Aceștia au ”descins” în la un număr impresionat de săli din toată țara, fiind verificate instituțiile ”de cultură”. Ca de obicei au fost descoperire problem, de la pereți cu mucegai, la mobiliere deteriorat și alimente expirate.
ANPC a transmis că a controlat în perioada iulie – octombrie 2024 ”toate” sălile de cinema, teatrele și sălile de concerte din țară. Probabil nu chiar toate, însă oficial au fost verificate 183, iar la 103 au fost găsite probleme.
Așadar, principalele nereguli găsite ar fi săli de spectacole cu mucegai, scaune rupte și trepte periculoase, precum și toalete nefuncționale, fără săpun și cu instalații stricate. Desigur, vorbim despre doar o mică parte din probleme, conform Observatornews.ro.
Asta, pentru că inspectorii ANPC au mai găsit toalete nefuncționale, fără săpun și cu instalații stricate, bucătării murdare, cu ulei refolosit și echipamente neigienizate, alimente expirate și depozitate la temperaturi necorespunzătoare, precum și o lipsă totală a dezinsecției și o prezență a insectelor moarte.
În total, ANPC a dat amenzi în valoare de 272.000 de lei, 36 la număr, în timp ce 88 de astfel de săli de concerte, teatre sau săli de cinema au fost avertizate. Mai multe, temporar și-au pierdut dreptul de a deschide porțile 29 de operatori economici.
”Acțiunile de control au cuprins, totodată, și unitățile de alimentație publică care funcționează la intrarea în sălile de cinema, precum și pe cele de comercializarea a produselor alimentare, care funcționează în teatre sau instituții de cultură.
Au fost verificați 60 operatori economici (26 unități de alimentație publică şi 34 unități din reţeaua comercială), la 44 (dintre aceștia fiind constatate deficiențe. De asemenea, a fost verificată în total o cantitate de peste 1,7 tone de produse alimentare.
Așadar, aproximativ 500 kg neîndeplinind prevederile actelor normative în vigoare. Ca atare, ANPC a dat 38 de amenzi însumând 360.000 lei, 24 avertismente. Comisarii au mai decis oprirea definitivă şi scoaterea de la utilizare sau comercializare a 310 kg produse alimentare improprii consumului uman.
Acestea au o valoare de circa 20.000 lei și oprirea temporară de la comercializare sau utilizare a 76 kg produse alimentare până la remedierea neconformităţilor de etichetare”, se arată în comunicatul instituției.