Probleme în Marea Britanie! Curtea Supremă a decis că suspendarea Parlamentului este nelegală

Alexandru Năstase   
în HotNews
24/09/2019, 14:05
Probleme în Marea Britanie! Curtea Supremă a decis că suspendarea Parlamentului este nelegală GALERIE FOTO
Boris Johnson continuă lupta pe toate fronturile. Sursa foto - facebook

Continuă problemele în Marea Britanie acolo unde Curtea Supremă a anunțat că decizia premierului Boris Johnson de prorogare a Parlamentului de la Londra nu este legală. Decizia este privită drept o nouă o înfrângere pentru liderul britanic şi oferă mai multe şanse parlamentarilor de a obstrucţiona planurile premierului privind Brexit.  Lady Hale, preşedintele Curţii Supreme a Regatului Unit, a declarat că instanţa a decis în unanimitate de voturi că suspendarea Parlamentului a fost o acţiune “nelegală, nulă şi fără niciun efect”.

Probleme în Marea Britanie

Practic, din acest moment, conform judecătorilor, din punct de vedere legal, Parlamentul nu mai este suspendat, iar preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor vor decide ce se va întâmpla mai departe. Hale a mai adăugat că suspendarea a avut un impact “extrem” asupra Parlamentului şi democraţiei britanice. “Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost extrem”, a afirmat preşedintele Curţii Supreme a Marii Britanii.

“Această suspendare prelungită a democraţiei parlamentare a avut loc în circumstanţe destul de excepţionale: schimbarea fundamentală care urma să se producă în Constituţia Regatului Unit pe 31 octombrie”, se afirmă în motivarea deciziei. “Nicio justificare pentru o acţiune cu un efect atât de extrem nu a fost prezentată instanţei”, afirmă judecătorii.

Probleme în Marea Britanie. Boris Johnson
Brexitul ridică noi semne de întrebare în Parlamentul londonez. Sursa foto – facebook

Curtea Supremă a decis că suspendarea Parlamentului este nelegală

“Aşadar, Curtea (Supremă) este obligată să concluzioneze că decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa (Elisabeta a II-a) să proroge Parlamentul este nelegală pentru că a avut efectul de a împiedica sau preveni Parlamentul să-şi îndeplinească funcţiile constituţionale, fără o justificare rezonabilă”, se arată în motivarea oficială a deciziei luată de instanță.

Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a declarat că aceasta urmează ”să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens liderii diverselor partide politice ”de urgenţă”. Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi a scoate regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord de divorţ. ”Deputaţii trebuie să fie curajoşi şi să ceară socoteală acestui Guvern fără scrupule”, a declarat Gina Miller, o activistă anti-Brexit aflată la originea unuia dintre recursurile examinate de Curtea Supremă.

 

Închide ×