News

Noi probleme pe piața RCA. Euroins, amendată cu aproape 6 milioane de lei

Piața RCA din țara noastră are noi probleme. Euroins România Asigurare - Reasigurare a primit o amendă de aproape 6 milioane de lei. Compania trebuie să trimită un plan de redresare către ASF.
22.12.2021 | 22:36
Noi probleme pe piata RCA Euroins amendata cu aproape 6 milioane de lei
Euroins România, amendă uriașă de la ASF: aproape 6 milioane de lei. Sursa foto: business-review.eu
ADVERTISEMENT

Piața asigurărilor din România primește o nouă lovitură. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat compania Euroins cu 5,86 milioane lei şi cere asiguratorului un plan de redresare.

Euroins România, amendă uriașă de la ASF: aproape 6 milioane de lei

Sancțiunea primită de cei de la Euroins România Asigurare – Reasigurare vine în urma unui control desfășurat în perioada mai – octombrie 2021.

ADVERTISEMENT

Este un cuantum de două amenzi care însumează 5,86 milioane lei. De asemenea, ASF a impus societății măsuri de remediere a deficienţelor constatate.

”Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis impunerea de sancţiuni contravenţionale societăţii Euroins, constând în amenzi, precum şi măsuri cu scopul remedierii deficienţelor constatate, după cum urmează: în conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) şi alin.(51) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, sancţionarea societăţii Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în suma de 3.546.000 lei.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu prevederile art. 215 (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea societăţii Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în cuantum de 2.314.425 lei (reprezentând 0,1751% din cifra de afaceri)”, se precizează într-un comunicat al ASF citat de Agerpres.

Ce obligații are Euroins după această amendă

Legea spune că, în termen de două luni de la data primirii deciziei, cei de la Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. trebuie să transmită către ASF spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată.

ADVERTISEMENT

”Aceste decizii ale Autorităţii cu referire la societatea Euroins au venit în urma unui control periodic care a început în luna mai, a durat câteva luni, pentru că voiam să analizăm foarte bine societatea.

Data de referinţă pentru ceea ce am găsit în societate este martie 2021. Am comunicat azi deciziile pe care le-am luat: două amenzi şi faptul că trebuie să ne comunice cum va lua măsurile pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii lichide care acoperă necesarul de capital de solvabilitate. Deficienţa vine din subrezervare, din rezerva de daune, din RBNS.

ADVERTISEMENT

În urma calculelor noastre(…) am găsit o deficienţă în rezervarea pe care o face societatea pentru daune, deficienţă care nu este foarte mare. Am pus în sarcina societăţii şi i-am dat termen să aducă la nivelul corect rezerva de daune avizate astfel încât toţi cei care încheie contracte cu Euroins de asigurare să poată şi plăti la timp, în integralitatea lor şi fără întârzieri”, a declarat, pentru sursa citată, Valentin Ionescu, director general sector asigurări ASF.

El a subliniat că Euroins a adus deja îmbunătăţiri şi şi-a exprimat încrederea că, în momentul în care va prezenta planul solicitat de ASF, nu va mai avea probleme.

Reprezentanții Euroins: ASF a identificat aspecte în situaţia financiară a companiei care fac referire la situaţii contabile din trecut şi care nu afectează astăzi compania

La scurt timp după amenzile anunțate de cei de la ASF a venit și o reacție oficială a companiei de asigurări.

Reprezentanții Euroins spun că în ultimele luni ASF a scos în evidență aspecte în situaţia financiară a companiei Euroins care fac referire la situaţii contabile din trecut şi care nu afectează astăzi compania.

De asemenea, compania anunță că în ultimele 12 luni a beneficiat de o serie de majorări de capital în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocărilor financiare, inclusiv cele existente în trecut şi identificate de ASF.

”Acţionarii Euroins România au făcut eforturi pentru a remedia toate provocările financiare încă de sfârşitul anului 2020. Drept urmare, în ultimele 12 luni, compania a beneficiat de o serie de majorări de capital în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocărilor financiare, inclusiv cele existente în trecut şi identificate de ASF.

În plus, din martie 2021, compania are un nou CEO şi o nouă strategie de redresare financiară, dezvoltare, reducere a expunerii în sectorul RCA şi de diversificare a portofoliului. Această strategie fost prezentată şi este monitorizată de către ASF în conformitate cu legislaţia”, menţionează compania, într-un răspuns pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT