News

Probleme la Casa Regală. Cum a ajuns Principesa Margareta să le plătească un sfert de milion de euro chiriașilor fostelor grajduri de la Peleș

Casa Regală a României a fost de acord să plătească 250.000 de euro fostului chiriaș al Complexului Furnica, situat în incinta Domeniului Regal Peleș.
07.03.2023 | 17:37
Probleme la Casa Regala Cum a ajuns Principesa Margareta sa le plateasca un sfert de milion de euro chiriasilor fostelor grajduri de la Peles
Principesa Margareta este proprietară a Domeniului Peleș, din care face parte și complexul Furnica / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hapta / Facebook Complex Furnica
ADVERTISEMENT

Decizie surprinzătoare a Casei Regale a României, care a fost de acord să plătească un sfert de milion de euro unei societăți comerciale care a închiriat una din anexele Domeniului Peleș, pentru a desfășura activități de turism și comerț.

Contractul valabil până în 2038, reziliat din vina Casei Regale

Potrivit informațiilor FANATIK, contractul dintre Casa Regală a României și societatea Mercatorum Finance s-a semnat în 2013, după retrocedarea domeniului, și era valabil până în 2038.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, societatea s-a angajat să redeschidă și să întrețină hotelul-restaurant Furnica, având cu 40 de camere de închiriat. Clădirea a fost ridicată în anul 1912, după un proiect al arhitectului ceh Karel Liman și, inițial, a adăpostit ”grajdurile noi” de la reședința Familiei Regale a României.

În timpul pandemiei, lichidatorul judiciar al societății a dat în judecată Casa Regală a României, respectiv pe: Margareta a României, Elena a României, Sofia a României, Maria a României și Irina Walker, solicitând instanței să constate ”rezilierea de drept a contractului de închiriere” din culpa proprietarului.

ADVERTISEMENT

Chiriașii au cerut peste 10 milioane de euro

În plus, reprezentantul societății a cerut ca moștenitoarele Regelui Mihai să achite peste 10 milioane de euro, ca urmare a denunțării contractului:

  •  2 milioane de euro reprezentând investiții, desfacere, construcții interioare, consolidări, instalații și dotări, mobilier de bucătărie, restaurante baruri, materiale de construcții, amenajări interioare, avize de funcționare și punere în funcțiune a restaurantului, terasei, barului, inclusiv cheltuieli cu menținerea clădirii în parametrii și paza acesteia.
  • 8 milioane euro, rezentând beneficiul e care societatea a fost lipsită ca urmare a imposibilității desfășurării activității – minimul profitului obținut din funcționarea restaurantului și închirierea hotelului la capacitatea de 100%, timp de 6 luni pe an, la prețul de 50 de euro/cameră, până în 2038.
  •   500.000 de lei, reprezentând contravaloarea studiilor pentru trei proiecte aferente Complexului Furnica.
ADVERTISEMENT

Procesul s-a judecat anul trecut și s-a încheiat după ce părțile au semnat un act notarial prin care Casa Regală va plăti suma de 250.000 de euro, în două tranșe. În schimbul acestei sume, chiriașul și-a retras acțiunea și a arătat că nu mai are alte pretenții.

Hotelul Furnica a rămas ”în conservare”

Hotelul Furnica și-a închis porțile în anul 2018. Potrivit Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, ”lipsa investițiilor și a mentenanței corespunzătoare a dus la închiderea sa. În prezent, Hotel Furnica se află în conservare, în așteptarea unui proiect de renovare care să îl integreze circuitului turistic și cultural”.

ADVERTISEMENT

Domeniul Peleș a fost retrocedat Regelui Mihai în perioada 2006-2007, după negocieri complexe cu statul român. În 2010, Familia Regală a fost de acord să închirieze Peleșul și Pelișorul (plus alte câteva clădiri anexe) pentru aproximativ 133.000 de euro pe an, urmând ca statul român să facă lucrări de restaurare.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar Peleșul a ajuns, după o vreme, într-o stare destul de avansată de degradare. Abia în 2021 s-au demarat licitații pentru lucrări la terasele exterioare. În schimb, Primăria Sinaia a decis să mărească impozitul pe clădire la aproape 500.000 de lei pe an, sumă pe care Casa Regală o contestă în instanță.

Regele Mihai, reclamat la DNA din cauza complexului Furnica

Complexul Furnica are o istorie și mai complicată. În anul 2010, în timp ce statul negocia închirierea domeniului Peleș, Secretariatul General al Guvernului a făcut o plângere la DNA împotriva Familiei Regale, pe motiv că ar fi intrat în posesia fostelor grajduri încălcând condițiile RA-APPS din decizia de punere în posesie.

În fapt, guvernul încerca să forțeze mâna familiei regale de acordarea a unor compensații de peste 10 milioane de dolari pentru administrarea imobilelor și investițiile făcute aici, de-a lungul anilor. Pe de altă parte, statul nu s-a arătat dispus să achite vreo sumă pentru cei 60 de ani în care s-a folosit de domeniul Peleș. Castelul Peleș a fost muzeu din 1953 până în 1975, după care a rămas închis până în 1990.

În iunie 2010, Regele Mihai a putut intra în posesia efectivă a complexului Furnica, prin executare silită, după o decizie definitivă a instanței.

ADVERTISEMENT
Tags: