News

Probleme mari pentru PSD. Alianța USR-PLUS, plângere penală pentru răspândirea de fake-news

15.11.2019 | 15:46
Probleme mari pentru PSD Alianta USRPLUS plangere penala pentru raspandirea de fakenews
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat are probleme mari după răspândirea în mediul online a unor fake news-uri prin care s-a încercat descurajarea votului pentru Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Mesajele distribuite masiv pe rețelele de socializare îndeamnă la boicot sau induc ideea conform căreia Guvernul Orban intenționează să introducă taxe speciale pentru românii din Diaspora care trimit bani rudelor de acasă.

USR-PLUS amenință PSD cu plângere penală

Folosind elementele de identitate vizuală ale Alianței USR PLUS, o serie de afișe false prin care alegătorii lui Dan Barna sunt sfătuiți să nu voteze duminică, 24 noiembrie, circulă în ultimele zile, în special pe Facebook. Revoltați de această formă de manipulare, reprezentanții USR-PLUS intenționează să recurgă la o serie de măsuri drastice.

ADVERTISEMENT

Prin vocea europarlamentarului Dragoș Tudorache, alianța formațiunilor politice conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș amenință PSD cu plângere penală, în condițiile în care și-a exprimat public sprijinul pentru Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur de scrutin. Totodată, social democrații ar putea fi acuzați de furt de identitate, întrucât au folosit în mod neadecvat sigla USR-PLUS, element de identitate vizuală protejat prin lege.

Anunțul lui Dragoș Tudorache, europarlamentar USR-PLUS

În primul rând, pentru noi a fost o surpriză neplăcută, suntem foarte îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat pentru cel puțin trei motive: primul ar fi că este o minciună. Noi, PLUS și Alianța USR PLUS, am anunțat încă de duminică seară/luni că sprijinul nostru în turul doi merge în mod clar către președintele Iohannis și o reafirm și eu acum, în numele PLUS, în numele Alianței USR PLUS, că îl vom sprijini în toată campania și vom îndemna susținătorii noștri să îl voteze pe președintele Iohannis, în turul doi.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, este vorba de un furt, pur și simplu. Este un furt de identitate, un furt de siglă – acestea sunt protejate prin lege și avocații noștri lucrează deja la o plângere penală în acest sens. Tratăm foarte serios acest lucru. Identitatea folosită în acele mesaje, în îndemnurile de pe Facebook, e exact identitatea noastră, se folosește sigla noastră și aceasta este o faptă penală pentru care, sperăm noi, autoritățile să ia măsurile legale potrivite și să ajungă la un rezultat.

În al treilea rând, este și o încercare de denaturare a procesului electoral. Suntem deja în campanie electorală pentru turul doi și astfel de mesaje false nu fac decât să denatureze ceea ce ar trebui să fie un proces electoral cinstit, deschis pentru că asta le datorăm cu toții alegătorilor. Atunci când liderii unui partid își asumă o informație înainte de a o verifica sau înainte de a se asigura că acea informație este adevărată sau nu, își asumă și responsabilitatea politică pentru ceea ce fac”, a declarat Dragoș Tudorache la Digi 24.

ADVERTISEMENT