News

Probleme din cauza secetei în Ilfov. Apa potabilă, raționalizată în mai multe localități

Tot mai multe zone din România au probleme din cauza cauza secetei intense. După zone din vest și est, acum apa potabilă este raționalizată și în mai multe localități din județul Ilfov.
05.07.2022 | 08:09
Probleme din cauza secetei in Ilfov Apa potabila rationalizata in mai multe localitati
Seceta accentuată provoacă probleme în Ilfov. Apa potabilă, raționalizată în mai multe localități. Sursa foto: 123rf.com
ADVERTISEMENT

Se înmulțesc județele din țară unde apa potabilă este dată cu porția către cetățeni. Ilfov este ultima zonă intrată pe această listă a crizei furnizării de apă.

Seceta accentuată provoacă probleme în Ilfov. Apa potabilă, raționalizată în mai multe localități

Un furnizor de apă din Ilfov a anunțat că cetățenii din mai multe localități vor avea apă doar în anumite intervale orare, anunță Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost primit cu frustrare de oameni. Ei acuză că este inadmisibil ca apa potabilă să fie oprită în mijlocul zilei.

Locuitorii afectați de decizie spun că nu este normal să nu aibă apă la robinet în aceste zilele caniculare, când valorile maxime trec de 35 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

O parte dintre cetățeni cer ca facturile din următoarea perioadă să fie mai mici din cauza disconfortului creat de această decizie de raționalizare.

Sunt probleme și în Giurgiu și Alba cu apa potabilă

Compania de Apă din comuna Adunații Copăceni, județul Giurgiu, a anunțat că în următoarea perioadă, în satele comunei, presiunea apei potabile va fi mai scăzută, pentru refacerea rezervei de apă în instalațiile de distribuție. Cauza e seceta intensă.

ADVERTISEMENT

În plus, în perioada următoare, pe raza întregii comune Adunații Copăceni, apa va fi oprită pe parcursul nopții, în intervalul orar 0:00-4:00, dar și ziua între orele 12:00-15:00.

  • Conform legislației în vigoare (LG. 107/1996 actualizată), apa potabilă este destinată strict pentru alimentarea populației, a animalelor și pentru asigurarea igienei și sănătății populației.
ADVERTISEMENT

Daniel Rusu, primarul comunei, spune în presa locală că  ”Nu ar fi probleme cu apa potabilă, dacă nu s-ar consuma atât de mult la udatul grădinilor.

Această situație este valabilă și în alte comune din județul Giurgiu, 1 Decembrie și Mihăilești”.

Măsura raționalizării consumului de apă potabilă se instituie și în mai multe localități din județul Alba.

Luni, 4 iulie, operatorul judeţean de apă potabilă, a anunţat raționalizarea furnizării apei potabile în mai multe comune din județ.

  • comuna Farău, comuna Hoparta – zilnic in intervalele orare 6:00-9:00 si 19:00-22:00;
  • comuna Cricau, comuna Berghin, comuna Ohaba – zilnic in intervalele orare 06:00-22:00, și comuna Ighiu dacă situația o cere;
  • localitățile Unirea, Razboieni si cele din apropierea orașului Ocna Mures (Cisteiu de Mures, Micoslaca, Uioara de Sus, Farau, Uioara de Jos, Noslac, Captalan) – zilnic în intervalele orare 6:00-9:00 si 19:00-22:00;
  • Comunele Cergău (satele Cergau Mare, Cergau Mic si Lupu) si Rosia de Secas (satele Rosia de Secas si Tau) nu pot fi alimentate cu apa potabila în a doua parte a zilei locuințele aflate in zonele mai înalte, iar în satul Ungurei se sistează furnizarea de apa potabila (lipsa debit).
  • comuna Rosia de Secaș se supune programului dacă situația o cere.
ADVERTISEMENT