News

Probleme mari la Metroul din Cluj-Napoca. De ce vor fi întârziate lucrările cu 5 ani

01.03.2021 | 15:43
Probleme mari la Metroul din ClujNapoca De ce vor fi intarziate lucrarile cu 5 ani
ADVERTISEMENT

Primarul Clujului, Emil Boc, a mărturisit că lucrările la Metroul din oraș vor fi întârziate 5 ani de zile din cauza unui zăcământ de sare.

Cel mai ambițios proiect al ardelenilor va avea de suferit din cauza zăcămintelor descoperite la mare adâncime pe traseul stabilit.

ADVERTISEMENT

Emil Boc își dorea ca în 2027 clujenii să poată parcurge orașul în mai puțin 30 de minute cu metroul, deși era estimat ca metroul să fie dat în folosință peste 30 de ani.

Emil Boc are probleme cu metroul din Cluj-Napoca

Din păcate pentru clujeni, specialiștii au descoperit în ceea ce ar urma să fie stația „Pod Ira” un zăcământ de sare, iar acum autoritățile caută noi soluții pentru a nu schimba complet proiectul.

ADVERTISEMENT

„Experţii, în acest moment, analizează toate soluţiile şi vă pot asigura că există soluţii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Lună, acum a ajuns pe Marte , vă daţi seama că va putea face un metrou chiar dacă întâlneşte un bulgăre de sare în cale”, a transmis Emil Boc.

Geologii au anunțat că zăcămintele de sare trebuie analizate înainte de a decide dacă se va configura un alt traseu pentru metrou, mai ales că săpăturile sunt extrem de constisitoare și dificile.

ADVERTISEMENT

„Problemele apar în prezenţa apei. Dacă apa ajunge în contact cu corpul de sare se dizolvă şi golul evoluează în timp, conducând la caverne care îşi pot pierde stabilitatea. La suprafaţa terenului generează tasări şi în cazuri extreme prăbuşiri”, a declarat Iulian Popa, lector inginerie geologică, conform stiridecluj.ro.

Întregul proiect va costa peste 1 miliard de euro și o mare parte din fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeană. Metroul este proiectul de suflet al lui Emil Boc, cel care vrea să se retragă în glorie după ce a lăsat o moștenire pe măsură clujenilor.

ADVERTISEMENT