News

Probleme cu voucherele sociale pentru pensionari. O parte dintre ei trebuie să le restituie

Probleme cu distribuirea voucherelelor sociale, în valoare de 250 lei. O categorie de pensionari a aflat că va trebui să restituie suma. Care este cauza?
06.07.2022 | 02:25
Probleme cu voucherele sociale pentru pensionari O parte dintre ei trebuie sa le restituie
Ce categorie de pensionari trebuie să înapoieze voucherele de 250 lei. Sursa foto: economedia, hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La câteva săptămâni de la distribuirea primelor vouchere de 250 lei, pentru românii vulnerabili, apar și primele probleme. O categorie de pensionari a primit vestea că trebuie să restituie cardurile cu suma din care-și puteau cumpăra hrană.

Ce pensionari trebuie să înapoieze voucherele de 250 lei și care este cauza

Autoritățile au aflat că au beneficiat de cardurile cu cei 250 lei și bătrânii din aziluri. Însă, acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple, deoarece acești pensionari nu sunt incluși pe lista schemei de sprijin.

ADVERTISEMENT

Potrivit România TV, până acum peste 300.000 de persoane s-au bucurat de voucherele speciale, prin programul ”Sprijin pentru România”. Împărțirea a început pe data de 10 iunie.

Cardurile vor fi alimentate cu cei 250 lei din două, în două luni, până la finalul lui 2022. Sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cardurile sosesc însoțite de scrisori, pe care apar instrucțiuni de utilizare, inclusiv codul PIN, detalii despre magazinele unde se pot folosi și un număr de telefon care poate fi apelat, în cazul unor probleme.

Lista românilor care pot beneficia de voucherele de 250 lei

Din programul ”Sprijin pentru România” fac parte cetățenii cu venituri mici, considerați astfel vulnerabili. Referitor la bătrâni, sunt menționați cei din sistemul public de pensii sau din evidența caselor de pensii și cu venituri nete lunare sub sau egale cu 1500 de lei.

ADVERTISEMENT

De altfel, conform unui grafic al Guvernului, în jur de 2,5 milioane de persoane vor beneficia în total de cei 250 de lei. Până la 1 iulie ar fi trebuit să intre în posesia banilor 500.000 de români, pentru a-și achiziționa alimente și mese calde, transmite într-un comunicat de presă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Iată lista integrală a beneficiarilor:

”a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

ADVERTISEMENT

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare”, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT