La câteva săptămâni de la distribuirea primelor vouchere de 250 lei, pentru românii vulnerabili, apar și primele probleme. O categorie de pensionari a primit vestea că trebuie să restituie cardurile cu suma din care-și puteau cumpăra hrană.
Autoritățile au aflat că au beneficiat de cardurile cu cei 250 lei și bătrânii din aziluri. Însă, acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple, deoarece acești pensionari nu sunt incluși pe lista schemei de sprijin.
Potrivit România TV, până acum peste 300.000 de persoane s-au bucurat de voucherele speciale, prin programul ”Sprijin pentru România”. Împărțirea a început pe data de 10 iunie.
Cardurile vor fi alimentate cu cei 250 lei din două, în două luni, până la finalul lui 2022. Sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
De asemenea, cardurile sosesc însoțite de scrisori, pe care apar instrucțiuni de utilizare, inclusiv codul PIN, detalii despre magazinele unde se pot folosi și un număr de telefon care poate fi apelat, în cazul unor probleme.
Din programul ”Sprijin pentru România” fac parte cetățenii cu venituri mici, considerați astfel vulnerabili. Referitor la bătrâni, sunt menționați cei din sistemul public de pensii sau din evidența caselor de pensii și cu venituri nete lunare sub sau egale cu 1500 de lei.
De altfel, conform unui grafic al Guvernului, în jur de 2,5 milioane de persoane vor beneficia în total de cei 250 de lei. Până la 1 iulie ar fi trebuit să intre în posesia banilor 500.000 de români, pentru a-și achiziționa alimente și mese calde, transmite într-un comunicat de presă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Iată lista integrală a beneficiarilor:
”a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare”, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.