News

Probleme mari pentru românii care vor să își facă un test Covid-19. Programările depășesc două săptămâni

28.07.2020 | 07:47
Probleme mari pentru romanii care vor sa isi faca un test Covid19 Programarile depasesc doua saptamani
ADVERTISEMENT

Probleme tot mai mari pentru cetățenii românii care vor să își facă un test Covid-19 în această perioadă a vacanțelor.

Programările trec frecvent de două săptămâni în multe cazuri, iar planurile acestora de a ieși din țară, fie pentru vacanță, fie din alte motive, se spulberă.

ADVERTISEMENT

Indiferent că vorbim de unitățile medicale de stat sau private, timpii de așteptare sunt foarte mari pentru testele la cerere.

Probleme pentru românii care vor să își facă un test Covid-19 la cerere

Treptat, majoritatea statelor Uniunii Europene (UE) le cer românilor minim un test negativ de Covid-19 la intrarea în țară. Acest lucru s-a văzut indirect din ultimele raportări ale Grupului de Comunicare Strategică, acolo unde se văd, zilnic, mii de testări la cerere.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, intervalul de așteptare pentru românii care vor astfel de teste pentru concedii sau pur și simplu vor să vadă dacă sunt infectați cu SARS-CoV-2, a crescut considerabil.

Conform Adevărul, cei care doresc să-şi facă testul la clinicile medicale private sau de stat trebuie să se programeze cu aproximativ două săptămâni înainte, iar intervalul de obţinere a rezultatului pune serios în pericol concediile, dat fiind faptul că testul nu trebuie sa aibă mai mult de 72 de ore din momentul recoltării.

ADVERTISEMENT

Situația cererilor de testare la clinicile din București

În București, cei care vor să se testeze pentru a obține ”biletul” către unele destinații de vacanță din Europa au mari emoții cu privire la intervalul de primire a rezultatelor, dar mai ales referitor la programări, care se întind de la zile la săptămâni.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenţă, prima programare disponibilă este joi, 30 iulie. Apoi, rezultatul testului este eliberat în 48 de ore, iar preţul acestuia este de 300 de lei.

ADVERTISEMENT

Și mai mare este intervalul de așteptare la Institutului ”Marius Nasta”, primul loc liber pentru efectuarea testului Covid-19 fiind abia pe 11 august. Tot 300 de lei costă şi aici un test, iar la o zi după recoltare este furnizat şi rezultatul în limba engleză.

În ceea ce privește clinicile Sanador, aici cererea este una extrem de mare, dat fiind faptul că prima programare disponibilă este abia pe 18 august. Însă după 24 de ore este eliberat rezultatul testului, care are preţul de 390 de lei.

La ”Regina Maria”, primele locuri disponibile pentru efectuarea testului sunt pe 6 august. În schimb, rezultatele vin în maximum 72 de ore, cât este termenul de valabilitate al testelor celor care vor să călătorească în Grecia, de exemplu.

În afara Capitalei, situația pare ceva mai bună. Dacă vorbim de Cluj-Napoca, cetățenii de aici se pot programa pentru un test joi, 30 iulie. Apoi, la clinicile ”Regina Maria” din Craiova, există posibilitatea de a face un test abia la data de 5 august. La olteni, rezultatele vin tot în 72 de ore de la recoltare, exceptând ziua în care a fost luată proba, astfel că o excursie în Grecia devine imposibilă.

ADVERTISEMENT