News

Probleme mari pentru agricultura românească: “Dezastru la grâu şi la porumb”. Cele mai afectate zone

Agricultura românească este foarte afectată de secetă, atrag atenția fermierii, care subliniază că în zona Moldovei situația este cea mai gravă. Ei solicită măsuri de sprijin, din partea Guvernului și Parlamentului.
22.06.2022 | 23:58
Probleme mari pentru agricultura romaneasca Dezastru la grau si la porumb Cele mai afectate zone
Fermierii atrag atenția că agricultura este foarte afectată în zona Moldovei. Sursa foto: facebook Asociația Forța Fermierilor, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Asociația Forța Fermierilor transmite că în multe zone din țară agricultura este grav afectată de secetă, cel mai mult în regiunea Moldovei. Drept urmare, este de așteptat să se producă recolte slabe de grâu și porumb.

Producțiile de grâu și porumb din regiunea Moldovei, în colaps

Asociația Forța Fermierilor atrage atenția că în Moldova producția de grâu abia dacă ar putea depăși două tone la hectar, în cel mai bun caz. Se pune problema și unei tone la hectar.

ADVERTISEMENT

”𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗙𝗼𝗿𝘁̦𝗮 𝗙𝗲𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 (𝗔𝗙𝗙) atrage atenția decidenților politici și administrativi din România dar și opiniei publice, în general, despre situația dramatică în care se află multe regiuni din țară din cauza secetei. Dorim să ne referim în cele ce urmează la regiunea Moldovei, unde lipsesc aproape complet sistemele de irigații de unde primim semnale disperate din partea membrilor noștri din filialele județene respective. În această zonă, sunt situații unde lucrurile stau mai prost decât în 2020, care a fost un an catastrofal din punct de vedere meteorologic pentru majoritatea regiunilor agricole ale țării!

Spre exemplificare, în multe ferme din Moldova, conform informațiilor primite de la membrii AFF din zonă, 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗴𝗿𝗮̂𝘂 𝗻𝘂 𝘃𝗼𝗿 𝗱𝗲𝗽𝗮̆𝘀̦𝗶 𝗱𝗼𝘂𝗮̆ 𝘁𝗼𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗴𝗿𝗮̂𝘂 𝗹𝗮 𝗵𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿 𝗶̂𝗻 𝗰𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝗯𝘂𝗻 𝗰𝗮𝘇, fiind cazuri în care vorbim și de sub o tonă la hectar. Pentru acești fermieri, aceste producții, în condițiile creșterii de costuri cu inputurile și cu carburanții înseamnă colaps financiar.

ADVERTISEMENT

Situația este cu atât mai gravă, cu cât nici culturile de primăvară, în special porumbul, nu arată deloc bine, pârjolite fiind de seceta agresivă. Dezastru la grâu, dezastru la porumb, pentru mulți agricultori din zona Moldovei aceasta înseamnă că fermele lor vor fi în moarte clinică la finalul acestui an”, apare în comunicatul AFF.

Fermierii vor lucrări la Canalul Siret-Bărăgan

Fermierii solicită Guvernului și Parlamentului investiții rapide în Canalul Siret-Bărăgan, pentru a se crea un sistem de irigații în partea Moldovei.

ADVERTISEMENT

”𝐒𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐦 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐬̦𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐝𝐨𝐩𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐂𝐚𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐒𝐢𝐫𝐞𝐭-𝐁𝐚̆𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐝𝐞 𝐢𝐫𝐢𝐠𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐯𝐢𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐢̂𝐧 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐞𝐢.

Asociația Forța Fermierilor va transmite acest mesaj și în cadrul evenimentul Agrointeligența EXPO, organizat într-o fermă performantă din Sascut, județul Bacău, în data de joi, 23 iunie, și care vizează lansarea unei campanii naționale de sprijinire a investițiilor în irigații, atât în modernizarea sistemelor existente cât și construcția de obiective noi, care să îi salveze pe fermierii români de seceta cronică instalată și care să întărească securitatea alimentară a României”, a mai counicat AFF.

ADVERTISEMENT

Agricultura este afectată într-un moment în care s-au produs foarte multe scumpiri la alimente, inclusiv la produsele din grâu, precum pâinea sau făina. De altfel, 22 milioane tone de cereale din Ucraina sunt blocate în silozuri și care ar fi trebuit să ajungă până acum în întreaga lume.

ADVERTISEMENT