapajele xenofobe din fotbalul românesc

Derby-ul dintre Rapid și FCSB s-a disputat într-o atmosferă de zile mari, ambele formații fiind împinse de la spate de suporteri, care au umplut „National Arena”, partidă jucată într-un context pandemic, în care arenele nu pot găzdui meciuri la capacitate maximă, iar fanii trebuie să fie vaccinați sau să se testeze înainte de intrarea pe stadion.

ADVERTISEMENT

Totuși, trecând peste aspectele pozitive ale duelului dintre Rapid și Steaua, scor 1-0, au existat mai multe scandări rasiste la adresa giuleștenilor, care cumva au știrbit din atmosfera frumoasă creată de ambele tabere de suporteri.

Fanii FCSB-ului au avut înaintea startului confruntării o coregrafie cu tente rasiste, fanii ținând fanioane albe, fiind afișat și mesajul „White sensation”.

ADVERTISEMENT

Totodată, de-a lungul meciului, fanii vicecampioanei României au afișat mai multe mesaje cu tente rasiste precum: „Ați prins aripi?” sau „Fără voi, Liga 1 nu are culoare!”.

Marian Barbu nu a luat măsuri împotriva scandărilor

Marian Barbu a fost arbitrul delegat să fie la centrul duelului dintre FCSB și Rapid, iar în jurul numelui său s-au legat mai multe controverse în prinvința deciziilor luate, însă „centralul” nu a avut o atitudine fermă nici în ceea ce se scanda pe stadion.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, meciul nu a fost întrerupt nici în momentul în care fanii ambilor echipe aruncau cu obiecte în teren, iar cel mai elocvent exemplu a fost în minutul 85, când Antonio Sefer și Sorin Șerban au fost eliminați, în urma unei altercații.

În timp ce spiritele erau încinse pe teren, fanii Rapidului au aruncat mai multe sticle pe teren, însă Marian Barbu nu a intervenit nici de această dată, deși imaginile vorbesc de la sine.

Sticle aruncate pe teren la meciul Rapid - FCSB
Sticle aruncate pe teren la meciul Rapid – FCSB
Sticle aruncate pe teren la meciul Rapid - FCSB
Sticle aruncate pe teren la meciul Rapid – FCSB

Diferență de abordare a unui derby între Marian Barbu și Istvan Kovacs

În octombrie 2019, tot pe „National Arena”, Istvan Kovacs conducea un derby dintre FCSB și Dinamo, partidă terminată la egalitate, scor 1-1. Atunci, fanii „câinilor” au avut mai multe derapaje rasiste, la adresa lui Florinel Coman și xenofobe, la adresa arbitrului.

Istvan Kovacs nu a lăsat ca lucrurile să degenereze și a oprit meciul pentru 10 minute, timp în care jucătorii lui Dinamo au mers spre galerie, pentru a-i ruga pe fani să nu mai continue scandările.

Spiritele s-au liniștit destul de repede, motiv pentru care Istvan Kovacs a decis reluarea meciului după doar 5 minute, deși inițial anunțase 10 minute de întrerupere a duelului.

Nici CSA Steaua sau Farul nu au fost mai presus în ultima lună

Derby-ul dintre Rapid și FCSB a fost al treilea meci din ultima lună în fotbalul românesc, în care suporterii au avut derapaje rasiste sau xenofobe.

Meciul dintre Farul și Sepsi a fost plin de încărcătură, iar fanii constănțenilor au avut scandări xenofobe la adresa covăsnenilor, la finalul meciului Attila Hadnagy, directorul general al lui Sepsi, a avut o adevărată criză de nervi:

„Cu xenofobia nu mai pot! Nu mai accept! Domnilor, a ajuns să ne fie frică să jucăm cu echipele cu galerii puternice. Îi felicităm pentru fani, dar să-și susțină echipa, nu să ne dea pe noi afară din țară.

Pe Niczuly l-au făcut în toate felurile, au aruncat cu de toate în el, cu suc si altele. Gata! Nu mai acceptăm! Vă deranjăm cu ceva? Ne retragem și gata!”.

În cele din urmă, Farul a primit o amendă în valoare de 10.500 de lei din cauza scandărilor fanilor de la meciul cu Sepsi.

Tot de scandări xenofobe au avut parte și jucătorii Csikszeredei la duelul din „Ghencea” cu CSA Steaua, pierdut cu 1-0, meci disputat chiar în debutul primei runde a Ligii 2.

Atunci, fanii Stelei au fost avertizați de mai multe ori de crainicul stadionului să înceteze cu scandările, dar și să nu mai folosească materiale pirotehnice, partida fiind la un moment dat în pericol să se întrerupă din cauza acestora.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Sepsi: 1,78 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT